Këmbë lënduar këmbët Pse lënduar
Ankesat e pacientëve që lëndon këmbë ose këmbën në praktikën mjekësore janë të zakonshme. Çfarë mund të jetë shkaku i dhimbjes në këmbë? Shkaqet e sëmundjes, për shkak të cilat lënduar këmbët, janë mjaft të ndryshme. Natyra e dhimbje në këmbë mund të ndahen dhe të përhapur, dhe shkalla e shpërndarjes - mbulojnë të gjithë këmbë apo vetëm zonën e saj të kufizuar.
Dhimbje përhapur në këmbë është e lidhur shpesh me rritje - ndërsa ka dhimbje në këmbë, kur ecje, por mund të përhapur dhimbje dhe në pjesën tjetër.


Nëse vetëm këmbë të lënduar, kur në këmbë ose kur ngarkimit, por arsye të tjera për shqetësim janë vërejtur, kjo mund të jetë një manifestim i mungesës kronike të kalciumit (osteopathy) dhe sëmundjeve të lidhura - rakit, osteoporozën pleqërie, osteomalatsyy. Një tipar karakteristik i këtyre sëmundjeve - dhimbje që ndodh kur presion të lehtë në të gjitha kockat.
Gjithashtu dhemb këmbët në një situatë ku një person është i detyruar të qëndrojë gjatë në vend-numëro. Dhimbja në këtë rast janë të përhapur në natyrë, por ata nuk janë të lidhur me kocka dhe atrofi të muskujve dhe ligamenteve. Dy shkaqet e dhimbjes shpërndarë në këmbë - një rritje të mprehtë në peshën e trupit në një periudhë të shkurtër kohe, apo tendosje të rënda afatgjate fizike në këmbë.

Dhimbje në këmbë në pjesën tjetër mund të jetë veçanërisht i fortë në osteoporozën. Kjo sëmundje shkaktohet nga trauma dhe mund të shoqërohet me inflamacion në eshtra, nyjeve dhe indeve të buta të këmbës nga këmbë në këmbë. Ndryshimet inflamatore në indet e osteoporozës mund të shkaktojë humbjen thuajse të plotë të funksionit mbështetës të këmbës. Theksuar dhimbje përhapur në këmbë, kur duke ecur mund të ndodhë kur origjina vaskulare funksionale dhe organike - në këtë rast, dhimbja mund të jetë e vazhdueshme ose konvulsiv.

Nëse këmbë lënduar vetëm në zonën e caktuar të kufizuar, shkaqet mund të jenë shumë të ndryshme. Për të përcaktuar më mirë natyrën e sëmundjes dhe diagnoza përdorimin e prekje e këmbë duke shtypur gishtave tuaj në vende tipike.
1. fasciitis shputës - arsyeja më e zakonshme që një këmbë të lënduar apo këmbë kur ecin. Një zonë të gjerë të indeve lidhës në tabani i këmbës quajtur tabelë shputës. Ajo është e vendosur përgjatë gjatësisë së kockave thembra me kokat e perparme metatarsal poshtë të kockave. Një arsye mund të jetë fastsyyitu shputës podvorachyvanye ekstra këmbë brenda (pronation) që rrjedhin nga ndrydhje i tabelë shputës. Provokuar shputës dhe dhimbje të ndryshme në këmbë, kur janë në këmbë mbipeshë, ngarkesa e rëndë fizike në këmbë (vrapim, ecje), këpucë të pakëndshme.

Inflamacion të shputës dhimbje Tabelë shkaktojë në harkun e këmbës apo thembra. Këmbë veçanërisht i fortë i lënduar, ndërsa në këmbë në mëngjes kur njerëzit sapo mori nga shtrati. Nëse tensioni i ligament shputës tabelë pranë kockave thembra është një kohë e gjatë, mund të zhvillojnë komplikime - thembra e nxit. Kjo zgjatje kockave, e cila është e vështirë për të trajtuar, kështu që ka kuptim për të trajtuar çrregullime funksionale të marrëdhënieve për zhvillimin e pasoja të rënda.
2. Kur dhimbje këmbë, ajo mund të jetë për shkak të dëmtimit nervor, artrit mund të shoqërohet, ngjeshja e nervave në mes të këmbëve, ndryshim në kockat formë metatarsal, qarkullimin e gjakut, etj Dhimbje në këmbë të shkaktuara nga ndryshimet e lidhura me moshën në strukturën e këmbës quajtur metatarzalhyey.

Metatarzalhiya shoqëruar nga dukshme kockat metatarsal dhimbje të këmbës. Shkaku i moshës lidhur me ndryshimet në këmbë - një shok-thithjen karakteristika të reduktuar yndyrë në kokat e rretheve kockat metatarsal. Si pasojë, mund të zhvillojnë kokat metatarsal compression dhe inflamacion të qeseve periarticular eshtrave - bursit. Nëse ka inflamacion në joints, ka artrit reumatoid. Kjo sëmundje mund të jetë arsyeja që lënduar këmbët dhe këmbët.
3. kancerit shkaku dhimbje në këmbë - nje tumor beninj i indit nervor, ose nevromë. Të ashtuquajturat plantaris nevromë gjetur në bazë të gishtin e tretë ose të katërt, tjetër emrin e saj - nevromë Morton. Kjo sëmundje shpesh gratë të sëmurë. Së pari, ka ankesa të një ndjesi djegie, ndjesi shpimi gjilpërash dhe dhimbje në zonën e moderuar këto këpucë me majë. Arsyet nevromë nuk është kuptuar plotësisht, por është parashikuar që ata të mund të shoqërohet me të veshur këpucë të ngushta me takë të lartë.

Nëse nevromë përparon, dhimbje në këmbën e tij dhe këmbë përforcohet pavarësisht këpucë nosymoy. Ajo mund të zhvillojë një kuptim fosilet në këmbë.
4. Këmbët lënduar dhe këmbët dhe si rezultat i lëndimeve traumatike në vijim lloje:
Dislokimi i përbashkët Lysfranka ose kockat metatarsus referohet një lëndimeve jashtëzakonisht të rralla traumatike. Natyra e zhvendosjes mund të jetë i plotë ose i paplotë. Zhvendosja e paplotë nga vendet e tyre normale jo të gjitha kockat janë të zhvendosur, por vetëm disa prej kockave fyell. Pacienti ndjen një dhimbje të mprehtë në këmbën e tij. Karakteristika kryesore diagnostike - ndryshimi në formën e këmbës, shkurtimin gjatësinë dhe shtrirjen në mëparshëm. Kur zhvendosja e eshtrave këmbë për t'u parë spikatur, si një fazë. Studimet përdorur rrezeve X në fund sqaron diagnozën.

Kockat gjithashtu rralla tarsal dhe sprains Shoparu përbashkëta. Me një kthesë të mprehtë të pacientit këmbë papritmas ndjen një dhimbje të mprehtë që rrit me lëvizjen. Në këmbë ka ënjtje, e cila shpejt rritet me kalimin e kohës, nën çrregullimi përkeqësuar qarkullimin e gjakut në indet. Një pacient me këtë lëndim duhet të jepen ilaçe dhimbje dhe menjëherë të japë në spital për reduktimin e zhvendosjes.
Një tjetër lloj i rrallë i zhvendosjes - zhvendosja në përplasje podtarannыy-pyatochnom ose përplasje-ladevydnom përbashkët. Dislokimi i këtij lloji mund të jenë këmbët e papritura podvorachyvanyy mprehta në çdo drejtim. Skarpat duke zhvendosur nga pozicioni normal. Zhvendosja e shoqëruar thyer lidhje nga zhvendosja e kundërt të anës skarpat. Pacienti shpejt këmbët i lënduar, forma e këmbës është ndryshuar. Share përjashtim thyerje të këmbës është mbajtur x-ray studim.

Zhvendosja e këmbë në të përbashkët kyçin e këmbës, më shpesh ndodh në lidhje me thyerje këmbë dëmtime të tjera kyçin e këmbës, këputje të përbashkët kyçin e këmbës, dëmtim kapsulë thyerje të tjera të përbashkëta kyçeve. Këmbë mund të zhvendoset në çdo drejtim - në drejtim të pasme, anën e jashtme, përpara ose mbrapa. Kur ka një deformim të fortë zhvendosja dhe kyçin e këmbës trashje në pesë. Në thonjëve zhvendosja e eshtrave dhe metatarsal eshtrave për shkak të deformimit compression ndodh në të cilën eshtrat e dislokuar qëndrojnë prapa ose në anën. Zhvendosjet janë shoqëruar nga edema e rëndësishme këmbë e pasme. Subluxation e këmbë mund të ndodhë në njerëzit me peshë yzbыtыchnыm apo dobësinë e ligaments. Kur marrëdhëniet e dobëta njeri të ecte palosje up. Kjo këmbët dhemb në vendin e lëndimit të përbashkët, ka një edemë traumatike. Kur kyçin e këmbës dobët marrëdhëniet e përbashkëta subluxation mund të përsëritet dhe të bëhen të zakonshme. Kjo, nga ana tjetër, dëmtojnë kërc përbashkët dhe mund të rezultojë në deformimeve osteoarthritis.

5. Spurs thembra - sëmundje mjaft e zakonshme në të cilën këmbët dhe këmbët dhemb. Pranë dorë e zgjatur shtojcën gilcë formuar kockave, e cila çon në ngjarjet e dhimbshme në shputën e këmbës. Shkaqet rritje të kockave thembra - pjezë tepruar të tensionit. Në fazën fillestare të zhvillimit të dhimbjes degëzuese thembra në këmbë mund të mungojë. Dhimbje thembra që dalin si rezultat i inflamacionit në indet e buta për shkak të kockat e tyre traumave. Spurs thembra manifestohet kur një person vjen në mëngjesin e pestë pas zgjimit, ose kur në rritje pas një seancë të gjatë. Pacientët krahasojnë ndjenjat e tyre me fillimin e gozhdë ose "thembra gjilpërë." Faktorët e Spurs thembra - mbipeshë, këmbët gjatësore banesë, traumat e kockave thembra, aktiviteti tepruar atletike.

6.
Flat - një tjetër shkak i shpeshtë i dhimbjes simptomatike në këmbë dhe këmbët. Me hark sheshtë bie dhe bëhet e sheshtë dhe humbet jastëk e saj në këmbë kur ecin funksion. Dhimbje dhe lodhje në këmbët këmbë banesë të ndodhë jo vetëm kur në këmbë dhe drejtimin, por kur në këmbë. Banesë kongjenitale është jashtëzakonisht e rrallë, më shpesh fituar. Duke shkaktuar mbingarkesë këmbët banesë, mbante barrën, mungesa e vitaminave, gjatë rritjes së organizmit (rakit).
Blerë banesë në moshën e rritur shpesh zhvillon në njerëz të profesionit të cilëve përfshin qëndrim më të gjatë në këmbët e tij (shitësit, hairdressers). Tepruar pesha e trupit - një tjetër faktor i rëndësishëm në zhvillimin e shputë e rrafshët.

Parandalimi fituar shputë e rrafshët: trajtimin e lakim kurrizore në fëmijëri, përzgjedhjen e duhur të këpucëve (i vetëm butë, të moderuar thembra) masazh këmbë, zbatimin e një grup të veçantë të ushtrimeve, veshur insoles ortopedike, duke u shpëtoj peshë të tepërt.
Pas thyerje të këmbës apo këmbë të ulët mund të zhvillohet banesë traumatike. Dhe në fillim të këmbëve traumatike sheshtë ende mund të ndodhë në këmbë e kundërt.
7. Një tjetër sëmundje e rrallë, e cila lënduar këmbët - эrytromelalhyya. Më shpesh, ajo ndikon burra të moshës mesatare. Shkaqet e эrytromelalhyy primar deri tani i panjohur. Është supozuar se sëmundja kontribuon në mbinxehje gjymtyrë apo të qëndrojnë në pozicionin e detyruar. Sëmundja shoqërohet me skuqje e këmbë, djegie dhimbje, djegie ndjesi në gjymtyrë.

Shpesh simptomat mund të manifestuar veten keq për disa vite, por ndonjëherë ka një rritje ashpërsia, duke çuar në paaftësinë e pacientit. Эrytromelalhyya mund të shoqërojë presionin e lartë të gjakut, thrombocytosis, politsetemiyi mund të jetë një reagim ndaj medikamente futur. Sëmundja mund të paraprijë sëmundjet myeloprolyferatyvnыm (shkelje të funksionit hematopoietic të palcës kockore, varietetet leukimi).
Therur lehtësuar ftohje lokale e këmbë, të qetë, gjymtyrë ngritur. Nëse эrytromelalhyya është një simptomë e trajton sëmundje themelor. Në format kryesore të sëmundjes në mënyrë efektive të emërimit doza të moderuar të aspirina për të lehtësuar gjendjen e pacientit mund të përdorin agjentët vasoconstrictor.

8. Dhimbje në këmbë ose këmbët mund të jetë një shenjë e dëmtimit të indeve të buta - gozhdë i hyrë në mish, bursit, drithërat, lythat shputës.
Kur simptomat dhimbshme në mjeku këmbë rekomanduar këshilla: trauma, orotopeda, neurolog, kirurg vaskular, rheumatologist, kirurg.