Bronkit Përmbledhje
Ndonjëherë sëmundja akute të rrugëve të frymëmarrjes të shkaktuara nga viruset apo bakteriet, nuk përfundon me trajtimin e të ftohtë të përbashkët. Infeksioni mund të shkaktojë inflamacion të pemës bronkiale e bronkit.
Bronkit zakonisht fillon me një kollë e thatë, ka ethe, lodhje, dhimbje koke. Disa ditë bëhet kollë ngjitet bronkiale, kolla pështymë mund të duket. Bronkit rrjedhin pa probleme, shërohet për një deri në tre javë.
Trajtimi i bronkit është bërë më shpesh në shtëpi, ndonjëherë edhe pa përdorimin e antibiotikëve. Në mënyrë efektive përdorin me trajtimet jo-drogës për kollë bronkit, dhe inhalimi i grindings. Duhet trajtimi i bronkit është pije e bollshme e ngrohtë dhe pjesa tjetër shtrat.


Tradicionalisht bronkit nuk është konsideruar të rrezikshme për jetën, por kërkon respektimin kujdesshëm të të gjitha recetave mjeku-pulmonologist dhe jetesës ndryshon. Duhanpirësit gjatë bronkit sëmundjes duhet të zvogëlojë numrin e cigareve të pira, përndryshe bronkit mund të shkoni në një formë të sëmundjes kronike. Shumica bronkit kronik ndodh në duhanpirësve të rënda dhe njerëzit që punojnë në zona me ajër të ndotur ose pluhur. Prandaj, ajrit në dhomën ku bronkit pacienti, duhet të moisturize.

Bronkit kronik është nëse kolla vazhdon për 3 muaj në vit, dhe të paktën dy vjet. Sot, bronkit kronik është një sëmundje e zakonshme, të cilat preken 20% të popullsisë, për shkak të ambientit të pafavorshëm dhe numrin e duhanpirësve.
Nëse nuk bronkit patrajtuar, sëmundja mund të përparojë dhe të shkaktojë sëmundje pulmonare obstruktive, e cila e bën komplikime të ndryshme: dështim të frymëmarrjes, emfizemë dhe sëmundje të tjera të traktin e sipërm respirator.