Gju bursit
Istanbul quajtur qese okolosustavnaya, brenda e cila është një likuid. Bursa ndihmojë në uljen e fërkimit që ndodh në mes indet e trupit. Seminari i madh gjendet në afërsi të nyjeve të mëdha (bërryl, sup, gju dhe hip) dhe ngjitur me tendons. Bursit është inflamacion i çanta periarticular (Bursa).
Në shumicën e rasteve ajo është shkaktuar nga tensioni që rezulton apo lëndim. Ky lloj i bursit quhet pa mikrobe, siç u vu re në rastin e infeksionit. Megjithatë, ekziston edhe një lloj sëmundje e quajtur bursit septike kur inflamacion Bursa shkaktojnë bakteret.Çfarë është një bursit gju?

Bursa pranë gju janë tre:
prepatellyarnaya;
ynfrapatellyarnaya;
Goose.
Prepatellyarnaya Bursa e vendosur në krye të gju, vetëm mbi kneecap. Pezmatimi i Bursa prepatellyarnoy quajtur prepatellyarnыm bursit të përbashkët gju është shkaktuar shpesh nga një qëndrimi të gjatë në gjunjë e tij, pasi kjo situatë rrezikon trauma të drejtpërdrejtë. Ky kusht është i njohur si "roofer gju", "gju shtëpiake", emrat e mëposhtme janë marrë nga historitë profesionale të pacientëve. Prepatellyarnyy bursit zakonisht shoqërohet me ethe, ënjtje, dhimbje dhe skuqje në gju. Krahasuar bursit prepatellyarnyy e inflamacion të përbashkët gju (arthritis), i pari karakterizohet zakonisht nga morbiditetit dobët. Bursit është i lidhur zakonisht me dhimbje ndjeu kur një person qëndron në gjunjë e tij, ai mund të shoqërohet me ngurtësi dhe dhimbje kur ecin. Unë duhet të them se, në krahasim me të tjetër varg sëmundjeve gju e levizjes në të përbashkët shpesh mbetet.

Si rezultat i përpjekjeve qese okolosustavnaya është plot me gjak, ajo mund të shkaktojë bursit prepatellyarnyy. Shpesh kjo ndodh kur depozitat kripë dhe në artrit reumatoid për shembull, në pacientët me artrit podager, si dhe pseudogout. Bursit septike është shkaktuar nga infeksioni me bakteret prepatellyarnoy seminari. Në këtë rast, pacientët kanë ethe. Në shumë raste, bakteret marrë në seminar përmes çarje në lëkurë dhe plagë pikë. Në mënyrë tipike, bursit septike duke shkaktuar Stafilokoket, bakteret dmth që është zakonisht në lëkurë. Në raste të rralla, kronike Bursa përflakur gju mund të infektohen me bakterie që mori në gjak.


Trajtimi i bursit të përbashkët gju

Metoda e trajtimit është përcaktuar nga bursit, septike ose jo. Po, bursit prepatellyarnyy pa mikrobe trajtohen me fasha të ftohta, dhe pacienti përshkruar painkillers anti-inflamator, trajtim të suksesshëm ai duhet të jetë në pushim. Në disa raste është e nevojshme për të hequr lëngun nga Bursa me një gjilpërë dhe shiringë. Kjo procedurë mund të kryhet në një bazë pacient i jashtëm. Në disa raste lëngu tërhequr është dërguar në një laborator për studim të detajuar. Në bursit pa mikrobe të gju injeksione përbashkëta corticosteroid janë përdorur edhe në qese okolosustavnuyu, kjo procedurë është e kombinuar shpesh me një procedurë për heqjen e lëngjeve nga Bursa.

Pacientët me formë infektive të sëmundjes ka nevojë për vëzhgim të mëtejshme dhe trajtim. Marrë nga lëngu Bursa është studiuar në laboratorin për të identifikuar bakteret që shkaktojnë inflamacion. Në bursit infektive nevojë për trajtim me antibiotikë administrohen shpesh vena. Ndonjëherë kryer përsëritura largimin e lëngjeve nga Bursa, kullimit kirurgjikale dhe bursэktomyya (heqjen e Bursës prekur).
Bursa e dytë gju është e vendosur drejtpërdrejt nën një shumë gjatë pjezë kupë, pjezë kushton muskujve është e përparme e kofshës dhe kneecap të para kockave shin. Kjo Bursa quhet ynfrapatellyarnoy, ndërsa pezmatimi i saj ynfrapatellyarnыm quajtur bursit. Ky lloj i sëmundjes zakonisht ndodh si pasojë e lëndimit duke u hedhur, në këtë rast ngjitur pjezë përflakur. Ynfrapatellyarnыy bursit është quajtur edhe "gju bluzë". Kjo sëmundje është trajtuar me fasha të ftohta, të trajtimit të përshkruar pacientit tjetër dhe për të marrë anti-inflamator dhe / ose ilaçe dhimbje.

Seminari i tretë i quajtur patë. Ajo është e vendosur në pjesën e poshtme brenda gju. Goose bursit më shpesh ndodh në gra të moshës mesatare. Kjo sëmundje është veçanërisht e zakonshme në mesin e njerëzve që janë mbipeshë. Pacientët të tilla mund të vëzhgojnë dhimbje në gju gjatë prejardhjes apo ngjitje shkallët. Në këtë rast, trajtimi i gju bursit zakonisht përfshin aplikimin kompresa të ftohta, duke marrë anti-inflamator dhe / ose dhimbje medikamente dhe mode pushimi. Shpesh pacientët të përshkruara injeksione të kortikosteroideve.