Vaksinat kundër sëmundjeve për një fëmijë të vogël


Të gjitha vaksinat kundër sëmundjeve të ndarë në jetesës dhe çaktivizuar. Në mesin e vaksinave të gjalla përfshijnë BCG, fruthit, rubeolës, shytave, poliomelitin (vaksinë Seybyna). Ato janë të bazuara në mikroorganizmave të gjalla atenuara me rënie të vazhdueshme në virulencës. Shtamet e vaksinës të përdorura në prodhimin e vaksinave të gjalla të prodhuara nga attenuyovanyh përzgjedhjes (atenuar) tendos nga pacientët ose nga mjedisi nëpërmjet klonet vaksinave edukate dhe passivation gjatë në trupin e kafshëve eksperimentale dhe në qelizat e pulës apo embrioneve njerëzore. Qelizat e embrioneve pule janë përdorur, për shembull, për të vaksinës ethet e verdha, njerëzore - kundër rubeolës. Formuar si rezultat i imunitetit pas vaksinimit nga tensioni imunizimit afrohet postynfektsyonnomu. Vaksinat e gjalla termolabylnы, prandaj ata duhet të ruhen dhe të transportohen në një temperaturë prej 4-8 ° C, pas të ashtuquajturit "zinxhir të ftohtë." Bisedoni mbi vaksinave kundër sëmundjeve për një fëmijë të vogël.


Vaksinat inaktivuara

Vaksinat e tilla janë të ndarë në tsilnoklitynni (grimcë), ndarje (ndarë) nën-njësi, dhe toksoidet recombinant.

Vaksina Tselъnokletochnыe
Duke tsilnoklitynnym përfshijnë vaksinat për një fëmijë të vogël kundër poliomielitit (vaksina Salk), kollë e mirë (pertusis adsorbed difterisë-tetanus- (DPT)), gripi, hepatiti, tërbimit. Këto vaksina përmbajnë çaktivizohet mikroorganizmave pastruar nuk shkatërruara të cilat janë të prodhuara nga shkatërrimi i tyre nga ndikimi kimike ose fizike. Vaksina Tsilnoklitynni krijon imunitet paqëndrueshme humoral, dhe për këtë arsye për të arritur nivelet e mbrojtëse e antitrupave specifike për të administruar në mënyrë të përsëritur. Vaksina Tsilnoklitynni vыsokoreaktohennы.


Vaksina Split (Split)

Këto përfshijnë vaksinën e gripit (vaksyhryp, flyuaryks). Vaksinat Split përmbajnë grimcat pastruar të fragmentuara të gjithë mikroorganizmave të ndara duke përdorur detergjentë.

Vaksina e nën-njësi (kimike)
Duke subъedynychnыm përfshijnë vaksinat për një fëmijë të vogël kundër meningokoku, Pneumococcus, Hib, tifos, hepatitit B, gripit (ynflyuvaks, hryppol). Ato përmbajnë vetëm fraksionet sipërfaqësore antigjenike të mikroorganizmave çaktivizohet që mund të zvogëlojë përmbajtjen e proteinave në vaksinës dhe reactogenicity.


Vaksinat rekombinante
Vaksina kundër hepatitit B (endzheriks B) bëhet duke përdorur teknologji recombinant. Plot mikroorganizëm geni antigjen mbrojtës sintezë, ngulitur në ADN-në e qelizave prodhuesve (maja, Escherichia coli), të cilat shumohen, prodhojnë këtë antigjenin. Proteina mbrojtëse të izoluara nga qelizat nënshtrohen pastrimin dhe prodhuesve. Vaksinat rekombinante reaktohennы dobët. Ne zhvillimin e imunitetit pas vaksinimit relativisht të shkurtër.

Toksoid nga sëmundja

Kjo ekzotoksina bakteriale për një fëmijë të vogël, hidhen ekspozimit të zgjatur në formal në temperatura të larta. Vaksina toksoid është tetanosi, difterisë, pertusis (infanriks), botulizmi, gangrenë gazit. Reaktohennы toksoid pak. Kështu, futja e pertussis toksoid (në yfanryks komplekse vaksinës) ethe rrallë ndodh 7 herë, dhe dhimbje në vendin e injektimit - 14 herë se sa futja e tselnokletochnoy vaksinës pertussis. Megjithatë, me toksoidet hyrje prodhuar imunitet vetëm antitoksik, dhe për këtë arsye ato nuk parandalojnë bakteret.


Monovaktsynы dhe kombinim vaksinat. Varësisht nga numri i antigjeneve të përfshira në vaksinë, ata janë të ndarë në monovaktsynы dhe kombinuar vaksinës (lidhur). Monovaktsynы përmban antigjenin kundër një patogjen, e kombinuar - kundër disa lloje të mikroorganizmave.

Përbërja e vaksinave
Përbërja e antigjeneve vaksinës përveç se të sigurojë zhvillimin e imunitetit specifik përfshijnë stabilizant (bërë në përgatitje për stabilitetin e pronave të saj antigjenike), preservatives (Mbështetja në sterilitetin e vaksinës) dhe adjuvants (të rritur immunogenicity të drogës). Si stabilizant përdorur saharoze, lactose, njeriu albumin msg.


Ruajtës më e zakonshme në Rusi dhe jashtë vendit është mertyolat (tyomersal) - kripë organike merkuri. Mertyolat përfshira në vaksina DTP, toksoid, vaksinë B hepatitit dhe të tjerët. Përmbajtja e tij në këto preparateve nuk kalon 50 mg në një dozë të vetme. Në mertyolata përdoret si një ruajtës formal, fenol, fenoksietanol dhe antibiotikët (neomycin, kanamycin, polimiksinës).

Nga ndihmesa janë kripëra alumini (hidroksid alumini, fosfat alumini) Polyoxidonium (në gripit brendshëm hryppol vaksinës). Pronat Adъyuvantnыmy si komponent pertussis në vaksinat e kombinuara. Përveç kësaj, vaksina përfshin teknologjinë e prodhimit material (heterolohychnыe kultivimin substrate proteina, komponentët e mesme kulturës, citokineve). Po, në gjurmë shumat në fruthit vaksina mund të përmbajnë serum gjedhit, një shytave - proteina vezë (trembem - në vaksinat e brendshme, pulë - e jashtme), vaksinë B hepatitit - gjurmë të proteinave maja. Substancat nuk përcaktojnë immunogenicity e vaksinës mund të jetë një burim i efekteve anësore (toksike, edhe gjenotoksike, autoimune, alergjik).