Metoda e matjes presionin e duhur të gjakut


Çfarë është tensioni i gjakut tim? Çfarë shifrat tregojnë është "duke punuar" Presioni i shëndetshëm i rritur? Dhe kjo do të thotë matjen e saktë të presionit të gjakut (BP)? E gjithë kjo - në rregull.
Shkencëtarët kanë treguar se rreth 6-8% të peshës së përgjithshme të trupit është në gjak. Duke përdorur llogaritje të thjeshtë, çdo person mund të llogarisë "litrazh" gjak në trupin e tij. Të gjithë vëllimi i saj i përfshirë në sistemin ku ena komunikuar me njëri tjetrin. Gjatë normën e zemrës gjaku kalon nëpër enët, duke vënë presion mbi murit arterial. Kjo quhet presionin e gjakut, e cila ndihmon qarkullimin e gjakut nëpër enët e gjakut. Presioni i gjakut ka dy tregues:


DBP (presion diastolic gjakut), ose "poshtë" presion pasqyron presionin në arterie në një kohë kur zemra është e qetë, dhe të përgatitur për tkurrje e ardhshme, e cila ndodh pas plotësimit.
SBP (sistolik tensioni i gjakut), ose "e sipërme" presion pasqyron presionin mbi arterieve në kohën e kontraktimit kardiak dhe nxjerrje e gjakut në sistemin e enëve të gjakut, gjegjësisht rajonin e saj arterial. Si presion systolic dhe diastolic gjakut matet vetëm në mm Hg. Art. (milimetra të merkurit).
Presioni Matja në shtëpi

Është e njohur se presioni i gjakut mund të kryhen shumë në shtëpi duke përdorur një aparat të veçantë - aparat matës tensioni. Vetë-matja e presionit të gjakut gjithashtu ju lejon për të marrë informacion të vlefshëm gjatë shqyrtimit fillestar të pacientit, si dhe në efektin e follow-up trajtimit.
Gjithashtu, matja e tensionit të gjakut në shtëpi për të vlerësuar luhatjet e veta në ditë të ndryshme në kushte të përditshme, dhe në këtë mënyrë mund të shmangur efektin e "pallto të bardhë". Kontrolli i përhershëm i presionit të gjakut është e rëndësishme për pacientin, si ajo e bën të mundur për të vlerësuar cilësinë e trajtimit dhe mundësisht të zvogëlojë koston e saj. Faktori kryesor për kontrollin e duhur të presionit të gjakut në shtëpi është përdorimi aparat matës tensioni që përmbushin standardet ndërkombëtare të saktësisë. Gjithashtu nuk rekomandohet për të matur presionin e gjakut të trupit të tilla si dore apo gishtat. Dhe kur matjen e presionit automatike presion elektronike gjakut të monitoruar duhet vetëm të ndjekin rregullat e përdorimit të saj.

Përvoja dëshmoi se presioni i gjakut duhet të jetë në përputhshmëri me disa udhëzime të thjeshta:
situata. Kontrolli i presionit duhet të jetë në një atmosferë të rehatshme, të qetë dhe të qetë. Pacienti duhet të ulen pranë tryezës, një karrige me një shpinë të qetë. Në tryezë lartësia duhet të jetë e tillë që kur matjen e presionit montuar mbi shpatullën pranga përgjigjej nivelit vendndodhjen e zemrës;
Opcionet pranga. Ajo duhet të jetë e gjerësi të mjaftueshme, që nga përdorimi i pranga të shkurtër apo të ngushtë mund të sjellë një rritje të konsiderueshme në presionin e ka natyrën e vetëm të rreme;

përgatitja e masës dhe kohëzgjatjes së pushimit. Normalisht, matja e tensionit të gjakut mund të kryhet 1-2 orë pas një vakt. Një orë para refrene matjes nga marrja kafe dhe pirja e duhanit. Gjithashtu mos veshin shtyn trupit apo veshje të shtrënguar. Dora Tu, e cila do të veshin pranga, është e nevojshme që të vë në dukje. Pacienti, nëse është e mundur, duhet të ulen, përkulur në karrige e tij. Këmbët prandaj nuk duhet të kalohet, por kanë relaksuar gjendjen. Gjithashtu, të përmbahen nga duke folur gjatë matjeve, sepse dialekti mund të ndikojë në presionin në enët arterial. Para matjen e presionit, pacienti duhet të pushojë për të paktën pesë minuta;

vende pranga. Që të filloni duke përdorur gishtat brachial arterie pulsation përcaktojnë rajonin në qendër të shpatullën. Kështu, mëngë të mesme do të jetë i pozicionuar vetëm mbi arterie pulsating. . Në fund të pranga duhet të jetë mbi bërryl tuaj (vrima) rreth 25 cm Aplikoni pranga aq i ngushtë që ju duhet për të bërë në mes tij dhe në sipërfaqe të rajonit sup mbajtur një gisht;
injeksion nivel. Përcaktoni ajri maksimale pompimit në pranga është një domosdoshmëri për përkufizimin patëmetë SAD. Është e nevojshme për të shmangur "dështimin auskultatsyonnыy" dhe jo për të dhënë siklet shtesë pacientit. Identifikimi i pulsation e zonës arterie radiale, impuls norma dhe karakterin. Jo ndalimin prek shpejt fryj ajrin në pranga në 60 mm Hg, atëherë injektohet 10 mm Hg. Art. për aq kohë sa ajo nuk zhduket plotësisht. Defekt ajrit në pranga duhet të bëhet me një shpejtësi prej 2 mm për sekondë. Fixes nivelin e presionit, e cila përsëri fillon të tregojë një impuls. Pastaj përmbushjen në tërësi ajrit nga pranga. Për të përcaktuar maksimumin pompuar ajrit në pranga duhet të vlerësojnë "top" presion (SBP) përcaktuar me prekje, rritur me 30 mm Hg;

stetoskop vend. Vendi pulsation Zona maksimale arterie brachial përcaktohet nga gishtat tuaj. Kjo pikë është e vendosur zakonisht mbi supe brenda, mbi bërryl / fossa. Membrane Stetoskopnuyu duhet të vendoset fort në sipërfaqen e shpatullës. Ju shmangur tepruar stetoskop cipë presion dhe kokën e tij, nëse është e mundur, nuk duhet të zbatohet për të tubave dhe prangat;
defekt dhe rritje pranga. Në shumicën e rasteve, duke e tundur ajrit në pranga në nivelin maksimal ndodh në sekonda, ndërsa defekt pranga duhet të jetë në një normë të barabartë me 2 mm Hg. Art. 1 e dytë për aq kohë sa nuk do të ketë të shtëna verbër. Vetëm goditje duhet të vazhdojë pa ndryshuar shpejtësinë, ndërsa tinguj krejtësisht të zhduket. Para tingujt e - një tregues i presionit sistolik të gjakut, dhe të shëndoshë e fundit (zhdukja e tingujve) - presioni diastolik i gjakut.