Llojet e hyperplasia endometriale të mitrës dhe veçoritë e tyre


Hyperplasia kanceri endometrial - është një sëmundje e rreshtim e brendshme e mitrës në të cilën ndryshojnë stroma endometrial dhe gjëndra. Qelizat mukoze rritet dhe trashet shumë endometrium. Baza e sëmundjes është përforcohet procesi riprodhim, dhe nganjëherë një ndryshim të strukturës së qelizave, duke rezultuar në një rritje të mitrës. Hyperplasia më endometrial e mitrës ndodh për shkak të sfondit hormonal, zhvillimin e patologjisë në sfondin e karbohidrateve dhe metabolizmit lipidet, sëmundjet gjinekologjike dhe disa çrregullime extragenital. Sëmundjet e tilla janë më të prirur për gratë, të cilat në trup është rritur prodhimin e estrogjenit dhe progesterone mungesës. Kështu, në zonën kryesore të rrezikut janë gra që vuajnë mastopathy, vezoret polycystic, hipertension, fibroids mitrës, adenomyosis, shqetësim i metabolizmit lipidet, sëmundje të mëlçisë, për të cilat është konstatuar cenimi hormonet kolaps, dhe ata që kanë ngritur nivelin e sheqerit në gjak. Shpesh sëmundja është vërejtur në sfondin e çrregullimeve hormonale. Grave të moshës riprodhuese trup shumë i nënshtrohet ndryshimeve ciklike, ndërsa më i theksuar - endometrium e mitrës dhe vezoreve. Nga dita e parë pas kalimit të endometrium menstruale është faza e përhapjes, ku ai është duke u përgatitur për një shtatzëni të mundshme. Hyperplasia endometrial në gratë postmenopausal është mjaft e zakonshme, si në zhdukjen moshës së vezoreve tek gratë është e ndryshime të mëdha hormonale, si ajo që ndodh në pubertet.


Mjekësia moderne përdor një klasifikim sipas të cilit hyperplasia ndarë në të thjeshta dhe komplekse atipike ose pa atypia. Në një hyperplasia tipik i thjeshtë ka një sasi në rritje të strukturave të gjëndrave dhe stromal, me pak gjëndrave të mbizotërojë. Me të tillë një hyperplasia të ndryshme është një rritje në vëllimin e endometrium, duke ndryshuar strukturën e saj, zbatohet një marrëveshje uniforme e enëve të gjakut në stroma, pa atypia bërthamore dhe rreth 1-3% të rasteve sëmundja përparon me kancerin. Simple hyperplasia gjëndrave endometrial, trajtimi i të cilave nuk duhet të shtyhen, duket të ndryshojë vendndodhjen e bërthamave. Ju shpesh mund të gjeni berthamat polymorphism. Një hyperplasia kompleks tipik mund të përcaktohet nga lokacioni i afërt i gjëndrave endometrial ose në qelizat individuale. Ndërsa kjo formë e gjëndra hyperplasia sëmundja bëhet parregullt në formë, struktura, ekziston një çekuilibër në mes të rritjes së stroma dhe gjëndra, pa atypia bërthamore. Kjo formë e hyperplasia është më i rrezikshëm për gratë, si në lidhje me 22-57% e saj shkon në kancerin e mitrës. Ajo është e karakterizuar nga përhapja e komponentit epiteliale shprehur në indin dhe niveli qelizor. Gjëndra janë të ndryshme në formë, madhësi, dhe të parregullt nga lokacioni. Tranzicioni nga e thjeshtë në hyperplasia komplekse është moderuar. Kjo formë ka karakteristika të veçanta dhe për këtë arsye ajo nuk është e izoluar në një fazë të veçantë të sëmundjes. Shpesh në praktikë mjekësore ka raste kur hyperplasia endometrial është paaftësia kryesor shkaku të krijoj, përveç kësaj, mjekët janë kundër shtatzënisë me këtë sëmundje, si dhe hyperplasia endometrial gjatë shtatzënisë përshpejton degjenerimin e tumoreve beninje në malinje. Prandaj, duke planifikuar një fëmijë duhet të fillojë pas trajtimit të suksesshëm. Shumë shpesh hyperplasia endometrial ka simptoma të dukshme, kështu që sëmundja mund të zbulojë vetëm me ultratinguj për kalimin planifikuar.