Dallimet në mes meshkujve dhe trurin femra


Atë që dikur ishte vetëm spekulime, tani konfirmohet nga shkencëtarët: meshkuj dhe trurin femra kanë më shumë dallime se sa ishte i njohur.
Shkencëtarët e hapjes gjatë 10 viteve të fundit kanë gjetur dallimet biologjike seksit në strukturën e trurit dhe kimi e funksioneve të saj. "Këto dallime janë vërejtur nëpër regjione në trurit përgjegjëse për gjuhën, kujtesës, emocione, shikimin, dëgjimin dhe kërkimi," - shpjegon Larry Cahill, Ph.D., profesor i asociuar i departamentit të neurologjisë dhe sjelljes në Universitetin e Kalifornisë, Irvine .


Ndërsa gratë dhe burrat luftojnë për të komunikuar me njëri-tjetrin dhe duke menduar se pse ata nuk mendojnë dhe reagojnë ndaj gjërave në të njëjtën mënyrë, shkenca tregon se dallimet në trurin tonë mund të ketë pasoja shumë të rënda përtej marrëdhëniet tona të përditshme shoqërore.
Shkencëtarët janë në kërkim të mënyrave në të cilat ndryshimet në tru prekin proceset mendore dhe sjelljet e burrave dhe grave ndryshe. Sipas Cahill, "Këto rezultate mund të sigurojë specifikimet terapi seksuale për burrat dhe gratë me sëmundje neurologjike të tilla si sëmundja Alzheimer, skizofrenia, depresioni, varësia dhe çrregullim të stresit post-traumatik."

Për të kuptuar më mirë implikimet e ndryshimeve seksi në tru, është e rëndësishme për të shqyrtuar më thellë sëmundjen. Merrni sëmundjen Alzheimer, për shembull. Ekzistojnë dallime të mëdha në mes të burrave dhe grave që vuajnë nga sëmundja.

"Një numër në rritje i shenjave të sëmundjeve patologjike, dhe marrëdhëniet në mes patologjisë dhe të sjelljes çrregullime, të cilat ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në mes të gjinive" - ​​Cahill shkroi në një artikull të botuar në Nature Neuroscience Shqyrtime. Patologji është fakti se si sëmundja zhvillohet në trup.

"Le të parë konsiderojnë neyrofybryllyarnoy Alzheimer-lidhur patologjisë. Anomali proteina fosforiluar tau ndryshon në hypothalamus e burrave dhe grave: 90% e njerëzve të moshuar tregojnë këtë patologji, ndërsa ajo është gjetur në 8 - 10% e grave të moshës duhur ".
Me fjalë të tjera, shkeljet e shkaktuara nga sëmundja Alzheimer mund të ndryshojnë në mes të gjinive, dhe si rezultat ka simptoma të ndryshme dhe probleme të sjelljes në burra dhe gra me sëmundje.
Ka dallime të tjera të dukshme në patologji mes gjinive në sëmundjen Alzheimer. Të kuptuarit më të mirë të marrëdhënieve mes sëmundjes dhe dallimin në mes si sëmundje prek meshkujt dhe femrat, mund të hapë rrugën për zhvillimin e terapive me specifikimet seksuale.

Skizofrenia është sëmundja e dytë që ndikon burrat dhe gratë në mënyrë të ndryshme. Dallimet janë të moshës fillim, simptomat dhe kursin kohë të sëmundjes. Përveç kësaj, dallimet strukturore të trurit janë të dukshme. Sipas Cahill, "burra me show skizofrenia zgjerimit ventricular, e cila nuk është e burra të shëndetshëm, ndërsa një zgjatje të tillë nuk është e dukshme në gratë me skizofreni."
Shkencëtarët ende nuk e kuptojnë pasojat e këtyre dallimeve, por studimi i dallimeve seksuale në tru janë duke lëvizur shpejt. Për të ndihmuar studiuesit në punën e tyre është një udhëzues të ri për studimin e dallimeve seksuale në tru. Artikulli në University Press Oxford: "Dallimet Sex në tru: nga gjenet në sjellje "ofron shkencëtarët me mjetet themelore për studimin e dallimeve seksuale në tru dhe sjelljes, dhe të kuptuarit në zonat ku përparim të rëndësishëm në të kuptuarit e dallimeve fiziologjikisht të rëndësishme gjinore janë arritur.

"Rezultatet e kërkimit shkencor në fushën e dallimeve seksuale në tru publikohen tani rregullisht"- Tha Sherry marts, Ph.D., autor i librit peredyazyka dhe Vice President për Hulumtime të Shoqërisë për Studimin e Shëndetit të Grave. "Ky libër përshkruan njohuritë aktuale, qasjet konceptuale, aftësitë metodologjike, dhe sfidat për përparimin e mëtejshëm. Ky është një mjet i rëndësishëm në përpjekjen për të transformuar shkencën e dallimeve seksuale në kujdesin e duhur mjekësor për të gjithë pacientët, meshkuj dhe femra. "