Virtuale colonoscopy
Çfarë është kjo metodë?


Virtual colonoscopy - pamje X-ray e zorrës së trashë (kolonohrafyya), bëhet duke përdorur tomography llogaritur (CT moderne). Kjo është arsyeja pse ky studim është quajtur CT kolonohrafyya. Kryesisht përdoret për diagnostikimin e kancerit të zorrës së trashë paraprake ose polyps, që ekspertët e konsiderojnë praninë e një kusht precancerous.


Si është procedura hetimi?


Në bazë pacienti përmes një tub të veçantë futur në rektum dhe ajri është derdhur deri në shtrirjen e saj të plotë. Atëherë pacienti shtrihet në kurrizin e tij dhe të mbajë frymën tuaj për një kohë, deri sa të scan është kryer barkut dhe organet e legenit. Pastaj ai u kthye në barkun e tij përsëri të mbajë frymën tuaj për një të përsëritur scan.
Virtual colonoscopy kërkon spastrim zorrë paraprak përdorur trajtim laksative, enemas?


Po. Përkon përditshme me përgatitjen për colonoscopy duke përdorur pajisje me fibër optikë (kolonoskopov). Gjatë hetimeve paraprake ditë nuk duhet të hani ushqime të ngurta, por përdorni ujë të zakonshëm. Për të pastër zorrë në vendet më të zhvilluara e rekomanduar që të përdorin vetëm me shpejtësi të lartë dhe laxatives efektive. Ata janë marrë në gjysmën e dytë të ditës dhe herët në mëngjes para studimit, sa më shumë të jetë e mundur për të zbrazët zorrë.
Është procedurë virtuale colonoscopy e dhimbshme?


Si studim i kryer pa qetësim paraprak (marrja ilaçe dhimbje dhe sedativë) pacientët, gjatë dhe pas plotësimit pacientit zorrë e ajrit mund të ndjeni dhimbje rreth barkut lidhur me shtrihen muret e zorrës së trashë. Në disa raste dhimbje mund të jetë mjaft e rëndë, kërkon qetësim të drogës.


Çfarë duhet të bëni pas studimeve?


E saktë do të presë për rezultatet e studimit, si në rastin e zbulimit të polip të zorrës së trashë mund të kryejë të njëjtën colonoscopy ditë dhe heqjen polip. Kështu, ne mund të shmangë një përsëritje të përgatitjes (pastrimin e zorrëve).Si dhënat nga virtuale colonoscopy saktë?


Aktualisht, nuk ka prova të krahasueshmërisë së rezultateve të colonoscopy virtuale dhe tradicionale në diagnozën e polyps zorrës së trashë. Megjithatë, është raportuar më parë për mundësinë e rezultateve të rreme pozitive dhe negative të rreme gjatë colonoscopy virtuale. Sa për kancerin e zorrës së trashë, tani është rëndësia e saj diagnostike dhe saktësinë vazhdon të studiuar.


Sa shpesh për të hequr polyps përmes colonoscope?


Ekspertët besojnë se 30-50% e rasteve të zbuluara nga polyps virtuale colonoscopy duhet të hiqet.Sa shpesh duhet të jetë colonoscopy virtuale?


Nuk ka rekomandime të sakta. Më e zakonshme është quajtur interval 1 herë në 10 vjet (si dhe një colonoscopy). Në rastin e predispozicion trashëguar në polypozu (kancer) të zorrës së trashë dhe ngjarje ndoshta më të shpeshta.
Rreziku i dëmtimit të zorrës së trashë është dukshëm më e ulët se colonoscopy. Kryerja e hulumtimit është e shoqëruar nga një ngarkesë mjaft të madhe radiale. Pra, para / pas ajo duhet të përmbahet për një kohë nga të tjerë studime X-ray.

Burimi: www.gastroportal.ru