Gjithcka mbi dhurimin e gjakut


Krye të këtij neni lexoni këtu
Nëse ju doni të dhuroni gjak? Ne do t'ju tregojë gjithçka që ju duhet të dini donacion
Vetëm 4-6% të japin gjak. 14 Qer është Dita Botërore e Dhurimit të Gjakut - një ditë e madhe për donatorët të reja për të marrë hapin e parë.
Sa marrje Gjak ?
Rreth 450-500 ml, përfshirë mostra.
Në marrjen e një test të gjakut dhe të dinë rezultatet?
Marrja e gjakut për HIV, hepatitit B dhe C, dhe T-lymfotropik virus njerëzor dhe sifilizi. Të gjitha analizat janë bërë në mënyrë automatike për të siguruar gjak të sigurt. Nëse ju jeni duke vizituar një vend ku shumë raste të malaries dhe tryponosamozom, ju gjithashtu do analiza për sëmundjet e transmetueshme nëpërmjet gjakut. Nëse ju jeni të infektuar, ju do të jenë të informuar në lidhje me të.


Kush mund të dhurojë gjak?
Çdokush në gjendje të mirë, me shëndet të mirë, më shumë se 17 vjet, uyazyka mungesa e shtatzënisë, peshon të paktën 50 kg, pa tatuazhet dhe ylli ishte i sëmurë me verdhëz për gjashtë muajt e fundit dhe udhëtoi për në vendet ku malaria zhvilluar 6 e fundit muaj. Megjithatë, Shërbimi Kombëtar i Gjakut përbëjnë listën e vendeve ku rreziku i sëmundjeve të caktuara. Për shembull, në qoftë se ju keni qenë në SHBA në shtator, ju do të kërkohet për të ardhur në 28 ditë, ndërsa Virusi i Nilit Perëndimor përshkallëzohet në mes të majit dhe nëntor. Donatorët e reja duhet të jetë së paku 65 vjet. Gjithashtu duhet të marrë gjak një herë në çdo 16 javë.


Pse është përdorur kryesisht gjak?
Për pacientët anemi mangësi të gjakut, për ata që kanë humbur shumë gjak gjatë operacioneve për të trajtuar pacientët me sëmundje të gjakut.
Pse disa njerëz të mbeten pas duke u dhënë gjak është aq e rëndësishme dhe pse pesha e donatorit?
Dr Modzhi Hesyndo, konsulent hematologist tha se personi mesatar mund të humbni deri në 15% të vëllimit të tyre të gjakut pa humbur vetëdijen. Në trupin tonë përmban nga 5 në 6 litra gjakut, në varësi të peshës. Nëse keni pak peshë ju mund të humbni vetëdijen për shkak se ajo është e nevojshme që donatori peshonte të paktën 50 kg. Humbja e vetëdijes - një proces psikologjik. Para çdo gjakut paraprakisht për të ngrënë, ju gjithashtu do të ofrohen pije që ndihmon të mbajë presionin e gjakut, kur ju jeni duke marrë gjak.

Çka nëse unë të marrë drogë?
Gjaku në transfused përmban shumë pak drogë, por ju duhet të them saktësisht se çfarë ju jeni duke marrë. Disa medikamente dhimbje mund të çojë në koagulimit të gjakut, kështu që marrja e tyre duhet të ndalet 7 ditë para se të japë gjak. Nëse jeni duke marrë medikamente për diabet apo presionit të ngritur, ju mund të dhurojnë gjak në qoftë se ju nuk do të ndryshojë dozën për 4 javë. Kur antibiotikët duhet të vijnë për dhurimin e gjakut një javë pas pranimit.

Si mund të ruhet në gjak?
35 ditë në frigorifer në 4 ° C. Disa grup shumë të rrallë të gjakut duhet të bllokohen, kështu që ata u mbajtën më gjatë. Çdo ditë 7000 donatorët kanë nevojë për të ndihmuar të gjithë ata që janë në nevojë.
Në stacionet e transfuzionit të gjakut ende ofrojnë çaj dhe biskota?
Po.
Në të gjitha më lart është e ndaluar për të dhuruar gjak për njerëzit të cilët shërohen nga sifilizi, virusi T-lymfotropnym, Hepatitit B ose C; nëse jeni mashkull dhe kanë marrëdhënie seksuale me një burrë tjetër, madje edhe duke përdorur një prezervativ; të angazhuar në prostitucion; duke marrë drogë.