Kolit hemorragjike
Hemorragjike kolit thirrja e diarre akute përzier me gjak, e cila është shkaktuar nga lloje të veçanta të toksike E. coli me efekt hemorragjike.

Kolit shkaqet hemorragjike

Disa hramotrytsatelnoho mikrob E. coli (rretho Escherichia) mund të prodhojnë një lloj të veçantë të toksina në të cilën riprodhim i tyre në dëmet gut muret e enëve të gjakut në dy pika. Kur injektuar në zorrë, këto lloje të mikrobeve të shkaktojë sëmundje që vjen me dizenteri. Nëse thithjen e toksina prodhuar nga murin e zorrëve, ajo mund të dëmtojë enët e gjakut dhe organet e tjera, të tilla si ind veshkave dhe të shkaktojë një nefrit shtesë dhe hemorragjike.


Sëmundja ndodh kur konsumi i ushqimit nuk është gjysmë-pjekur qumësht apo mish të pjekur, mund të transmetohen përmes fekal-orale rrugë - pa i larë duart, lugë të përbashkët.

Simptomet e kolit hemorragjike

Kolit hemorragjik fillon akute, duke u paraqitur dhimbje të fortë spastik barkut dhe simptoma të përlotur diarre që shpejt të bëhet një karakter të përgjakshme. Ethet mund të ndodhë 37-39 të gjitha varet nga shkalla e infektimi dhe rezistencën e trupit. Në sëmundjes mesatarisht zgjat nga një javë deri në 10 ditë.
Kur shihet Mukoza në rektoromanoskop (pajisje për gjendjen zorrë inspektimi) mund të përjetojnë skuqje dhe ënjtje e mukozës zorrëve të forta. Ju mund të gjeni fushat e hemorragji dhe parregullsive mukozale si një "bravo gjurmët e gishtave."

Një numër i vogël i rasteve të kolit hemorragjike mund të komplikojë sindromi hemorragjike, zhvillimin e dështimit akute renale dhe anemi hemolitik. Ajo mund gjithashtu të jetë një reduktim në numërimin e trombociteve, kryesisht ndodh në fëmijët dhe të moshuarit.

Diagnostics

Bazuar në një foto tipike të sëmundjes, e cila është marrë si shtesë e identifikimit bakteriologjik lloj kulture E. coli dhe karakteristikat e saj.

Trajtim

Pjesa më e madhe e këtij lloji të E. coli ndjeshme për më të përdorura gjerësisht antibiotikë, megjithatë, ata janë përdorur me kujdes në mënyrë që mos të rrisë ndjeshëm nivelin e toksinës për shkak të vdekjes së mikrobeve brenda zorrëve. Metoda kryesore për trajtimin e kolit hemorragjike - një dietë të rreptë me regjim shtrati dhe agjentët simptomatike. Kur komplikime të përshkruara për kujdes intensiv, deri në dializë dhe plasmapheresis.

Moti për jetën dhe shëndetin e favorshme. Pothuajse të gjitha shërohen pa pasoja.

Parandalim

Izolimi i detyrueshëm i pacientit me përpunimin e shkarkimit të tij, masa rigoroze të mjedisit higjienës. Gjithashtu, e rëndësishme është kontrollin e cilësisë së produkteve ushqimore - qumësht dhe mish. Në identifikimin e transportuesit të infeksionit - sanitare ato.
Author: Alena Paretskaya, pediatër