Hyperthyroidism tirotoksikozë


Hyperthyroidism (tirotoksikozë) - një sindrom shkaktuar nga hyperfunction i gjëndrës tiroide, duke rezultuar në rritjen e nivelit të hormoneve tiroide (thyroxine, triiodothyronine). Sipas statistikave, gratë vuajnë nga kjo sëmundje më shpesh se meshkujt.
Në shumicën e rasteve sëmundja është shkaktuar nga prania e çdo njeriu - ndonjë sëmundje të gjëndrës tiroide (me gunga / multinodular goiter, goiter toksike, tiroidet akute). Marrja e tepruar e hormoneve tiroide mund të jetë një shkak i hyperthyroidism. Në raste të veçanta, shkaku i kësaj sëmundjeje mund të jetë sëmundje e organeve të tjera (teratomas ovarian, tumoret e gjëndrra e hipofizës)


Simptomat
Çfarëdo shkaku i hyperthyroidism, të gjitha proceset janë përshpejtuar në trupin e njeriut. Simptomet kryesore përfshijnë:
- Dhimbje koke të shpeshta
- Rrit temperaturën e trupit të përgjithshëm
- Rritja e presionit të gjakut
- Quickens rrahje zemre (aritmi mund të zhvillohet)
- Për shkak të djersitje të tepruar, lëkura bëhet i lagësht
- Nuk është dobësi dhe lodhje, nervozizëm duket
- Nuk është një dridhje e mirë dorë

- Hyperpigmentation dhe ënjtje të qepallave
- Zgjatje e syrit (exophthalmos)
- Megjithë rritjen e oreksit, humbje peshe ndodh
- Tendenca për diarre

- Çrregullime të gjumit
Sistemin e frymëmarrjes, nën ndikimin e kësaj sëmundjeje është gjithashtu filluar të ulet (kapacitet të reduktuar të mushkërive, ka gulçim). Në pacientët kanë urinim i shpeshtë tepërt. Në burra, ulur potencë dhe rritjen e kancerit të gjirit, gratë shpesh ndërprerë ciklin menstrual.
Këto simptoma karakteristike të hyperthyroidism, të moshuarit nuk mund të jetë (hyperthyroidism maskuar). Në pacientët përjetuar të qenët i përgjumur, dobësi, ata pengohen, mund të shkaktojnë depresionin. Megjithatë, çrregullime të zemrës në të moshuarit janë shumë më shumë gjasa se sa të rinjtë.

Diagnoza e hyperthyroidism të vendosë në bazë të inspektimit vizual dhe rezultatet e arritura test të gjakut për t'ju ndihmuar të përcaktuar se sa hormon tiroide është prodhuar në të vërtetë tiroide
Trajtim
Sot, janë tri metodat e trajtimit të hyperthyroidism: trajtim konservativ, kirurgji dhe trajtimit me jod radioaktiv. Zgjedhja e llojit të trajtimit varet nga shkaku që çojnë në zhvillimin e sëmundjes, moshës së pacientit, numri i prodhuar hormoneve tiroide dhe disa faktorë të tjerë. Ndonjëherë ajo është domosdoshmëri e kombinuar terapi.

Në zemër të trajtimit konservativ është përdorimi i drogës antithyroid që të zvogëlojë prodhimin e tepërt të hormoneve tiroide.
Trajtimi kirurgjik i hyperthyroidism përdorur në përhapjen e vendeve të caktuara të kancerit, apo në një vend të vetëm dhe parashikon largimin nga funksionimin e gjëndrës tiroide.
Trajtimi me konsum radioaktive jod është një tretësirë ​​ujore ose kapsula që përmbajnë jod radioaktiv (duke marrë drogë një herë). Pas goditur trupin e pacientit, ky mjekim bashkë me gjakun e të shpejt të arrijë vetëm ato qelizat e gjëndrës tiroide, i cili zhvilluar aktivitetin më të lartë. Pastaj, disa javë kuruar qelizat dëme të kontribuojnë në akumulimin e drogës. Me këtë metodë zvogëlon madhësinë e gjëndër dhe hormoneve të prodhimit në rënie.

Jod radioaktiv nuk mund të përdoret: në shtatzëni (ose dëshironi të bëheni shtatzënë brenda gjashtë muajve pas trajtimit), gjirit ushqyer fëmijën dhe në moshën 20 vjet.
Më shumë artikuj mbi këtë temë:
1. përhapur toksike goiter diabetit 2 insipidus