Hipnozë


Hipnozë (nga Gypnos greke -. Gjumit) - një shtet të veçantë ndryshuar e ndërgjegjes, i shoqëruar nga simptoma të caktuara fiziologjike që i ngjajnë gjumë, e cila karakterizohet nga përqendrimi i mendjes mbi përmbajtjen e propozim. Hypnotic shtet karakteristikë rrit sensibilitet ndaj stimujve të brendshme mendore, ndryshimet në funksionet dhe vetë-vetëdije. Studimi shkencor i hipnozë filloi në fund të shekullit XVIII. Kur Franz Mesmer, një mjek vjenez, filloi duke përdorur hipnozë për të trajtuar pacientët e tij. Zakonisht shkaktohet nga hipnozë ndikim të veçantë ose hipnotizues qëllimshëm vetë-hipnozë, duke rezultuar në ngushtim sasinë e ndërgjegjes që fokusohet në përmbajtjen e propozim. Frymëzuar nga njeriu gjatë ideve hipnozë shfaq në motivim, vëmendjes, pritjet, qëndrimet, marrëdhëniet ndërpersonale dhe në gjendje normale.


Teoritë e hipnozë - një sekuencë shpjegim historik teorik i hipnozë ishin si vijon: Mesmer konsiderohet hipnozë si një mënyrë për të transferuar "Energjia magnetike"; Faria (teoria somnambulism) Brady ("neyrohypnoz") Dhe Pavlov ("gjendja jo e plotë e gjumit") Besojnë se hipnozë është një version i modifikuar i gjumit; Kushtet e Charcot (shkollore Salptryerskaya), hipnozë është një gjendje patologjike të ngjashme me histeri; Përfaqësuesit e të ashtuquajturit Shkolla nansyyskoy Lebo dhe Bernheim konsiderohet si hipnozë "sugjerimi imponuar"; sipas teorisë së shkëputje Janet ("veprim automatik"), Hipnozë është një kusht të veçantë, ku pacienti merr funksionin nënndërgjegjeshëm njohëse të pavarur të ndërgjegjes. Teoritë e hipnozë shihet atë nga perspektiva e psikoanalizës - si një regres e individit për shtetin e tij primitive (teori "regresioni i pjesshëm në shërbim të egos", Torium "përfshirja e rolit" etj), ne kushtet e biheviorizëm - si një formë "Përgjigjet memorizuara". Teoritë moderne të hipnozë zakonisht modifikoj njohur tashmë nga plotësuar ato me përparime të reja shkolla të ndryshme psikologjike: hipnozë si rezultat i përqendrimit në një objekt të veçantë, si "Pjesëmarrja motivuar"Si "Roli i luajtur" dhe si një fenomen natyror dhe krosskulturalnoe.


Faza Hipnozë - hipnozë Klasifikimi i parë fazat janë shkollat ​​Salpetryerskoy Nansyyskoy dhe hipnozë. Sipas Charcot, janë tri fazat e hipnozë: letarhycheskuyu, kataleptycheskuyu dhe somnambulycheskuyu. Nansyyskaya Shkolla klasifikuar nën hipnozë nga thellësi e saj nga kujtesa apo aftësinë për ndjeshmëri. Një nga klasifikimet e para të propozuara thellësinë e troftës hipnozë, të cilat dallohen tri faza: të qenët i përgjumur, hypotaksyyu, snohozhdenye (somnambulism). Të qenët i përgjumur karakterizohet nga dobësi të muskujve të butë dhe të qenët i përgjumur vogël, hypnotyzyruemыy të tyre mund të hapur sytë tuaj, ngrihen dhe të ndërpresë një seancë të Hypnotherapy. Hypotaksyya dobësi krejtësisht të ndryshme të muskujve mund të ndodhë vnushennaya katalepsi - fleksibilitet voskovydnaya e muskujve (zakonisht ka spontane) të jetë e mundur për të kapërcyer gjendjen e përgjumje, ka një gjumë të thellë. Tretë hipnozë fazë - snohozhdenye (somnambulism) - është faza më e thellë, gjatë së cilës nuk hypnotyzyruemыy pranojë stimuj të huaja, ai mund të frymëzojë përvojat hallucinatory, prishin atë reagime karakterit pervosyhnalnыe të stimujve. Në fazën e somnambul mund të arrihet nga regresioni moshës sugjerim, humbje e plotë e ndjeshmërisë ndaj stimujve të dhimbshme dhe të përjashtuar analizues të tjera të prodhojnë sugjerim posthypnotycheskye. Aktualisht, autorë të ndryshëm të identifikojë 12 ose më shumë faza të thellë e hipnozë. Ngjarja gëzon popullaritet të madh dhe shkallë Davis Husbenda që përfshin tridhjetë fazat e hipnozë.

psikiatër, psikoterapist kategori më të lartë, Profesor, MD Mynutko