Simptomat akute sëmundje rrezatimi, faktorët e shfaqjes, forma klinike


Sindromi akut rrezatimi mund të zhvillohet në gjetjen e njeriut në fushën e rrezatimit apo pasojat radioaktive, shkelje e veprimit të burimeve të fuqishme të rrezatimit, duke çuar në aksidentin, përdorimin e rrezatimit për qëllime mjekësore.

Ka 5 faktorët e sëmundjes akute të rrezatimit: ekspozimit të jashtëm (thekshëm rrezatimi apo aplikimi radioaktive); rrezatim relativisht uniforme (luhatjet zhytur dozë në pjesë të ndryshme të trupit nuk kalon 100%); Gama rrezatim (valë); Doza e më shumë se 1 gy dhe një kohë të shkurtër e ekspozimit.Simptomat e sëmundjes akute rrezatimi varet nga doza e rrezatimit të marra, kohëzgjatjen e ekspozimit, kohë pas rrezatim. Në orët e para pas ethe rrezatim dhe dhimbje koke. Disa ditë ndryshime të fillojnë të ndodhin në kockave (Bone palcë aplazionit) dhe gjaku (nuk është një shkatërrimi i qelizave të bardha të gjakut dhe trombocitet). Në trup fillojnë të zhvillojnë stomatitit, ethet hemorragjike dhe infeksione të ndryshme.

Sindromi akut rrezatimi ka disa faza të zhvillimit:

Unë faza - reagim primar të përgjithshëm;

Faza e II - të fshehura ose faza latente (e dukshme klinike mirëqenien);
Faza III - shqiptuar simptoma;
Faza IV - periudha e restaurimit të strukturës dhe funksionit.

Në varësi të dozës janë 5 forma klinike të sëmundjes akute rrezatimit:

- prej 1 deri 10 dhjetor - palcës kockore
- 10 deri në dhjetor 20 - E.
- 20-80 dhjetor - toksemycheskaya (vaskular)
- 80-120 g - cerebrale (për karakteristikat klinike të caktuara si rrufe apo një sëmundje akute rrezatimi)

- më shumë se 120 në dhjetor - vdekja e rrezeve.