Sëmundje rrezatimi akute ashpërsia


Nën ndikimin e dozë rrezatimi sëmundje akute rrezatimi janë katër gradë e ashpërsi.

Klasën e I (Light) ndodh kur të ekspozuar ndaj rrezatimit jonizues në doza prej 1-25 gy. Reagimi fillestar vërejtur 2-3 orë pas ekspozimit, ajo është e karakterizuar marramendje dhe të përzier. Faza latente zgjat 25 deri në 30 ditë. Në 1-3 ditet e para numri i limfociteve ne 1 microliter të gjakut), është reduktuar në 1.000-500 qeliza (1-05 • 109 / L), leukociteve në mes të sëmundjes - to 3500-1500 (35-15 • 109 / l) në trombocitet 26-28 ditë - deri në 60.000-10.000 (60-40 • 109 / l); ESR moderuar në rritje. Komplikime Infektive janë ndryshime të rralla të lëkurës dhe mukozës dhe gjakderdhje është vërejtur. Shërim të ngadaltë, por jo e plotë.Klasa II (Moderuar) zhvillohet kur ekspozuar ndaj rrezatimit jonizues në një dozë prej 25 - dhjetor 4. Reagimi fillestar shfaqur brenda 1 - 2 orë, në formën e dhimbje koke, nauze dhe herë vjella. Që mund të jetë i eritema i lëkurës. Faza latente zgjat 20-25 ditë. Numri i limfociteve në 7 ditët e para të reduktuar në 500 numri i granulocitet në lartësi faza (20 - 30 ditë) - deri në 500 qeliza në 1 microliter e gjakut (05 • 109 / l); ESR - 25-40 mm / h për këtë masë komplikime karakteristike infektive, ndryshimet në mukozës së gojës dhe të fytit, me trombociteve numëruar më pak se 40.000 në 1 microliter e gjakut (40 • 109 / l) janë shenja të vogla të gjakderdhjes - petekie në lëkurë. Vdekjet e mundur, sidomos në trajtimin e vonuar dhe i pamjaftueshëm.


Klasa III (Rëndë) ndodh kur ekspozuar ndaj rrezatimit jonizues në një dozë prej 4-10 gy. Reagimi fillestar i theksuar, ndodh në 30 - 60 minuta në një periodik të vjella, ethe, dhimbje koke, eritemë të lëkurës. Në ditën e parë, numri i limfociteve është 300-100 leukocytes nga 9 deri në ditën e 17-të - më pak se 500 trombocitet - më pak se 20,000 në 1 microliter e gjakut. Faze latente zgjat 10 deri në 15 ditë. Në mes të sëmundjes ka një ethe theksuar, ndikon në mukozës e gojës dhe nasopharynx, zhvillimin e infeksioneve të ndryshme - bakteriale, virale, fungale) në mushkëritë, zorrët dhe organe të tjera, gjakderdhje moderuar. Në e parë 4 - 6 javë rrit frekuencën e vdekjeve.


Shkalla IV (Shumë veshtire) ndodh kur ekspozuar ndaj rrezatimit jonizues në një dozë më shumë se 10 gy. Në këtë mënyrë zhvillon hemodyscrasia thellë karakterizuar nga lymphopenia vazhdueshme në fillim - më pak se 100 qeliza në 1 microliter të gjakut (01 • 109 / l), agranulocytosis, duke filluar nga 8-ditësh Thrombocytopenia - më pak se 20,000 në 1 microliter e gjakut (20 • 109 / l), dhe anemia. Rritja doza të çon në manifestim më të rënda të simptomeve, reduktimi i fazës fshehur. Ajo humbjen rëndësie të madhe organet e tjera - zorrët, të lëkurës, trurit, dhe dehje të përgjithshme. Rezultati vdekjeprurëse vërejtur në pothuajse 100% të rasteve.