Verbëri ngjyra ose verbëri ngjyra


 Verbëri - një dëmtim vizual, i cili është i njohur nën verbëri ngjyra emri, ajo është shprehur në pamundësinë për të dalluar një person apo më shumë ngjyra. Studimi i çështjeve të verbëri ngjyra përfshirë shkencëtarët mjekësore John Dalton dhe kjo ishte në 1794, që emrin e tij dhe mori këtë patologji.

John mësuar të paaftësisë së tij për të dalluar në mes të kuqe në 26 vjet, i njëjti ishte në shkelje të vëllezërve të tij, kjo është ajo që e bëri i riu shkruani punën, duke deklaruar karakteristikat e tyre të ngjyrës. Nuk është një mendim i gabuar se verbëri - është një çrregullim i trashëguar, por kjo nuk është plotësisht e saktë. Në shumë raste, verbëria shkaktuar nga defekt kromozomin X dhe janë të trashëguara, por, në të njëjtën kohë, sëmundja mund të zhvillohet pas syve ose nervore sëmundje të rënda. Nuk është një tjetër mit në lidhje me verbëri ngjyra, verbëri ngjyra ndikon vetëm burrat, por gratë janë vetëm bartës. Realiteti është pak më ndryshe: meshkujt shpesh vuajnë verbëri kongjenitale çdo 20 (shkaku është karakteristika gjenetike) sesa gratë. Rëndësishmja, verbëri e pashërueshme, çfarëdo shkaku dhe natyra e origjina e tij.Shkaqet e verbëri ngjyra

Ne e dimë se perceptimi i ngjyrës korrespondojnë kone që janë tsvetochuvstvitelnost flasks dhe ruajtur ato në retinë. Në syrin e njeriut ka tre lloje të kone që janë të mbushura me pigment të veçantë përgjegjëse për perceptimin e ngjyrave të ndryshme. Çdo kone t'iu përgjigjur një perceptim të ngjyrave primare - të gjelbër, të kuqe dhe blu. Nëse një pigment në kone mungon, personi nuk bën dallim ngjyra.


Pse meshkujt kanë më shumë gjasa të vuajnë verbëri e trashëguar? Në njerëzore kromozomi X përmban gjenet përgjegjëse për perceptimin e ngjyrave. Dhe që nga trupi i femrës është një grup të dyfishtë të kromozomeve XX, kur njëri prej tyre ka një dështim, i dyti është i lidhur, kështu që nëse ka raste të verbërisë trashëguar ngjyra në mesin e grave, kjo ndodh shumë rrallë. Në trupin e mashkullit është pak më ndryshe: ka vetëm një kromozom X, dhe dështimi i "zëvendësim" e saj për të gjithë.


Verbëri fituar ngjyrë zhvillohet në shkatërrimin e retinë ose nervit optik. Kjo është një sëmundje progresive, pacienti shpesh nuk bën dallim në mes të verdhë dhe blu. Një nga shkaqet më të shpeshta të cataracts është mosha. Ka shkaqe të tjera, duke përfshirë dëmtim të syve, e cila goditi në retinë, përdorimi i zgjatur i barnave të caktuara.


Llojet e verbëri ngjyra

Vizion normale ngjyra, kur njerëzit e dalluar të gjitha ngjyrat quajtur trihromaziya. Kjo kështu ndodh që një person e sheh të gjitha ngjyrat, por pak më ndryshe, atëherë flasim për trihromaziya parregullt.


Ne kemi përmendur tashmë faktin se perceptimi ngjyra korrespondojnë 3 llojet e kone, kur një lloj në dispozicion, se ka vetëm dy prej tyre, ajo dihromaziya. Dihromaziya të jenë tre lloje: protanopia (mungesa e ngjyrë të kuqe), deuteranopia (njeriu nuk mund ta perceptojnë gjelbër) dhe tritanopiya (spektrit Blu-vjollcë pasi mungojnë).


Është shumë e rrallë verbëri të plotë-color - monohromaziya.


Simptomat dhe diagnoza e verbëri ngjyra

Manifestimi i verbëri ngjyra shfaqet ekskluzivisht në paaftësinë për të dalluar në mes të ngjyrave të caktuara. Manifestimi i kësaj simptomë mund të jenë të dukshme ose jo aq e qartë. Në fëmijëri verbëri mund të zbulojë nëse vetëm shkelje shumë të dukshme dhe fëmija nuk bën dallim në mes të ngjyrave.


Diagnoza bëhet në bazë të ngjyrës testit verbëri duke përdorur një tabelë Rabkyna. Tabela Rabkyna përfaqëson një 27 fletë me ngjyra nga pika të ndryshme, modelet që kanë të njëjtin shkëlqim, por ndryshojnë në ngjyrë. Shumica e fotografive - kjo shifrat që një person me vizion normal ngjyra dallon, për të verbër ngjyra dhe ato duken të jenë homogjene. Nuk është një verbëri ngjyra provë të ngjashme - Testi Ishyhara.


Verbëri i fëmijëve

Fëmijët psikikë e sëmundjes mund të shkaktojë dëm shumë të madh. Bar të kuqe dhe të gjelbër në qiell fotot fëmijës mund të shkaktojë ratings e keqe dhe tallje shokët e klasës. Kjo sigurisht që do të çojë në më të ulët vetë-respekt, izolimi, traumat psikologjike. Për të shmangur të gjitha këto, është e nevojshme për të diagnostikuar verbëri hershme, edhe pse kjo nuk është shumë e lehtë.


Prindërit mund të shikojnë fëmijën e tyre, duke ofruar atë përshkruajnë një objekt. Por nuk alarmin në qoftë se ajo nuk është e përshkruar në ngjyrë, ajo është me të vërtetë, sepse ka një yyazytsirnist madhe asaj që është thjesht rritur imagjinatën e fëmijës. Një nga hapat e mëposhtme diagnostikuese në shtëpi mund të jetë dy karamele - një në një këmishë të gjallë dhe e dyta - të zbehtë. Në fëmijë normal Tsvetooschuschenye ka të ngjarë të zgjedhin një karamele të madhe, por nuk e shurdhër. Por përsëri, kjo nuk është një aksion garanci 100% se fëmijës ngjyra-verbër, ai mund vetëm një humor të tillë, nëse ai i pëlqente më shumë këtë ngjyrë.


Diagnozë verbërinë e ngjyrave mund vetëm okulist duke përdorur teste Rabkyna ose Ishyhara. Natyrisht, kjo teknikë nuk është i zbatueshëm për fëmijët e vegjël, e përdorur kështu një tabelë të ngjashme, por jo me numra, por forma të ndryshme që janë në dispozicion fëmijë.


Color Trajtimi për verbërinë

Deri më sot, trajtimi i drogës është gjetur për këtë problem, por për të luftuar atë të jetë e mundur. Ka lente të veçanta që të rregullojë perceptimin ngjyra. Inxhinieri gjenetike është në kërkim të mënyrave për të zgjidhur problemin duke zbatuar një gjene qelizat e retinës nevojshme. Hulumtimet në këtë fushë janë kryer në majmunë, dhe ata ishin të suksesshme.


Kufizimet profesionale të njerëzve me vizion të reduktuar ngjyra

Njerëzit që vuajnë nga verbëri, nuk mund të menaxhuar transportit komercial, nuk janë të lejuara për shërbimin ushtarak, nuk mund të jenë pilotët dhe kimistë. Përfaqësuesit e këtyre profesioneve janë gjithmonë një ekzaminim mjekësor dhe të pranohen në detyrat e tyre, nëse çdo pretendim në lidhje me shëndetin, duke përfshirë vizion. 
R3r3r3142.