Dizenteri - një sëmundje e duarve të pista


Dizenteri apo shigelloza, i njohur gjithashtu si sëmundje e duarve të pista. Për fat të keq, është e rëndësishme jo vetëm për të larë duart e tyre, por është e nevojshme që produktet e përdorura në ushqim nuk është në kontakt me personin e sëmurë. Statistikat thonë se shumica e pacientëve me dizenteri nuk kërkojnë ndihmë nga sëmundje infektive dhe për të marrë gjendja e keqe e tij nga helmimi me ushqim dhe stomaku i mërzitur, por në të njëjtën kohë vazhdojnë të infektojnë njerëzit rreth tyre. Si për të mbrojtur veten dhe kohë për të njohur këtë sëmundje?
Karakteristikat e patogjen

Sëmundja shkakton bakteret e zorrëve të Shigella. Këto parazitë mund të jetojnë një kohë të gjatë në ushqim, në cesspools, ujë të hapur. Jetës mund të shkojnë nga 3-5 ditë për 3 muaj. Ka tre mënyra e transmetimit - shtëpi, ushqim dhe ujë. Në agjent mund të merrni produkte nga duart e pacientit, dhe në verë u përhap insektet. Në një mjedis të brendshëm mund të infektohet në qoftë se ka kontakt me pacientin, përmes peshqir të përgjithshme, dyer trajton, enët, etj ekziston një rrezik shumë të lartë të infeksionit në grup ndodh kur gatim, zbatimi i tij të përfshirë në dizenteri pacientit. Për të shmangur infeksionin më të mirë të përmbahen nga blerjen e ushqimit në pikat specializuara të shitjes, si dhe të përdorin më mirë ekspozojë ato për të ngrohur trajtim. Infeksioni është gjithashtu e mundur me anë të ujit, nëse ajo është e kontaminuar me agjentin. Rastet janë regjistruar gjatë gjithë vitit, por gjatë ngrohtë që ata të shpeshta.Patogjen hyn në trup nëpërmjet gojës vetëm, me disa baktere janë vrarë, por disa arrijnë të mbijetojnë dhe të shumëfishohen. Më pas lëshoi ​​një toksina që përhapet përmes gjakut në të gjithë trupin dhe helmet atë. Ndoshta edhe ulceration e zorrë.


Simptomet e dizenteri

Periudha e inkubacionit është 2-7 ditë. Në raste të rënda, ajo mund të reduktohet në 2-5 orë. Shape, zhvillimi dhe ashpërsia e sëmundjes varet nga rrugët e infeksionit, sasinë dhe përqendrimin e patogjen. Zakonisht sëmundja zhvillohet shumë shpejt: rrit temperaturën e trupit, ka humbur oreksin, një ndjenjë e dobësisë, të qenët i përgjumur, dhimbje koke. Nga trakti digjestiv duket dhimbje barku, e cila fillimisht ka një karakter budalla dhe ndjerë rreth barkut; më shumë dhimbje bëhet shvatkoobraznoy dhe të lokalizuara në bark të ulët. Në pacientët kanë diarre, dhe para aktit të dhimbjes jashtëqitjes në bark të ulët forcuar. Sëmundja mund të ndodhë në të butë, të moderuar dhe të rëndë. Një vështrim më i hollësishëm në simptomat karakteristike të secilës prej këtyre formave.


Formë e butë e dizenteri manifestuar në formën e etheve afatshkurtër, temperatura rritet jo më shumë se 38-39 gradë dhe mund të mbijetojë vetëm disa orë ose 1-2 ditë. Në pacientët kanë diarre, feces duket për të moderuar dhimbje në bark. Rimëkëmbjes ndodh brenda 2-3 javësh, por pacienti ndjen lehtësim tashmë 2-3 ditë.


Forma Srednetyazhelaya e dizenteri fillon shumë shpejt, temperatura e trupit rritet ndjeshëm në vlerë prej 30 gradë dhe zgjat për 3-4 ditë. Çrregullime të zorrëve të fillojë në disa orë, pacientët ankohen për dobësi e përgjithshme, anoreksi, marramendje, dhimbje koke. Nga trakti digjestiv vërejtur simptomet në vijim: cramping dhimbje në fund të barkut, kërkojnë të shpeshta të zbrazët që shpesh janë të rreme. Në ndarjen e lëvizjeve të pakta zorrë, përzier zakonisht me gjak dhe mukozë. Pas aktit të jashtëqitjes është një ndjenjë e zbrazjes jo të plotë. Gjatë natës së 10-20 mund të jetë çështje gjyqësore. Pacienti bëhet nervoz, nervoz. Në shqyrtimin e gjuhës kthehet e bardhë shtresë shtresë të thatë. Shërimi i plotë i mukozën e zorrëve dhe normalizimin e punës së tij vjen vetëm nëpërmjet 15.2 muaj.


Dizenteri të rëndë fillon rrufe. Të gjitha simptomat e mësipërme ndodhin në formë më të rëndë, temperatura e trupit arrin 40 gradë, dehje të rënda, ka edhe shqetësime të thella në sistemin kardiovaskular. Pacienti pothuajse nuk mund të dal nga shtrati për shkak të marramendje të rënda, oreksit plotësisht mungon, të gjitha të shoqëruara me nauze, vjellje, hiccups. Frekuenca e stol është më shumë se 20 herë në ditë. Nuk janë urinim i shpeshtë dhe jashtëqitje. Lartësia e sëmundjes zgjat nga 5 në 10 ditë. Rimëkëmbjes ndodh shumë ngadalë, dhe normalizimi i plotë jo më herët se 2-3 muaj ndodh.


Ndër ndërlikimet e sëmundjes është shumë shpesh shoku infektive dhe toksike dhe dëmtimi i sistemit nervor, pneumonia dhe peritonit.


Diagnoza bazohet në një shqyrtim të pacientit, dhe studimi laboratorike e feces.


Trajtimi i dizenteri

Trajtimi i dizenteri butë përfshin stërvitje komplekse dhe Ward siguron trajtim të pacientëve me forma të moderuara të lejohen të shkojnë në banjo, dhe pjesa tjetër krevat është treguar në rastin e dizenteri të rëndë.


Rol të rëndësishëm ka luajtur me të ushqyerit në trajtimin për secilin rast të zgjedhur një dietë të caktuar. Antibiotikët janë të përcaktuara në bazë të rezultateve të testeve, të cilat do të marr drogë, të cilat do të ndahen Shigella ndjeshme. Në format e rënda mund të duhet të mbështetet në një kombinim i dy ose më shumë drogë. Trajtimi antibacterial i formës moderuar duhet të bëhet 3-4 ditë, dhe në forma të rënda - 4-5 ditë. Pacientët përshkruar barna për lehtësimin e dhimbjeve, shërimi mukozale, dhe është një terapi zëvendësimi. Hani vitamina gjatë gjithë rrjedhës së trajtimit. Mund të tregojnë produktet e qumështit.


Shumica e parashikimeve të favorshme për dizenteri.


Parandalimi i dizenteri

Së pari, ju duhet të ndiqni rregullat e higjienës, veçanërisht të larta duhet të monitoruar përputhshmërinë e tyre në mesin e të punësuarve kuzhina, dyqane ushqimore. Për të parandaluar sëmundje duhet të kryhet aktivitete edukative, informimi i njerëzve dhe mënyrat e mundshme të transmetimit dhe metodat e parandalimit. Në çështjen e masave parandaluese personale, ne duhet të kujtojmë se dizenteri - një sëmundje e duarve të pista, kështu që ju duhet të monitorojë pajtueshmërinë me rregullat e higjienës.


 
R3r3r3116.