Dispraksiyeyu dystaxia


Dispraksiyeyu quhet çrregullim motorik që manifestohet në mospërputhje lëvizjet në fëmijë. Terapi në kohë dhe mbështetje nga prindërit dhe mësuesit për të ndihmuar në përmirësimin e gjendjen e pacientit. Dispraksiyeyu dystaxia mund të zbulojë një numër të simptomeve. Një tjetër emër për sëmundjen - sindromi i ngathët fëmijë. Dispraksiyeyu prek rreth 10% të nxënësve, shumica e tyre - djem. Shumë fëmijë të shëndetshëm janë në fazën e zhvillimit të ngathtësi, por shumica më bëjnë atë në mënyrë të sigurtë.
Një fëmijë me lëvizjet dispraksiyeyu bezdi mbajtur gjatë viteve dhe ndikon negativisht në jetën e përditshme shkollore e performancës. Shpesh këta fëmijë zhvillojnë çrregullime të sjelljes. Zbulimi dhe trajtimi i hershëm mund të zvogëlojë shfaqjes dyspraksyy yyazytsirnist e vështirësive në mësim dhe çrregullime të sjelljes. Simptomat dhe ashpërsia e në dyspraksyy mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme.Për fëmijët e sëmurë karakterizuar nga:
- Falling shpeshtë;
- pakujdesi në ngrënie dhe pirje;
- vështirësi në të mësuarit për të ngasin një biçikletë dhe të luajnë topin;
- probleme me veprimtari që kërkojnë aftësitë motorike gjobë, butonat tilla zastehyvanyem, shoelaces lidhur ose të përdorë takëm;
- vështirësi në koordinimin vizuale-motorike;
- mungesa e organizimit në përgjithësi: Fëmijët dispraksiyeyu shpesh humbasin gjëra dhe të hutuar sekuencat e veprimeve;
- vështirësi në interpretimin e asaj që ju shihni dhe kuptoni gjërat pajisje;

- një fëmijë shpesh vesh rrobat prapa dhe ngatërrojnë këpucëve të drejtë në të majtë;
- Humbja e shpejtë të përqendrimit, pamundësisë për të ndjekur më shumë se një të rritur, dy kërkesa të njëjtën kohë;
- Abuzimi i gjuhës.

Fëmijët me dispraksiyeyu zakonisht kanë inteligjencë normale, por, megjithatë, kanë vështirësi në shkollë:
- është e vështirë për të shkruar në mënyrë të qartë dhe të lexueshëm;
- ata kanë probleme me të mësuarit për të lexuar;
- ata kryejnë detyrat kolegët mësues të ngadalshme;
- këta fëmijë shpejt lodhur;

- Ata janë të shqetësuar dhe i mërzitur nëse ata janë kritikuar vazhdimisht dhe ndëshkohen prindërit dhe mësuesit të cilët nuk e kuptojnë shkaqet e vërteta të vështirësive të tyre;
- Ata zhvillojnë frikë kryejnë veprime që kërkojnë posedimin qartë të aftësive të caktuara, të tilla si lojëra sportive;
- ata vuajnë nga vetë-dyshim dhe vetëbesim të ulët;
- është e vështirë për të bërë miq, dhe shokët mund të irritojë dhe të injorojë ato;
- ata mund të bëhet i shqetësuar, tërhequr, depresion apo agresive dhe të fillojnë të klasave të humbasë;

- Ata kanë tendencë për t'u shqetësuar në lidhje me aftësitë e tyre.

Arsyet Dyspraksyy nuk është kuptuar plotësisht. Studimet kanë treguar një lidhje mes zhvillimit të kësaj gjendje dhe lindjes së parakohshme, peshë të ulët të lindjes dhe hipoksi. Ndër shkaqet e mundshme të shkeljeve të izoluara të koordinimit ndërmjet pjesëve të ndryshme të trurit, zhvillimit të ngadalshëm të pjesëve të tij individuale ose të dëmtimit të indeve nervore. Yyazytsirno që mund të luajë një rol të rëndësishëm dhe faktorin e trashëgimisë.

Dispraksiyeyu shpesh, kur një fëmijë kanë probleme në shkollë. Atëherë ajo mund të drejtohen për pritjen në neurolog. Mjeku vlerëson funksionin motorike dhe koordinimin e fëmijës me monitorimin e zbatimit të veprimeve të tilla si duke kërcyer, duke ecur stil nga thembra deri te këmbët, duke blloqe stringing rruaza kopjimi fotot. Një ekzaminim të plotë fizik është i rëndësishëm për të sunduar nga sëmundje neurologjike të tilla si paralizë cerebrale butë. Dispraksiyeyu ka shërim, por pacienti mund të ndihmohen nëse koha për të njohur simptomat. Trajtimi mund të rrisë besimin e fëmijës dhe për të përmirësuar sjelljen dhe në uljen e ankthit dhe probleme të tjera emocionale, si në pacientin dhe në familjen e tij. Terapia fizike është një aspekt i rëndësishëm i trajtimit. Qëllimi i tij është zhvillimi gradual i fëmijëve me aftësi motorike.


Mund të zbatohen metoda të ndryshme, duke përfshirë:
- Fëmija tërhequr për gjimnastikë të grupit për të përmirësuar bilancin, koordinimin dhe kontrollin e trajnimit lëvizjet e trupit;
- në mënyrë aktive inkurajoi pjesëmarrjen e fëmijëve nga lojrat dispraksiyeyu me muzikë;
- Not inkurajohen për të zhvilluar një ndjenjë të ritmit;
- Fëmija ftohen rregullisht për të kryer ushtrime që përmirësojnë aftësitë e vetë-ndihmë, kur hahet dhe salcë, për të rritur pavarësinë e saj.

Vëmendshëm për mënyrën se si fëmija është dispraksiyeyu e shkollimit, është e rëndësishme për të përmirësuar gjendjen e tij. Mësuesit duhet të jenë të vetëdijshëm për faktin se ky studenti ka nevoja të veçanta dhe kjo nuk është vetëm dembel apo indiferent. Fëmijët e tilla duhet të mësohen gradualisht dhe për t'u dhënë atyre kohë shtesë për punën në klasë. Procesi i Gjethet mund të lehtësohet nëse lartësinë e duhur me banka dhe karrige studentit. Tensioni të panevojshme në gishtat e fëmijës mund të shmanget letër, duke ofruar atë për të përdorur lapsa të veçanta me një entuziazëm të lehtë.


Prindërit duhet të nxisin zbatimin e një bir ose bijë e veprimeve të cilat ata kanë një tendencë të natyrshme dhe do të ndihmojnë në zhvillimin e aftësive të nevojshme. Për shembull, ju mund të shtoni një fëmijë në një qendër kohës së lirë, palestër apo vizitoni seksionin e lojrave të tij për të përmirësuar aftësitë fizike. Gjithashtu, fëmijët mund të angazhohen në punë rreth shtëpisë dhe në kopsht. Motorike dhe aftësitë vizuale dhe koordinimin vizuale-motor mund të përmirësohet me anë të profesioneve të tilla si vizatimi, sketching, modelimit, qepje, duke e bërë aplikimet dhe duke luajtur instrumente muzikore. Shumica e fëmijëve me dispraksiyeyu përfundimisht vjen përmirësim, por ata shpesh janë më pak të zgjuar në krahasim me kolegët.