Bamirës marramendje konvulsiv pozicional


BPPV eshte nje lloj i marramendje shkaktohet nga sëmundja e aparatit vestibular e veshit brendshme. Incidenca e sëmundjes - rreth 17% e të gjitha rasteve të marramendje. Më shpesh në gratë se sa burrat.


Çfarë e shkaktoi shfaqjen e BPPV?


Në veshin e brendshëm janë vetëm dy nga receptorit - auditory dhe vestibular të cilët marrin pjesë direkt në ekuilibrin e sistemit. Pjesë vestibular e veshit të brendshëm është paraqitur çanta sferike dhe eliptike dhe tre kanalet gjysmërrethor. Receptorët pivkolovyh kanaleve të ndjeshme për përshpejtimin këndore. Çanta receptorët e ndjeshëm të nxitimi linear dhe përfaqësojnë një pjatë e përbërë nga fibra mukopolysaharydnoho xhel të përfshira në të dhe fëmijët (0,5-30 mikronë diametër) Kristal e karbonat kalciumi - statolytov. Për shkak të arsyeve të caktuara (traumave të kokës, sëmundjet inflamatore të veshit, plakjes, etj) receptorët qese mund të shkatërrohet me lirimin e kristaleve karbonat kalciumit (statolytov). Statolytы mëtejshme mund të merrni në lëngu që mbush e kanaleve gjysmërrethor (figura 1). Ndryshimi pozitën qendrore në këtë rast është lëvizja statolytov, ndryshuar normale mekanikën fluide lëngjet e veshit të brendshëm dhe si pasojë, një ndjenjë e rotacionit.
Si e bën marramendje pozicional?


Në mënyrë tipike, pacientët ankohen për marramendje kur ju të ndryshojë pamjen e kokës dhe të trupit në pozitë, të tilla si kur ata janë kthyer ose në krevat ose hedh kokën prapa. Pacientët kanë tendencë të dinë se çfarë pozicioni ata kanë një marramendje. Në qoftë se ju mbani kokën në këtë pozicion shpejti marramendje zhduket dhe nuk ndodh kur kreu lëvizin ngadalë. Gjatë marramendje, e cila është me kohëzgjatje të shkurtër, mund të jetë i përzier dhe të vjella. Ndonjëherë për orë të tëra mund të vazhdojnë ndjenja e jostabilitetit dhe të përzier.
Si është diagnoza?


Ndjesia e rrotullimit të pacientit gjatë një sulmi marramendje pozicional shoqërohet lëvizjen myyazytsilnym sy (nistagmus). Detyra e mjekut - dhe të shkaktojë një sulm në një farë mënyre për të identifikuar këto lëvizje për të përcaktuar drejtimin e tyre. Kjo mund të bëhet duke përdorur pajisje të posaçme (të cilat, natyrisht, shumë më e saktë dhe autentike) ose mjeku vlerëson lëvizjet e syrit (nistagmus) thjesht vizualisht në një kohë kur ka një ndjenjë e rotacionit.


Si për të trajtuar marramendje pozicional?Ka dy metoda kryesore të trajtimit. E para - përdorimi i një ushtrime të veçanta skemë që synon përshtatjen aparatin vestibular në një gjendje patologjike. Megjithatë, kjo metodë e trajtimit mund të zgjasë javë dhe muaj, dhe kjo nuk i zgjidh problemet sëmundje themelor.
Mënyra e dytë - duke përdorur manovra pozicional terapeutike. Thelbi i kësaj metode është se mjeku, duke ndryshuar pozicionin e kreut të pacientit, kontribuon në zhvendosjen e statolytov kanalit gjysmërrethor në një zonë të veshit të brendshëm, ku ata nuk do të irritojë aparatin vestibular. Pozita manovër - procedura është pa dhimbje dhe zakonisht zgjat 15 deri në 30 minuta. Shpesh, pas një manovër e vetme e pacientit merr shpëtoj të sëmundjes, përndryshe ajo duhet të përsëritet disa ditë