Erozioni i fazave të dhëmbëve, simptomat, trajtimi


Erozioni i dhëmbëve - proces progresiv karakterizohet nga recesioni indet dentare (smalt dhe dentin). Эrozyvnoe lezioni ndodh kryesisht në moshën e mesme dhe është karakterizuar nga një kurs të gjatë (rreth 10 - 15 vjet). Deri më sot, shkaku i erozionit të dhëmbëve nuk është e qartë, por ka supozime të ndryshme. Besohet se ky proces mund të fillojë nga përdorimi i pavend i higjienës orale (furçë dhëmbësh zgjedhur gabimisht, pasta e dhëmbëve dhe pluhur). Përveç kësaj, dukuria e erozionit duke shkaktuar shumë fruta dhe lëngje të përdorura agrume. Disa mjekë - dentistë besojnë se një rol të rëndësishëm në shkaktimin erozionin e indeve të vështirë të luajë çrregullime endokrine (tiroide hyperfunction etj). Kjo deklaratë ka të drejtë të ekzistojnë, si në 50% të rasteve, erozioni i dhëmbëve është në sfondin e rritjes së gjëndrës tiroide dhe çrregullimeve të saj funksionale


Simptomat
Faza fillestare e erozionit humbjes karakteristike të shndrit në një zonë të kufizuar të dhëmbit. Për këtë komplot të qartë të dukshme - dhëmb tharë më parë dhe ajo është aplikuar 5% tretësirë ​​e jodit. Vendi prekur më pas bëhet ngjyrë kafe apo të verdhë. Erozioni shpesh paraqiten në incisors, premolars dhe canines, por mund të jetë në dhëmbët e tjera.
Nga erozioni saj pamja është rrumbullakuar ose defekt ovale smalt, e cila është e vendosur në një tërthor apo drejtim zhdrejtë në pjesën më konveks të sipërfaqes vestibular e smalt dhëmbit. Shumica e erozionit poshtme të ngurta, të qetë. Zgjerimi gradual dhe thellimin erozioni i kufijve sjell humbjen e dentin dhe smalt gjithë vestibular sipërfaqen e dhëmbëve. Dhimbja është shpesh mungon ose shprehur shumë i dobët dhe kryesisht ndodhin zakonisht vetëm kur sëmundja është në një fazë aktive. Dhimbje shfaqet kur brushing dhëmbët, dhe nga irritues kimike dhe ajrit të ftohtë.

Erozioni i dhëmbëve është i ndarë në dy faza:
- Active: shkatërrimi i shpejtë i smalt dhe ndjeshmëri të shprehur dhimbje
- Stabilizuar: shkatërrimi i ngadaltë i smalt dhe dobët ka shprehur ndjeshmërinë
Në thellësitë e humbjes, erozioni i ndarë në tri faza:
- Primar: prek vetëm shtresat sipërfaqen e smaltit
- Mesatare: ndikon në tërë trashësinë e smalt mbulimin e dhëmbit në smalt - lidhjen dentinal

- Deep: ndër të tjera, ndikon në shtresat sipërfaqësore të dentin
Erozioni i smalt dhëmbit duhet të dallohet nga formë pykë-defekt dhe sipërfaqësore kariesit

Trajtim
Trajtimi i të gjitha indet e erozionit bërë duke marrë parasysh veprimtarinë e dy të procesit dhe natyrës së sëmundjes shoqërues fizike. Trajtim të plotë dentar përfshin drogë emërimeve brenda fosforit dhe kalciumit (në qoftë se rënia në nivelet e tyre në gjak), elementët gjurmë dhe vitamina.
Për fat të keq, në shumicën e rasteve, me një ndihmë të kualifikuar dentar njerëz të kthehet vetëm kur erozioni smalt është tashmë në një gjendje shumë të keqe, terapi kaq e thjeshtë në këto raste nuk do të ketë sukses.

Më shumë artikuj mbi këtë temë:
1. 2. periodontitis shumeformeshe exudative eritemë