Etiologji dhe epidemiologjisë e fruth i keq
Ethet Scarlet është një formë klinike të infeksionit streptokoksike lidhur me toksina skarlatynoznыm (toksina Dick). Agjent shkaktar i sëmundjes është beta-hemolitik grupi Streptococcus A.
Burimet e infeksionit mund të jetë i sëmurë me angina, fruth i keq dhe infeksionit të tjera streptokoksike, dhe transportuesit STREPTOKOKSIKE pa manifestime të dukshme të sëmundjes ("të shëndetshme" infeksionit). Ky fenomen nuk mund të quhet i rrallë - transportuesit është rreth 20% të popullsisë, dhe ato mund të jenë burimet e infeksionit për një kohë të gjatë. Ethet Scarlet është përhapur në të gjithë botën, por shpesh sëmundja ndodh në zonat me klimë të ftohtë dhe të butë. Në sezonin e ftohtë, incidenca e fruth i keq rritet.


Infeksioni transmetohet nga pikat ajrore. Gjithashtu në dispozicion janë kontakti (përmes sendeve shtëpiake, dressings) dhe ushqyese (nëpërmjet ushqimit) rruga e infeksionit. Infeksioni më yyazytsirno zgjatur kontakt të ngushtë me një të infektuar gjatë ditëve të para të sëmundjes, kur Streptococcus lëshuar në mënyrë aktive në mjedis, sepse pacienti flakë të kuqe ethet duhet të jetë në karantinë për 3 javë pas fillimit.
Tipar i sëmundjes është se ajo periodike me intervale të ndryshme kohore në zhvillim epidemi të etheve kuqe. Intervale kohore mund të jetë aq e shkurtër - 2-4 vjet, dhe të gjatë - deri në 50 vjet. Pas një ndërprerjeje të gjatë, rritet norma incidenca në mënyrë të konsiderueshme.


Rreziku grup

Në fëmijët me rrezik të bien 1-10 vjet, në raste të rralla - njerëz me një mungesë protyvotoksycheskoho njëkohshme dhe imunitetit antimicrobial. Kjo specia imunitetit anti-infektive për të mbrojtur trupin nga mikrobet dhe produktet toksike të jetës së tyre. Në qoftë se një person ka imunitet protyvotoksycheskym, ndërsa nuk ka antimicrobial, zhvilluar pectoris. Ethe Klinike flakë të kuqe ndodh në një të tretën e njerëzve të infektuar.
Fëmijët që ndjekin institucionet arsimore vuajnë më shumë fëmijë që jetojnë në shtëpi, 3-4. Veçanërisht të ndjeshëm ndaj sëmundjes në fëmijët nën moshën 2 vjeç, në një moshë të re (3-6 vite) Rreziku i ulet. Fëmijët nën 6 janë bartës kryesore të infeksionit në e tij "të shëndetshme", manifestim.


Patogjeneza

Në thelb infeksion hyn në trup nëpërmjet membranës së bajamet, shije të butë, pasmë faringut mur dhe shkakton inflamacion. Në raste të rralla (1-2%), nuk ka depërtimit Streptococcus përmes lëkurës së dëmtuar, rreshtim të mitrës, mushkërive. Në produktet e trupit të streptokokeve të sigurojë veprim të trefishtë:
1. septike. Shkakton ndryshime lokale që mund të bartin karakter nekrotike, pastaj u përhap në indet e afërta dhe nyjet limfatike regjionale, duke shkaktuar lymfatyt, otitis media dhe të tjerët. vatra e infeksionit depërton në sisteme të ndryshme të trupit nga limfatike dhe enët e gjakut, të cilat në kohën e ndarjes së përgjithshme janë të dëmtuara.

2. toksike. Në 2-4 ditët e para të sëmundjes janë shenja të dehjes akute:
një rritje të mprehtë në temperatura;
dhimbja gjatë trupit;
ndryshon fyt dhe gjuhën (gjuhë skarlatynovыy);
të qenët i përgjumur;
nervozizëm;
humbja e oreksit.
Në rastet më të rënda të dehjes ndikon në sistemin kardiovaskular.
3. alergjik. Është një streptotoksykoza manifestim. Эrytrohennыe toksinave nga streptokoket arrijnë qelizat dhe do të shkaktojë enët e vogla të gjakut të zgjeruar, duke përfshirë në lëkurë, e cila shpjegon pamjen e nxituar. Faktor alergjik çuar në pėrshkueshmėrisė e mureve të enëve të gjakut, të cilat mund të kërcënojnë zhvillimin e komplikimeve të ndryshme alergjike (ethe reumatike, miokardit, etj).

Njeriu, i cili nuk e kishte bolevsheho fruth i keq, të gjitha këto manifestime të fillojnë të zhvillohen brenda disa orëve pas infektimit. Manifestime të dehjes, të shprehura në një mënyrë apo tjetër, ka gjithmonë. Një reaksion alergjik nuk mund të tregohet.
Rash dhe helmim gjaku pastaj zhduken si trupi fillon një reagim mbrojtës, dhe sintetizon antitrupa antitoksik. Njëkohësisht hapësira navkolosudynnyh grumbulluar streptokokeve, inflamacion të epidermë në vende seeping proteina fluide, qelizat e saj trashë, duke çuar në lëkurë.

Para së gjithash streptokokeve të ndikojnë në sistemet kardiovaskulare dhe nervor, pastaj të zbatohet për të gjitha sistemet e trupit.
Ethet Scarlet zakonisht vuajnë vetëm një herë, sepse pas sëmundja bëri imunitetit të qëndrueshme postynffektsyonnыy. Megjithatë, sëmundja mund të përsëritet për shkak të infeksionit me Streptococcus një tjetër specie (yyazytsirno rreth 4% lëvizur sëmundje).