Jeta në metropol të rrezikshme për sistemin nervor


Një studim i ri mund të ndihmojë për të kuptuar pse banorët e qyteteve të mëdha janë më të prirur për depresion dhe ankth
Truri i njerëzve që jetojnë në qytete më të përgjegjshme ndaj stresit, krahasuar me banorët e qyteteve të vogla dhe zonat rurale.
Një studim i ri i publikuar në revistën "Nature" (titulli origjinal Natyrë ). Studimi shpjegon pse çrregullime humor të tilla si depresioni dhe sëmundjet e psikikës, të tilla si skizofrenia, janë më të zakonshme në mesin e banorëve të qyteteve, jo ata që jetojnë në zonat e populluara paktë.


Hulumtuesit në Gjermani dhe Kanada tërhequr pjesëmarrjen e rritur të shëndetshëm nga qytetet, qytetet e vogla dhe të banuara nga komunitetet e vogla rurale. Kërkuesit regjistruar aktivitetin e trurit të subjekteve si ata u përpoqën për të zgjidhur problemet komplekse matematikore. Në të njëjtën kohë pjesëmarrësit kritikuar për aftësinë e tyre të dobët. Ky test krijon uyazyka stresi social, kur njerëzit nuk janë në gjendje për të provuar aftësitë e tyre mendore.
Nën ndikimin e njerëzve të stresit i cili në atë kohë jetonte në zonat metropolitane tregoi aktivitet më të madh në amygdala e trurit se sa ata që kanë jetuar në qytete të vogla apo zona rurale.

Amygdala është përgjegjës për frikën tonë, gjendjen emocionale dhe vetë-mbrojtje. Bajamet e lidhur edhe me një numër rozuyazykah çrregullime përfshirë stresit post-traumatik, depresioni, ankthi, phobias dhe autizmit.

Njerëzit që janë rritur në qytetet e mëdha tregoi një përgjigje interesante për të stresit. Edhe pse ata nuk jetonin në qytet, truri i tyre ka treguar aktivitet të lartë në lëvore mëparshëm cingulate. Duke pasur parasysh këtë, mund të supozojmë se mjedisi në moshë të hershme krijon përgjigje trurit ndaj stresit.
Hulumtues Jens Prussner, PhD, drejtor i shëndetit mendor në Montreal thotë reagimin e trurit mësipërme zonat përgjegjëse për emocionet dhe frika. Kjo nënkupton që jetojnë në qytetet e mëdha, ku ju jeni të rrethuar shumë njerëz, e bën reagimin tonë për të theksuar të fortë.Si qyteti lodhje trurin


Dhe shumica e studiuesve dhe ekspertëve të pavarur theksojnë se studimi nuk mund të provojë se strehim në qytetin është aktiviteti i zonave të caktuara të trurit nën stres.
Megjithatë, kjo marrëdhënie nuk është e kontestuar. Kërkuesit u përpoqën për të kombinuar gjëra të tjera që mund të jenë të lidhura me jetojnë në qytetet e mëdha dhe zonat rurale: statusin socio-ekonomik, në rrjetin shoqëror si pjesëmarrës të gjera kërkimore si ata ishin ngacmuar në bazë.

"Unë mendoj se mjedisi është shumë i rëndësishëm dhe ndikon në shëndetin tonë mendor", thotë Andreas Meyer-Lindenberg, MD, Ph.D., drejtor i Institutit Qendror të Shëndetit Mendor në Mannheim dhe profesor i psikiatrisë në Universitetin e Heidelberg, Gjermani.
Meyer-Lindenberg thotë, për të përcaktuar se cilat aspekte të jetës në qytet mund të jetë përgjegjës për stres, ai krahason truri nuk emigrantët dhe emigrantët që jetojnë në të njëjtin qytet. Ai thotë se ata kanë mjedis tjetër shoqëror, por vetëm mjedisin e qytetit.

Ekspertët të cilët nuk ishin përfshirë në studimin vlerësuarat përfshirjen Neuroscience në një përpjekje për të gjetur se sa e vështirë mjedisi ndikon në tru.
Mark Berman, Ph.D., një studiues në Universitetin e Miçiganit tha: "Unë shpresoj që shumë shkencëtarë do të përdorë lloje të ndryshme të Neuroscience në zgjidhjen e problemeve globale, me të vërtetë e meriton miratim. Por kjo është vetëm një studim, dhe ne kemi nevojë për më shumë punë në këtë fushë. "
Ky nuk është studimi i parë për të zgjidhur çështjen se si mjedisi urban mund të ndikojnë tek truri.

Në një studim të botuar në edicionin e "Shkencës Psikologjike" (titulli origjinal Psikologjik Shkencë Në vitin 2008, Berman dhe kolegët e tij i kërkoi të rritur të shëndetshëm për të ecur në qytet dhe të natyrës.
Pas këtyre sferat studiuesit e quajtur një seri të numrave dhe kërkoi nga pjesëmarrësit për të përsëritur të njëjtat numra në mënyrë të kundërt. Kjo ishte një provë e kujtesës.
Pas ecje në natyrë, pjesëmarrësit treguan një performancë 20% më të mirë të kujtesës se sa ata të cilët morën një shëtitje në qytet.
Edhe pse studiuesit nuk mund të shpjegojë saktësisht se pse mjedisi kaq shumë urban ndikon në trurin tonë, ata besojnë se qytetet me zhurmë tyre, erë, shenja të zvogëlojë aftësinë e trurit për t'u përqëndruar.

Ata besojnë se mjedisi natyror i trurit kërkon një shënim krejtësisht të ndryshme, e cila nuk është aq e lodhshme.
Berman tha se nuk do të nxjerrë konkluzione nga këto studime që jetojnë në të këqija dhe të gjithë duhet të përpiqen për qytetin.
Ai beson se ne kemi nevojë për të gjetur se cilat aspekte të jetës në qytet janë të dëmshme për ne, atë që ne mund të ndryshojmë, ne mund të shtoni në jetë në efekt më të mirë në funksion tonë njohëse.