Me tik-tak-përballohen encefalit trifled


Tick-përballohen encefalit - një sëmundje të rëndë, i cili ndikon në sistemin nervor qendror. Sëmundja mund të shkojnë pa u vënë re, por nganjëherë përfundon në vdekje ose paaftësi për shkak të shkaqeve paraliza e muskujve në krahët, qafën (rri kokën) e konfiskimeve periodike (epilepsi), zhvillimin e mundshëm të çmenduri. Yksodovыm sëmundje tick-përballohen Borreliosis është në gjendje të çojë në humbjen e sistemit musculoskeletal, sistemin nervor dhe kardiovaskulare, të paaftësisë afatgjatë, të të drejtave të aftësisë së kufizuar.
Kur dhe ku rreziku i pret?


Të gabuar janë ata që besojnë se marimangat vetëm mund të vini deri në pranverë dhe në pyll. Sigurisht, marimangat më aktive zbuluar në fund të pranverës dhe fillim të verës. Megjithatë, rreziku për t'u kafshuar në fund të verës ende mbetet. Besohet se rreziku më i madh janë pyjet moçalore, livadhet me bar të lartë lagësht, ligatinat, pyjet thupër. Megjithatë ticks janë gjetur kudo, madje edhe në backyards urbane dhe parqet e qytetit. Pra, shkon në pyll (ose park) kini kujdes!

Virusi tick-përballohen encefalit është në trup Ixodes ticks, disa gjitarëve të mëdhenj dhe më të vogla pyjore (brejtësve, insektivorë) dhe disa lloje të shpendëve. Ticks janë kujdestarët kryesore të virusit në natyrë, ku ekziston një kohë të pacaktuar, trashëguar në brezat. Kafshët e egra të mbetet virus kohë të shkurtër. Gjithashtu, viruset mund të riprodhohet në trupin e disa kafshëve, të tilla si dhi, dele dhe lopë, shenjat e sëmundjes janë vënë re. Nëse virusi encefalit gjetur në gjakun e lopëve dhe dhive, është e mundur për të goditur atë në qumësht e tyre.


Infeksioni ndodh kur shënoni prisasyvanija njeriut, virusi shënoni-përballohen encefalit infektuar, si dhe të hahet dhi papërpunuara qumësht dhe lopë apo produkte të përgatitura nga qumështi i infektuar që nuk ka kaluar të përpunimit termik (djathë, për shembull).


Kiss shënoni


Virusi vazhdon gjatë gjithë jetës tik-tak, se brenda 2-4 viteve, transferohet nga brezi në brez, duke e bërë ticks "me vlerë" rezervuar natyror i infeksionit. Infeksioni ticks uniformë nga rajoni në rajon dhe nga sezoni në sezon, duke filluar në mes të 1% në 20%. Agjent shkaktar i tik-bart encefalit është një virus që është në gjendje të ruhet për një kohë të gjatë në temperaturë të ulët dhe në gjendjen e thata. Por virusi është i shpejt humbet veprimtarinë në temperaturën e dhomës dhe të valë vret atë për 2 minuta.

Nëse infeksioni ndodh, për shembull, me anë të qumështit, virusi i parë depërton të gjitha organet e brendshme, duke shkaktuar valën e parë të etheve, atëherë, kur virusi arrin sistemin qendror nervor - vala e dytë e etheve. Nëse infeksioni ka ndodhur përmes një pickim, kjo është vetëm një nga vala e dytë e etheve të shkaktuara nga virusi në tru dhe palcës kurrizore dhe inflamacion në këto organe (të vërtetë encefalit nga greqishtja. "эnkefalon" - Brain).
Periudha e inkubacionit është 15.2 javë encefalit, nganjëherë kjo periudhë zgjat deri në 3 javë. Gjatësia e ndryshme të periudhës së inkubacionit mund të shpjegohet me natyrën e kafshimit - shënoni më prysasыvalsya, më shumë virus depërtuar trupin, dhe aq më shpejt do të zhvillojnë sëmundje. Sëmundja zhvillon akute për disa ditë. Virusi prek çështjen gri (lëvore) të trurit, neuronet motorike të palcës kurrizore dhe nervat periferike, e cila manifestohet klinikisht në konvulsione, paralizë e grupeve të caktuara të muskujve apo të tërë gjymtyrët e lëkurës ndijor. Më vonë, kur një inflamacion viral i mbulon të gjithë trurit, karakterizohet nga dhimbje koke të vazhdueshme, të vjella, humbja e vetëdijes deri në gjendje kome ose anasjelltas, zhvillon psikomotor agjitacion me humbjen e orientimit në kohë dhe hapësirë. Më vonë abuzimi mund të shënohen kardiovaskulare (miokardit, dështimi kardiovaskulare, aritmi), sistemin e tretjes - karrige mbajtjes, mëlçisë zgjeruar dhe mërzi. Të gjitha këto simptoma janë vërejtur në sfondin e trupit toksike dëmit - temperaturë deri në 39-40oS. Në një përqindje të vogël të rasteve, lëndimet e nervave kurrizore, sëmundja mund të ndodhë sipas llojit "dhimbje të nervit shiatik" (Poliradikulonevrytu).

Sëmundja është shumë e rrezikshme: komplikime të ndodhë në 30-80% të shërohen. Komplikimet ndodhin në formën e paralizë i dobët, kryesisht gjymtyrë të sipërme. Statistikat e trishtuar të raportuara nga 2% e rasteve përfundojnë në komplikime fatale. Vdekja ndodh brenda 1 jave e fillimit. Forma e mundur atipike të sëmundjes - fshihet, polyomyelytopodobnaya. Mjekësia ka raste kur një pacient bëhet transportuesit kronike të sëmundjes.


Ndihma e parë


Nëse ju jeni ende në gjendje për të shmangur përplasje me marimangat, hapi i parë është për të hequr shënoni, që mënd. Por mos harroni të yndyrat procedurës zonën e prekur më parë asnjë yndyrë (vazelinë, krem, gjalpë), dhe në 15-20 minuta butësisht tërheq lak fije e hollë apo pincë, lëkundje nga njëra anë në tjetrën. Shmangur shkatërrimin tik-tak. Insekteve kapur duhet të digjen ose të derdh ujë të valë, por ai gjithashtu mund të sjellë me vete në qendrën mjekësore për të instaluar një infeksion virus i rriqrat. Kafshoj është e rekomanduar për të procesit jod, peroksid hidrogjeni apo alkoolit dhe drogës lani duart tuaja tërësisht. Në asnjë rast nuk mund të kungull shënoni, si në këtë rast mund të ndodhë virus përfshira në organet e brendshme tik-tak. Kjo emergjente nuk ka mbaruar, sepse marimangat mund të bëjë atë të lëshojë helm e saj në trupin tuaj. Ju duhet të vaksinohen kundër encefalit.Të jetë në roje


Në rastin e sëmundjeve kleschevыmy punon zakonisht më e lehtë për të parandaluar se sa për të kuruar.Shkuarja në pyll, vilë, veshin peshkimi gjëra me mëngë të gjata, prangat shtrënguar, collars, pantallona të mbushur në çizme, të jetë i sigurt për të rrëmbyer një kapelë apo shall;
Përdorimi dekurajojnë ticks dhe insektet lëngje të tjera, sprays, vajra;
Mundohuni të mbani larg nga shkurre dhe bar i gjatë, pasi kjo është ajo ku ticks si për të fshehur;
Kur kthehen pyjet e tyre me kujdes të inspektojë trupin tuaj, vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet marimangat thithje vendet e preferuara: kufijtë e kokës, të lëkurës natyrale folds (sqetull, mollaqe);

Vaksinimi kundër tik-tak-përballohen encefalit rekomandohet që të fillojë në vjeshtë (shtator-tetor), në mënyrë të plotë atë deri në prill, kur ticks tona klimatike fillojnë të shfaqen. Një vit më vonë, të përsëritur vaksinimin herë. Kryer më pas në intervale prej 1 Rivaksinimi çdo 3 vjet;
Personat nuk vaksinuar kundër tik-tak-përballohen encefalit, shënoni nëse thithje në pikat protyvokleschevoy seroprofylaktyky administrata imunoglobulina administrohet është mundësisht pas rezultateve të studimit ose marimangat gjak.