Frymë


Frymarrja (frymëmarrje të jashtëm) - një proces që ka siguruar sistemin e frymëmarrjes dhe përfaqëson shkëmbimit të gazit mes organizmit dhe mjedisit. Kur të marrë frymë në trupin merr oksigjen e nevojshme për proceset biologjike oksidimi në të cilat prodhojnë sasi të mëdha të energjisë vitale. Një formuar në këto dioksidit të karbonit procese është hequr. Çfarë ndodh në trup me frymë dhe shkakton atë dëm - që ne të përpiqemi për të kuptuar.

Fiziologjia frymaFrymarrja - është një trup i disa aftësive, të kontrolluara ndërgjegjshme ose të pandërgjegjshme. Kjo është një aktivitet refleks, por ajo mund të kontrollojë të ndërgjegjshme.

Gjatë qendër normale nervore mbytje frymëmarrje dërgon impulse me diafragmë dhe gjoks muskujt, duke shkaktuar kontraktimet. Si rezultat i kësaj, ajri hyn në mushkëri.
Kur fryma e dioksidit të karbonit, të paaftë për të marrë përmes mushkërive, ndërton në gjak. Oxygen fillon të konsumuar indet, zhvillon hipoksi progresiv (përmbajtje të ulët të oksigjenit në gjak). Personi mesatar është në gjendje të mbajë frymën tuaj për 30-70 sekonda, atëherë truri çon në frymëmarrje. Gjithashtu, në qoftë se për ndonjë arsye rrjedhën e oksigjenit është e kufizuar (p.sh. në male), pastaj përmes receptorëve të veçanta që përgjigjen për uljen e oksigjenit dhe rritjen e dioksidit të karbonit në gjak, truri merr një sinjal dhe rrit norma frymëmarrje. E njëjta gjë ndodh me ushtrim aktiv. Pra është pa ndjenja, frymëmarrja automatike.

Në bisedë, hahet, kollitjes herë pas here ndodhin frymë të thith ose nxjerr - apnea. Ndalesa e pandërgjegjshme frymë për më shumë se 10 sekonda mund të ndodhë rregullisht në disa njerëz gjatë natës (sindromi apnea e gjumit).
Catching ushtrime të veçanta të frymëmarrjes dhe praktikuar frymëmarrje të ndërgjegjshëm (për shembull, kur duke bërë Yoga apo fridayvinhom), ju mund të mësoni për të mbajtur frymën e tyre për një kohë shumë të gjatë. Divers mbaj frymën tuaj për një kohë prej rreth 3-4 minuta, dhe mjeshtrave yoga - 30 minuta ose më shumë.

Fryma shumë keq gjatë gjumit


Siç u përmend më lart, vonesa e frymë gjatë natës gjatë gjumit - është apnea pavullnetshëm. Kohëzgjatja mesatare e 20-30 sekonda, por ndonjëherë deri në 2-3 minuta. Simptomë e sëmundjes - gërhitës. Një person që vuajnë nga apnea e gjumit, ndalesa frymë në gjumin e tij dhe pastaj zgjohet për të marrë frymë. Ajo mund të zgjasë deri në 300-400 herë në natë. Rezultati i kësaj - gjumë të pamjaftueshëm, e cila çon në dhimbje koke, nervozizëm, humbje të kujtesës dhe vëmendje dhe pasoja të tjera negative.

Shkaqet e apnea e gjumit: • Truri qendër frymëmarrjes për një kohë më të gjatë për të dhënë sinjale të muskujve të frymëmarrjes;

 • rrjedhjes së ajrit nuk mund të arrijnë në mushkëri nëpërmjet ngushtimit të udhë ajrore (fyt, pasazhe hundës);

 • disa sëmundje fizike dhe nervor.


 • Frymëmarrje Vonesa gjatë gjumit mund të jetë i rrezikshëm, kështu që të jetë i sigurt për të trajtuar.

  Mbajtja e shëndetit-frymë


  Sipas kërkimit shkencor, fryma e ndërgjegjshme duke mbajtur dobi të madhe të trupit. Dëshmi e kësaj janë zotërit arritur yoga.

  Ushtrime të frymëmarrjes janë përqendruar në ndikimin e aparatit të frymëmarrjes, rrit rezervat e saj funksionale dhe shkakton ndryshime në organe të ndryshme dhe sistemet e trupit. Njeriu ka aftësinë për të përdorur oksigjen në sasi të vogla, të rregulluar përqendrimin e dioksidit të karbonit dhe oksigjenit në trup, të stimuluar brendshme (qelizore) frymëmarrje. Por kjo mundësi duhet të promovohen. Kjo ju lejon për të përmirësuar shëndetin fizik dhe mendor, të zgjatur jetëgjatësinë. Breath të thith dhe nxjerr frymë është i një rëndësie të madhe në ushtrime të frymëmarrjes.

  Ekzekutimi i rëndësishëm i duhur i frymë për një praktikë të sigurt dhe të suksesshme. Të jetë i sigurt për zbatimin korrekt dhe për të arritur rezultate pozitive, duhet të ndihmojë instruktor i kualifikuar.