Sëmundjeve dhe ovarian tumoret në gratë


Ënjtje të njëjtën strukturë, por shkallë të diferencimit ndryshme (pjekur qelizave) mund të kenë veti të ndryshme. Pra, shpesh keni mundësi të specifikoni keqdashje shtesë. Për shembull, Brenner tumori mund të jetë kufiri malinje ose beninje. Por ndonjëherë tashmë në llojin titullin e specifikuar e tumorit. Për shembull, një tumor beninje epiteliale quhet një adenoma ose do tsystadenomoyu dhe malinje të ngjashme struktura - adenokartsynomoy ose tsystadenokartsy-normë. Megjithatë, forma më e zakonshme e kancerit ovarian në papyllyarnoy adenocarcinoma. Se ajo është përgjegjëse për pjesën e luanit e incidencës së kancerit dhe vdekshmërisë - më shumë se 80%. Sot ne do të flasim për sëmundje dhe ovarian tumoreve tek gratë.


Në kancerit ovarian zbuluar çdo vit më shumë se 11.000 gra, dhe rritja e incidencës gjatë 10 viteve të fundit ka qenë mbi 85%. Frekuenca e shfaqjes së kancerit ovarian renditet e pesta në mesin e të gjithë kancerit në meshkuj dhe shkaku kryesor i vdekjes e pestë nga kanceri në përgjithësi. Ndër kanceret gjinekologjike është e dyta vetëm për kancerin e qafës së mitrës. Por në të njëjtin grup që zë një pozitë udhëheqëse në vdekshmëri. Nëse ne flasim për strukturën e përgjithshme të rasteve të kancerit, kanceri ovarian përbën 6-8% të të gjitha rasteve të kancerit. Kjo dikton mbizotërimin dhe urgjencën e problemit, sidomos duke pasur parasysh faktin se kohët e fundit ky kancer është bërë gjithnjë e më e dukshme në gratë e reja.


Zhvillimi i faktorëve të kancerit ovarian mjedisore ushtrojnë pak ndikim. Si studiuesit theksojnë faktorin pafavorshëm rritur vetëm konsumimin e yndyrave shtazore. Por arsyeja kryesore - faktorët e brendshëm, duke përfshirë hormonal. Në fazat e hershme të kancerit ovarian vetë në përgjithësi nuk ka zbuluar. Për shkak se më shumë se 70% të rasteve është vetëm 3 ose 4 faza kur ka shenjat e para dhe të dukshme të sëmundjes. Shpesh kjo është shenja e parë e ascites - grumbullimi lëngjeve në zgavrën e barkut. Rritja vjen në mes të një stomak të plotë të prosperitetit, nuk është shoqëruar me dhimbje, gjendje e sëmurë apo simptoma të tjera. Pastaj ka simptome të tjera tipike të kancerit në përgjithësi:. Dhimbje, dobësi, dehje, shkeljen e oreksit, ethe dhe kështu me radhë D.


Për drejtimin e kancerit ovarian mund të karakterizohet nga shkelje të urinimit dhe defekimit.
Forma asimptomatike hershme janë shpesh aksidentalisht nga ultrazërit filluar në një rast tjetër, apo në studimin e synuar të grave në rrezik (historinë e familjes). Në rast të dyshimit të kancerit ovarian duhet ultratinguj, dhe jo vetëm për të sensor tradicionale, por edhe vaginale dhe zorrës së trashë (Transvaginal dhe ultratinguj transrectal). Sigurisht, gjinekolog i detyrueshëm inspektimi, gjatë të cilit zakonisht e bëjnë vaginë culdocentesis, e cila lejon tashmë në këtë ekzaminim citologjik fazë të merrni konfirmimin e procesit keqdashje. Për specifikuar diagnostifikimit duke përdorur Imazhe (CT, MRI) dhe laparoscopy.


Trajtimi kryesore - kirurgji dhe kimioterapi. Dhe në këtë rast nuk mund të japë përparësi për të njërit prej tyre, çelësi i trajtimit të suksesshëm - kombinimi i këtyre dy metodave. Suksesi i kimioterapia çoi në faktin se pacientët terapi mirëmbajtjes mund të jetojnë jo vetëm muaj, por vite. Aktualisht, progresi pritet në trajtimin e kancerit ovarian lidhur me zhvillimin dhe përmirësimin e drogës kimioterapia. Nuk u shfaq një lloj të ri të drogës - në shënjestër. Zhvillimet më interesante ishin trajtim relativisht vnutrybryushynnoho rrezatimi - futjen e substancave radioaktive (fosfor radioaktiv dhe radioaktive (colloidal) ari).


Nëse e tërë terapi rrezatimi për kancerin ovarian krejtësisht e parëndësishme, këto metoda dha rezultate shumë të mira janë të krahasueshme me rezultatet e kimioterapisë. Ata studiuar në mënyrë aktive në BRSS dhe kishte mbështetjen e qeverisë. Për fat të keq, për shkak të mungesës së financimit dhe aktorëve hulumtime këto metoda aktualisht pothuajse nuk është bërë.