Parandalimi i hepatitit viral parenteral se si për të mbrojtur veten


Parenteral hepatitis - një sëmundje e një natyre infektive, karakterizuar nga sëmundja e mëlçisë e ashpërsisë të ndryshme. Ky grup i sëmundjeve po rritet me shpejtësi dhe duke shtuar varieteteve të reja. Hepatiti viral është pėrcaktuara shkronja të mëdha Hepatiti A, Art hepatitit. Deri kohët e fundit, ajo ishte më e famshme e sëmundjes. Në momentin e vërtetë hepatitit tashmë e njohur C, D, E, F, G. numri i pacientëve po rritet me shpejtësi dhe gjithashtu nuk raste të rralla fatale. Hepatiti viral parenteral - një grup i sëmundjeve, e cila ka dy mënyra kryesore të transmetimit, infeksion me ujë apo ushqim, dhe mënyra e dytë me anë të gjakut, spermë, pështymë dhe qumështit të gjirit. Mënyrë parenterale infeksion të jetë e mundur dhe të drogës duke përdorur një shiringë. Një infeksion i rrezikshëm dhe e shpejtë është konsideruar seksi si heteroseksuale dhe homoseksuale. Transmetimi i virusit është e mundur dhe nga një nënë e infektuar të fetusit. Në familjet ku ka një person i infektuar me hepatit viral parenteral, transmetimit është e mundur me anë të objekteve shtëpiake - enët e kuzhinës, duke përfshirë thika dhe forks, furçë të dhëmbëve, blades dhe madje edhe gjilpërë për qepje. Që sensibilitet për këto lloje të viruseve në njerëzit është shumë e lartë, zakonisht grup i dalluar i njerëzve të infeksionit më të prirur - është personeli mjekësor të cilët kanë kontakt të rregullt me ​​gjak dhe komponentëve të tij, pacientët janë shpesh subjekt ambulancë (ata që vazhdimisht bëjnë të shtëna, ose transfuzioni i gjakut), si dhe drogës Addicts, prostituta, homoseksualët dhe anëtarët e familjeve të personave të infektuar.


Simptomat e përbashkëta të infeksionit me hepatit konsiderojnë mëposhtme: kruarje të vazhdueshme të lëkurës, pamjen e ngjyrë gri ose gri-gjelbër të lëkurës, zgjatur me kohë në verdhëz, mëlçisë zgjeruar, urinë të errët për një aholychnыy kohë të gjatë (pa ngjyrë ose pak gri-të bardhë, balta, apo siç quajtur edhe "delje") Stol, ethe, temperaturë e papritur, dhimbje të përbashkët, gjaku - në rritje kolesterolit dhe bilirubin, veprimtaria alkaline phosphatase në nivelet serum e ALT dhe AST - 5 - 10 standardet, vjellje e vazhdueshme, humbjen graduale të oreksit. Në të ardhmen, pacientët ankohen për dhimbje në mëlçi, gjendja vazhdon të përkeqësohet, ka marramendje, vjellje ndodh shpesh, pagjumësi, të qenët i përgjumur konstante, dobësi, paraqitja e apatisë, negativitet e të tjerëve, dhe shteti ndonjëherë edhe agresivë, "fluturon dridhem" para syve të tij, ndjenja e pashpjegueshme "dështim". Me rastet e mëtejshme të sëmundjes shënuar nga ënjtje të trurit. Shpesh infeksioni nuk u diagnostikua në kohë dhe siç duhet trajtimi i kryer mund të çojë në pasoja të pariparueshme tek njerëzit. Parandalimi i hepatitit parenteral sotme është shumë e rëndësishme, sepse pasojat e transferimit të këtyre sëmundjeve mund të jenë rrezik vdekjeprurës për njerëzit. Dhe madje edhe disa dekada pas kohës së infeksionit, ajo mund të çojë në kancer të mëlçisë ose kesh. Më e rrezikshme është se përhapja e infeksionit ndodh shpejt, për arsyen e thjeshtë se shumë e shumë burimeve të ndotjes. Një burim i infeksionit është i njerëzve të infektuar - bartës të formave të ndryshme të hepatitit. Kjo është arsyeja pse parandalimi hepatitit viral parenteral është një mundësi e madhe për të shmangur rrezikun e infektimit. Për këtë qëllim është e nevojshme për të kryer të plotë organizative, protyvoэpedymycheskyh, higjienës dhe masa parandaluese. Në veçanti kjo vlen për institucionet mjekësore. Të gjitha mjetet që kanë kontakt të drejtpërdrejtë me gjak - transfuzionit të gjakut, shiringave, dhe shumë të tjerë duhet t'i nënshtrohet dezinfektimit, sterilizimit dhe pastrimin. Ndalohet përdorimi i përsëritur i shiringave. Duke vizituar një spital duhet të shmanget kontakti me artikuj të kontaminuar me gjak dhe për të siguruar se të gjitha instrumentet mjekësore iu nënshtruar dezinfektimit dhe sterilizimit. Shmangni seks rastësor me të huajt për shkak se personi është në gjendje për të fshehur sëmundjen e tij dhe nuk paralajmërojnë atë. Nëse ju nuk mund të shmangur kontaktin seksual, përdorni masat mbrojtëse (kondoma). Vaksina aktualisht vetëm të jetë subjekt i Artit hepatitit. Kjo vaksinë është e nevojshme për të bërë për njerëzit që janë në një gjendje të infeksionit potencial - profesionistët të cilët punojnë me gjak, të sapolindur në rastin e nënës së kësaj sëmundjeje, si dhe anëtarët e familjes, infeksion mediave në shtëpi. Në identifikimin transportuesin e infeksionit të virusit akut ose formave primitive të nevojshme në spital urgjente në një institucion të specializuar mjekësor dhe regjistrimi me qendër të mbikëqyrjes shtetërore sanitare dhe epidemiologjike. Me njerëz kontaktyrovavshymy me infeksione amtare gjithashtu kryer një sërë aktivitetesh: bisedat rreth parandalimit të infeksionit, simptomat e sëmundjes, si dhe laboratorike analizat e gjakut bërë për të zbuluar transportuesit dhe pacientët kanë infeksionet virale. Për të parandaluar hepatitit viral parenteral në çdo kohë dhe në çdo situatë është higjiena personale, mungesa e seksit rastësishëm dhe të vëmendshëm për shëndetin e tyre.