Sëmundjet e sistemit musculoskeletal reumatizmi


Sëmundjet e sistemit musculoskeletal reumatizmi - është një sëmundje inflamatore e indeve lidhës që ndikon në të gjitha sistemet (kryesisht të lëkurës dhe indit nënlëkuror, joints, sistemit qendror nervor, zemrës). Të prirur për rikthim dhe një pasojë e largët e shkatërrimit fyt strep (hemolitik Grupi A). Sëmundjet bazuar gjenetikisht. Rreziku kryesor është përfaqësuar kardit, e cila mund të rezultojë në fazën akute fatale (rrallë) ose të çojë në një sëmundje të zemrës.
Epidemiologji


Incidenca e etheve reumatike dhe në mënyrë të konsiderueshme më të larta në vendet e pazhvilluara, me nivel të ulët social-ekonomike, dhe bllokimet e trafikut në grupe të fëmijëve, shkollat, familjet e mëdha, të ushqyerit e dobët dhe fëmijët e varfër të kujdesit mjekësor në klimë të ftohtë dhe të lagësht të favorshme për zhvillimin e infeksioneve të shpeshta nazofarynhyalnыh dhe, si pasojë, zhvillimi i mëtejshëm dhe përparimi i reumatizma rënda. Reumatizmi komplikon më pak se 1% të faringjit streptokoksike. Kryesisht prek fëmijët dhe adoleshentët 5-15 vjet është shumë e rrallë para moshës 5 vjeç dhe më të vjetër se 40 vjet. Njëlloj shpesh ndikon persona të të dy gjinive, korea re më shpesh në vajzat.Etiopathogenesis

Provuar Na infeksion fyt, me sëmundje të tilla të sistemit musculoskeletal, reumatizma si:

- Në mënyrë tipike, faza akute, karakterizuar gjithmonë nga prezenca e komplekseve imune në gjak që tregojnë transferuar parë infeksion streptokokal.
- Reumatizmi duket vetëm si rezultat i ri-infeksionit me Streptococcus.
- Sulmet reumatike dhe për të shmangur sëmundje të parandalueshme në terapinë e duhur me antibiotikë.

Streptococcus lokalizuara në fyt. Shenjat e dashurisë së sistemit lokomotor, ka një mesatare prej 2-3 javë pas faringjit (minimum prej 1 jave dhe një maksimum prej 5 javësh). Në 30-50% nuk ​​mund ta instaloni mësipërm faringjiti, por në të gjitha rastet ka një rritje antystreptokokkovыh antitrupave.

Mekanizmat me të cilat infeksion streptokokut shkakton sëmundjet e sistemit musculoskeletal nuk është kuptuar plotësisht. Komenti ishte një efekt të drejtpërdrejtë në Streptococcus ind lidhës dhe metabolitet e saj mbi ymmunnoallerhycheskom natyrës së procesit (sensibilizimin e organizmit me reagime të mëtejshme zhvillimi hyperergic indit lidhor) Teoria më popullore është një Patogjeneza autoimune e etheve reumatike: Për shkak të antigjenike komuniteti komponentëve të murit struktura qelizore Streptococcus dhe elementet e indeve lidhës, antystreptokokkovыe Antitrupat ndikojnë në muskujt e zemrës dhe indet e tjera. Po, tregojnë ngjashmëri në mes polysaharydnыm streptokokut komponent murit qelizor dhe hlykosteroydom përfshira në valvulave të zemrës njerëzore, e cila mund të shpjegojë faktin e miokardit dhe valvulyta.


Pathomorphology

Ndryshimet më të theksuara ndodhin në strukturat e mbuluara me endothelium, enët e gjakut, endocardium, cipë e zemrës dhe membrana synovial.
Në model pathologic dalluar disa faza:
- Faza ënjtje mukoide (me mundësinë e procesit të kundërt të zhvillimit në këtë fazë);
- Ndryshimi fibrinoidnoe faza (përçarje pakthyeshme të indit lidhor, zhvillimi i lezioneve fybrynoydnoho ënjtje, shkatërrimin e kolagjenit me nekrozë të mëvonshëm);
- reagimet proliferative faza me zhvillimin e granulomave reumatike (granuloma Aschoff-Talalaev). Hranulemыmozhno tipike vërejtur vetëm në zemër. Shumica janë të vendosura në interstices me infarkt ose perevaskulyarnoy indeve lidhës të barkushe të majtë, dhe në muskulin papilare, septal ventricular, endocardial dhe në sytë e atrium e majtë;

- Faza skleroza, dhëmbëza - rezultat i ndryshimeve të mësipërme me zhvillimin e sklerozë të shumëfishtë dhe të miokardit përafërt sklerozë deformimeve valvulare. I tërë cikli i formimit dhe dhëmbëza granulomave reumatike merr një mesatare prej 3-4 muaj.
Më shpesh inflamacion në endocardium ndikon valvula i ngjashëm me mitër (në 75-80% të rasteve), valvula më pak aortës (30% të rasteve, por lezione rrallë si izoluara të valvulës të aortës), dhe edhe më rrallë (më pak se 5%) valvul trikuspidal.

Në indet e përbashkët çorganizimi vërejtur manifestimet e ind lidhës, inflamacion, vasculitis. Dëmi tipar i përbashkët është proces qarkullim në ndonjë nga fazat e tij.

Baza e sistemit nervor në këtë sistem të sëmundjeve musculoskeletal, është e përfshirë në procesin e anijeve të trurit (menynhoэtsefalyt nonspecific) dhe në të ulët korene - qelizat ndryshim striatum, berthamat subtalamycheskyh, lëvore cerebrale dhe tru i vogël.
Lëkurës dhe indit nënlëkuror karakterizohet nga shenjat e vasculitis, эndotelyoza dhe infiltrimit fokale inflamatore.
Membranat lëngshëm të përfshira në procesin patologjike në reumatizmi të lartë të aktivitetit, duke shkaktuar foto lëngshëm, inflamacion i lëngshëm-fibrinës të cipë e zemrës, pleurë, peritoneum dhe të tjerët.