Goiter goiter endemike Netoksycheskyy


Goiter endemike (goiter netoksycheskyy, goiter эutyreoydnыy) - një sëmundje karakterizohet nga zgjerimi i gjëndrës tiroide, i cili gjendet në banorët e zonave të caktuara gjeografike. Goiter endemike shpërndarë kryesisht në ato zona gjeografike ku ka një mungesë të jodit në mjedis, ushqim, tokë, ujë). Zonë endemike goiter konsiderohet nëse varg e saj gjeografike në më shumë se dhjetë për qind e popullsisë është e përzier ose përhapur netoksycheskyy goiter
Shkaqet


Shkaku kryesor i goiter endemike është mungesa e jodit në ushqim, ujë, tokë, dhe për këtë arsye ne kafshëve dhe bimëve në ato zona ku sëmundja zobnaya është e zakonshme. Konfirmimi i teorisë se mungesa e jodit kontribuon në goiter endemike është padyshim një fakt i provuar të zvogëluar, dhe në disa raste, zhdukja e plotë e sëmundjeve goiter, pas furnizim të rregullt e kripë jodizuar fusha të tilla.
Jodi është jetike për sintezën e trupit të njeriut të tilla si triiodothyronine hormoneve tiroide dhe thyroxine, kështu që një mangësi e vazhdueshme e jodit ndikon në funksionimin e duhur të gjëndrës tiroide

Simptomat
Simptomet e goiter endemike të përcaktuar nga shteti funksional të gjëndrës tiroide dhe madhësinë goiter dhe formën. Në shumicën e rasteve, pacientët ankohen vetëm shqetësim kozmetike, por nganjëherë ato mund të prishin ndjenjën e presionit në qafë (për gratë kjo është veçanërisht e dukshme kur stresi ose gjatë menstruacioneve). Ka forma të përhapur, me gunga dhe të përziera e goiter endemike.
Në formën e përhapur e tiroide rritur proporcionalisht në dy aksione dhe gllabërim dhe lëviz, elastike dhe pa dhimbje kur probing.

Për formën gunga është e karakterizuar nga një ose më shumë njësi të madhësive të ndryshme. Prekje komponentët përcaktuara lëvizshmërisë pjesshme dhe densitet. Në disa raste, pozita dhe madhësia e kulture është e tillë që nuk ka compression e organeve ngjitur (enët e gjakut, ezofag, trake). Si rezultat i rrjedhjes së dëmtuar të gjakut që ka ndodhur gjatë compression të enëve të gjakut, mund të vasodilation i mëparshëm sipërfaqen e gjoksit (zakonisht në goiter retrosternal) dhe qafën.
Në shumicën e rasteve, shteti funksional i gjëndrës tiroide në varg normale, por për shkak të gjatë duke u goiter mund të zvogëlojë funksionin e tij (Hypothyroidism). Në disa zona mesatare konsumit endemike dhe endemike goiter mund të zhvillohet me rritjen funksionin e gjëndrës tiroide (hyperthyroidism).


Diagnoza e goiter endemike të vendosur në bazë të ekzaminimit mjeku që pacienti jeton në zonat endemike dhe konfirmuar nga ultratinguj dhe analizat laboratorike. Gjithashtu mbajtur radioizotopi scan (studime duke jodit radioaktiv)
Trajtim
Trajtimi i goiter endemike varet mbi gjendjen funksionale të gjëndrës tiroide, madhësinë dhe formën e kulture, prania e comorbidities. Në goiter shpërndarë me një shkallë të vogël të tiroides zgjerimit efekt të mirë japin jod caktuar përhershme. Në mungesë të një efekt pozitiv, ky trajtim është ndalur si përdorimi afatgjatë i dozave të larta të jodit mund të zhvillohet hyperthyroidism. Në këtë rast hypotyreoydnыe përshkruajnë hormonet (rreptësisht individualisht, në varësi të pranisë së zemrës - sistemin e enëve të gjakut dhe mosha e pacientit). Ora Trajtimi mund të shkojnë nga disa muaj deri në disa vjet.

Me një gushë të madhe, kur compressing ndikimin mbi qafë, shfaqet kirurgji.
Më shumë artikuj mbi këtë temë:
1. hypophyseal nanizm 2. P ypohonadyzm