Mangësi Jodi


Sipas statistikave, mungesa e jod në trup Përjetuar mbi 15 miliardë. Banorët e planetit. Sëmundje të shkaktuara nga mungesa e këtij elementi gjurmë, janë të zakonshme. Dhe ata nuk janë të pafajshëm. Pothuajse 740 milion njerëz si pasojë e jodit mangësi zgjeruar tiroide gjëndër (goiter endemike), 40 milionë njerëz për të njëjtën arsye nuk ka vonuar mendor. Në mbi 35% e popullsisë vuajnë nga mungesa e jodit, shpesh pa e kuptuar atë. Çrregullime hormonale që lindin për shkak të mungesës së jodit, shkon pa u vënë re në fillim, dhe nuk e mërzit njerëzit. Më vonë fillon në rritje tiroide - shkakton strumë endemike, të cilat mund të jenë të shoqëruar nga një rënie në funksion tiroide (hypothyroidism) ose funksionimin e tij normal (эutyreoz). Një nga manifestimet më të rënda të hypothyroidism me gushë cretinism endemike po ndodh në fëmijëri. Sëmundja shoqërohet me një vonesë të theksuar në, mendore, zhvillimin fizik, intelektual shtat të vogël, çrregullime të gjuhës, ndonjëherë hluhonemotoy.


Në sfondin e deficitit edhe të moderuar me një mesatare prej 10% të reduktuar popullsinë totale e kapaciteteve intelektuale, që përfaqësojnë një kërcënim serioz për potencialin intelektual dhe ekonomik të vendit. Studimet e kryera nga Organizata Botërore e Shëndetësisë në vende të ndryshme, tregoi nivel zhvillimi mendor është drejtpërdrejt e lidhur me përmbajtjen e jodit në dietë.

Prevalenca e goiter endemike në fëmijët dhe adoleshentët në pjesën qendrore të Rusisë është 15-25% dhe në disa rajone të Federatës dhe 40%. Situata më e keqe në zonat rurale Tambov dhe Voronezh rajone. Në rajonin Arkhangelsk shpeshtësia e kësaj sëmundjeje ndryshon nga 11% në bregdetin e Detit të Bardhë për të 80-98% në jug. Mangësi të qartë jod dhe, rrjedhimisht, incidenca e goiter në Rajonin Tyumen, të Territorit Krasnoyarsk, në Republikën e Sakha, Republikës së Buryatia dhe Tuva Republikës shkon 25-80%.Simptomet e pamjaftueshmerise jodike:

person bëhet nervoz, depresion, i shqetësuar në lidhje me sulmin e tij fatale e melankolik, qenët i përgjumur, dobësi;
dhimbje koke, kujtesa e dobët, inteligjencës reduktuar;
uljen e presionit të gjakut dhe shenja të tjera të hypothyroidism;
dobësimin e imunitetit.
mosfunksionim menstruale, impotencë, infertilitetit, menopauza e hershme;
shtatzënisë patologji dhe fetusit (lindje e frytit të vdekur, nevыnashyvanemost, cretinism);
për goiter përmasave të mëdha - Simptomet e presionit mbi organet fqinje (astmë, kollë e thatë, vështirësi gëlltitjes).


Parandalim


Në shumicën e vendeve të vendosur për të prodhuar ushqim të pasuruar me jod - sidomos kripë. Kjo kripë në paketimin duhet të etiketimit të veçantë - ". Jodizuar" Në kripë, në disa rajone të Rusisë, jod pasuruar bukë dhe produkte buke, pije e butë, produktet e qumështit. Kjo thyerja e normat ditore të konsumit. Udhëzime për veprim janë rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë, përmbajtjen e jodit në kripë jodizuar 15-40 mg / g. Krijuar fiziologjik (varësisht nga mosha) Standardet jod. Mesatarisht për grupe të ndryshme, ata shkonin 120-150 mg / g në ditë. Për të pasuruar ushqime kanë tendencë për të sprapsin prej 10 deri 30% e nevojave të përditshme. Sipas Endocrinologists, një mbidozë e jodit në përdorimin e ushqimeve të fortifikuara është praktikisht e pamundur, pasi ajo nuk është i kënaqur mjaftueshme në mjedis (ujë, tokës, ushqimit). Kur hahet ushqim deti përmban mbidozë organik jodit përjashtuar gjithashtu, pasi që shumica e saj është excreted nga trupi.