Imunizimi dhe imuniteti artificiale


Funksioni kryesor i sistemit imunitar është që të mbajë "të tyre" dhe eliminimin e "huaj", të tilla si mikroorganizmave dhe mikrobet, të cilat trupi i njeriut me të cilat përballet çdo ditë. Përveç kësaj, sistemi imunitar ka aftësinë për të refuzuar tumoret, indet e jashtme (grafts). Për të kryer të gjitha funksionet e nevojshme, imuniteti duhet të ketë një grup kompleks të specifike (të fituara) dhe jo-specifike (të lindura) mekanizmat që ndërveprojnë me njëri-tjetrin. Lindur përgjigjet (jo-specifike) imunitar nxitur nga të njëjtit lloj për të gjitha antigjenet e huaj. Komponentet kryesore të saj celulare janë fagocitet, të cilat janë spektakolare dhe tretet funksione, duke vepruar agjentët e huaj. Ndodhur në një reaksion të ngjashme, që është e nevojshme për një agjent i huaj pasur sipërfaqen (duhet të jetë një pjesë e, për shembull fraksion, është një agjent të huaj). Substanca të tjera, të tilla si shpërndarja molekulare (polysaccharide, proteina, virusi), nuk mund të neutralizohet nga skema e përshkruar më sipër. Për të hequr substancat e trupit të nevojshme për të siguruar imunitet të veçantë. Ky imunitet fituar, e cila është prodhuar si pasojë e kontaktit me antigjenin. Celulare transportuesit e imunitetit specifik janë limfocitet, transportuesit shpjegueshëm janë imunoglobulinat (antitrupat). Çdo lloj i antitrupave është një lloj i limfociteve (klon).


Përgjigje imune mund të jetë primar ose sekondar. Përgjigje imune primar është një përgjigje të ndërveprimit të parë të virusit me limfocite. Përgjigja e mesme imun është formuar gjatë kontakteve të përsëritura me të njëjtat antigjenet. Share imunitet artificiale dhe natyrore. Ndër faktorët e imunitetit natyror jashtë neymunnыe (mukozën, lëkurë, gjëndra e pështymës, microflora, etj) dhe të imunitetit humoral (- lizozimë, sistemi i komplementit dhe proteina të tjera) mekanizmat. Imuniteti artificiale ndodh kur vaksinimi (injektimi i vaksinave apo imunoglobulinave). Një metodë e mirë e të dy individuale dhe në masë të mbrojtur njerëzit nga sëmundje të ndryshme infektive është imunizimi. Ka disa lloje të imunizimit: · një lloj të veçantë - lufta është kundër një patogjen të caktuar. · Specie Active - Imuniteti krijuar duke përdorur vaksinat. · Tipit pasiv - Imuniteti krijuar përdorimin e drogës serum, dhe gama globulin. · Specie jospecifik - është aktivizimi i përgjithshëm i sistemit imunitar. Çfarë është në vetvete vaksinimi? Vaksinimi është kosto-efektive mjetet më efektive dhe shumë të mbrojtur njerëzimin nga lloje të ndryshme të sëmundjeve infektive të njohur të mjekësisë për tani. Parimi i vaksinimit është që një person është futur vrarë ose dobësuar agjent patogjene (ose proteina identike sintetizohet rrjedhin artificialisht). Është e nevojshme për të bërë antitrupa për të luftuar patogjene. Një luftë e suksesshme përmes vaksinimit kryhet viruseve që janë patogjenë derr, rubeola, fruthi, hepatiti B, poliomelitin dhe infeksion rotovirusnoyu dhe bakteret, patogjenët e tetanusit, pertusis, difteria, tuberkulozi. Vaksinat mund të jetë e vetme (fruthi, shytat, tuberkulozi) dhe të shumta (polio, DPT). Fakti se formimi i imunitetit duhet të marrin sasi të ndryshme të vaksinës. Krijimi i imunitetit artificiale nga vaksina, të quajtur imunizimit. Pas futjes së vaksinës tek njerëzit zhvillon imunitetit pas vaksinimit. Megjithatë duhet theksuar se vaksinimi nuk mund të jetë gjithmonë efektive. Fakti se vaksina mund të humbasin cilësinë e saj për shkak të magazinimit të pahijshme, dhe atje yyazytsirnist se edhe vaksina normale thjesht nuk mund të stimulojë të drejtat e imunitetit. Zhvillimi i sistemit imunitar mund të ndikojnë në një numër faktorësh. · Faktorët që varen nga vaksinë (pastërtinë e drogës, dozen, kohën e jetës dhe pranisë së antigjeneve, numri i hyrjeve). · Faktorët që varen në trupin e njeriut (predispozitë gjenetike, shëndetin e përgjithshëm në kohën e vaksinimit, prania e mangësi të imunitetit në trup, mosha e pacientit dhe gjendja e përgjigjes individuale imunitar). · Faktorët që varen nga mjedisi (klima, uyazyka jetës dhe të punës, të ushqyerit, fizike dhe kimike faktorëve të mjedisit). Vaksinat janë të ndarë në çaktivizuar dhe jetojnë. Çaktivizohet ndarë në grimcë (viruset ose bakteret e prodhuara nga efektet fizike kimike ose), kimike (krijuar nga komponentet antigjene që janë nxjerrë nga qelizat microbial) dhe e rikombinuar (për të krijuar një vaksinë duke përdorur një teknologji rekombynantnuyu ngjashme ku materiali gjenetik i mikroorganizmave të ngulitura në qelizat maja cila prodhon antigjenin). Vaksinat e gjalla janë krijuar në bazë të shënoj dobët me bezvozvratnostyu fikse. Vaksinimi është kryer me pëlqimin, lejen për të vaksinuar fëmijët e vegjël të japin prindërit. Para vaksinimit në institucionin çdo fëmijë, infermiere paralajmëron prindërit para datës së vaksinimit dhe qëllimin e saj. Profesionistëve të shëndetit duhet të paralajmërojnë prindërit në lidhje me pasojat e mundshme. Para mjek vaksinimi duhet të shqyrtojë të pacientit, të jetë i sigurt për të matur temperaturën, për të përjashtuar një reaksion alergjik ndaj drogës dhe vetëm pas kësaj mund të vaksinohen. Për të vaksinuar vetëm mund të punëtorit me arsim mjekësor, duke mos harruar respektimin e të gjithë sigurinë dhe higjenën. Më parë, një mjek duhet të testohet vaksina (integriteti etiketimi bubbles). Vaksinimi i sapolindur është kryer në një orar të caktuar, por edhe mëparshme shqyrtim dhe rezolutë pediatrin. Pas ftohjet apo contraindications, vaksinimi mund të shtyhet.