Infeksioni - Pylori gastrit në fëmijët - hapin e parë për një Ulçera në stomak


Në dekadën e fundit ka shënuar një rritje të qëndrueshme të numrit të sëmundjeve të tretjes tek fëmijët. Ndër sëmundjet kronike të sistemit të tretjes Një vend të veçantë lezione të stomakut dhe duodenum, të cilat përbëjnë 70-75% e sëmundjeve gastrointestinale tek fëmijët.
Një shumëllojshmëri e formave klinike të lezioneve gastro për shkak të kompleksitetit dhe diversitetit të faktorëve dhe mekanizmave të zhvillimit të sëmundjes. Në shumicën e rasteve ndikimet e fëmijës varg faktorësh, kombinimi i të cilave çon në zhvillimin e një sëmundje.


Deri kohët e fundit u mendua se shkaku kryesor i gastritit dhe sëmundjeve peptike në fëmijët është të ushqyerit e dobët dhe stresi. Megjithatë, hapja B. Marshall në 1983. helikobakteriyi ka revolucionarizuar pikëpamjet mbi shkakun e sëmundjeve inflamatore të traktit të sipërm gastrointestinal.
Helicobacter pylori - mikrob, grupi i hapur i shkencëtarëve australianë. Ai jeton në stomak dhe është shkaku kryesor i sëmundjeve të tilla si gastrit, ulçerë stomakut dhe duodenale ulçerë. Ky mikrob prodhon enzima (ureazën, proteazës) që dëmtojnë shtresën mbrojtëse të stomakut, thyejnë funksionin e qelizave, prodhimin mukozë dhe metabolizmin dhe shkaktojnë ulçerë.

Sipas gastroenterologe fundit në 80% të trupit të bakter Helicobacter pylori është. Prevalenca e H. pylori infeksionit në mesin e fëmijëve të 70%. Një infeksion të tillë të lartë tregon se së shpejti do të ketë një rritje të mëtejshme në rastet e zonës gastro. Aktualisht, gastrit dhe gastroduodenitis format kronike të këtij patogjen gjendet në 52-55% e pacientëve me proceseve erozive dhe ulcerative - për të 82-98%.

Ky bakter që s'bie në sy është fajtor në zhvillimin e gastrit antral kronike e njeriut (ndryshim Mukoza tipi "Urë"), Gastroduodenitis kronike erozive, ulçerë stomakut dhe duodenale ulçerë, dhe se më të rrezikshme, prania e H. pylori infeksionit në trup mund të shkaktojë kancerin e stomakut, dhe kjo ndodh pavarësisht nga mosha e pacientit!

Burim natyror i infeksionit H. pylori - është, mbi të gjitha, një person me infeksion zakonisht ndodh në fëmijëri. Infeksioni H. pylori është i fshehtë nga fakti se është kaluar nga personi në person të lehtë në mënyrë që rreziku i infeksionit ekziston edhe në kontakte normale familjare. Mjaftueshme për të pirë nga një shishe me një fëmijë apo puthur. Sëmundja mund të përhapet me shpejtësi në të gjithë familjen e pacientit. Kjo është arsyeja pse sot gastroenterologe konstatuar sëmundje spërkatje infeksioni H. pylori në fëmijëri.

Manifestimet klinike të pranisë në trupin e H. pylori infeksionit tek fëmijët ndryshonin. Nga simptoma të vogla të mostretje stomakut (nauze, shurdhim në stomak pasi të hahet, fryma e keqe, dhimbje në rajon epigastrike, urth, humbje peshe pajustifikuar, humbje e oreksit, shije shtrembërim, disa sëmundje alergjike të lëkurës) për të shprehur dhimbjen. Duhet të theksohet se në vitet e fundit, ne shpesh kemi parë të ashtuquajturën sëmundje asimptomatike kur fëmija nuk ka paraqitur asnjë ankesë. Megjithatë, metodat shtesë të ekzaminimit në këta pacientë të rinj kemi gjetur ndryshime të rëndësishme në stomak dhe duodenum (nga gastrit rënda ndaj sëmundjeve peptike).

Prandaj, ne inkurajojmë fuqimisht fëmijët për të kryer një studim të H. pylori infeksionit nëse:
fëmija për më shumë se 14 ditë janë shënuar dhimbje barku me origjinë të panjohur;
fëmija ka qenë më parë i zbuluar gastrit ose Ulçera në stomak, por jo të kryer testimin për Helicobacter;
afërm të ngushtë të fëmijës që vuajnë nga gastriti apo sëmundje peptike;
fëmija ka të afërm në e parë të brezit të vuajtjes nga tumoret gastrike;
kryer testimin përsëritura për Helicobacter pas trajtimit për të identifikuar efektivitetin e saj.

Sot, ka mundësi të ndryshme për diagnozën e infeksionit H. pylori. Le të konsiderojmë ato kryesore.
1. Biopsi e Mukoza stomakut. Për të kryer këtë metodë duhet të kryejë Gastroskopi. Përparësia e kësaj metode (dhe disavantazh të saj) është Gastroskopi. Nga njëra anë, mjeku menjëherë mund të vlerësojë lezione e mukozën e stomakut dhe duodenum (pas trajtimit për gastrit dhe Ndryshme peptike), nga ana tjetër, shumë fëmijë janë vënë në gastroscopy më negativ.

2. test frymë. Për duhet të pini zgjidhje ure sjelljes pacientit të tij, 30 minuta më pas është matur përqendrimin e CO2 në ajër exhaled. Ana pozitive e kësaj metode është neinvazyvnist e saj, megjithatë, përvoja e vëzhgimeve tona tregoi përmbajtjen e saj të ulët të informimit dhe një numër i madh i false positives.
3. Testi serologjik. Zbulimi i antitrupave në gjak. Ju mund të marrë gjak nga një mënyrë, kjo është një gisht (metodë e shpejtë). Sipas mendimit tonë, në qoftë se fëmija nuk është e nevojshme për të kryer Gastroskopi, kjo është metoda më e mirë për përcaktimin e infeksionit H. pylori - të shpejtë, informative, dhe më e rëndësishmja - nuk e lënduar!

Në qoftë se një fëmijë në sondazh u gjet infeksionin H. pylori, atëherë kjo duhet të merret seriozisht. Deri më sot, zhvilluar trajtim shumë skema të kësaj sëmundjeje. Ata kanë të përbashkët një gjë - përdorimi i antibiotikëve dhe droga të tjera që mund të shkatërrojnë mikrobet e dëmshme. Nëse droga janë zgjedhur si duhet, rimëkëmbja yyazytsirnist është rreth 98%. Megjithatë, ne nuk duhet të harrojmë se me fëmijë duhet të shqyrtojë dhe të trajtojnë dhe anëtarët e tjerë të familjes hastropatolohiyeyu si yyazytsirnist ri-infeksionit pas shërim është mjaft e lartë.

Mыzyn Artem V.