Coarctation aorta
Coarctation i aortës - është një mundshme defekte kongjenitale të zemrës (UPU), të karakterizuar nga një ngushtimi i aortës në disa komplotit saj në isthmus aortes.
Sipas statistikave - është një nga defektet më të zakonshme të sistemit kardiovaskular, manifestuar në të sapolindur. Më të regjistruar në mesin e djemve. Përafërsisht 70% e rasteve të kombinuara me sëmundje të tjera të zemrës.

Shkaqet

Defekte të zemrës, duke përfshirë coarctation të aortës ndodhin në fetus në shtatzëninë e hershme, një periudhë 4-5 javë të shtatzënisë, si rezultat i faktorëve të kundërt - infeksionet, viruset, faktorët toksike, ilaçe, etj Kjo rezulton në një defekt në shkarkimin e arteries majtë subclavian, aortës ku kalon në zbritëse aortë.


Vënë përpara disa teori formimin coarctation e aortës:
Shkelja bashkimin harqe aortic në periudhën e hershme embrionale;
Teoria prishje (mbivendosje) kanal hapur arteriale dhe përfshirja në fushat e aortës;
disponueshmërinë hënë lidhjet coarctation e aortës dhe jashtë vendit;
Teoria hemodynamic në kundërshtim me kalimin e gjakut përmes aortës në utero.

Mekanizmi i shkeljeve

Gjatësia e zonës së ngushtë mund të ndryshojnë nga 2.3 mm deri 10 cm apo më shumë, ndërsa ka zgjerimi i rritëse aortës dhe degëve të saj hark. Për shkak të çrregullimeve të qarkullimit të gjakut në ndryshimet e aortës e fluksit të gjakut në sistemin e garancive (riparim, enët anashkalojë), e cila çon në ndryshime në strukturën dhe formimin e aneurysms. Ndryshimet dhe struktura histologjike të aortës.

Në coarctation e aortës është departamentet mbingarkesë që janë mbi shtrëngim - la zemrës hypertrophy dhe të zgjeruar, ata kanë një hipertensionit. Nëse ngushtim hapësirë ​​hipotension ndodh dhe rrjedhën e gjakut bëhet më tej me anë të garancive (ndër brinjëve dhe arterie të brendshme e qumështit).
Kur defektet e kombinuara të qarkullimit të dobët dhe ndryshime në enët e zemrës dhe gjakut të varet nga lloji dhe ashpërsia e tyre.
Në një moshë të re se sistemi i enëve të tjera të mjaftueshme për të siguruar rrjedhjen e mjaftueshme e gjakut në gjysmën e poshtme të trupit. Në adoleshencë, kur ka rritje aktive e trupit, ka një përkeqësim të mprehtë.


Llojet coarctation

Ka disa lloje të coarctation të aortës:
Lloji i parë - me coarctation izoluar të aortës;
Lloji i dytë - një kombinim i coarctation të aortës me një arteriosus hapur ductus;
Lloji i tretë - një kombinim i ventricular septal defekt;
lloji i katërt - një kombinim me defekte tjera të zemrës (tetralogji e Fallot apo pentalogy, turmë e anomalive arterie subclavian).

Manifestimet

Gjatë meta qëndron pesë faza të njëpasnjëshme klinike.
Periudha e parë kritike në fëmijët nën një vit simptomat e dështimit të qarkullimit të gjakut, rrezik të lartë të vdekjes.

Në periudhën e dytë (adaptimi) nga një vit deri në pesë vjet e simptomave të qarkullimit të gjakut dështimit janë reduktuar, mund të përmirësojë vetëm gulçim dhe lodhje.
Në periudhën e tretë nga pesë deri në rreth 12-15 vjet, kryesisht asimptomatike meta kurs.
Në periudhën e katërt dekompensimi relative rritet gradualisht simptomave të dështimit të zemrës.
Periudha dekompensimi pestë manifestohen simptomat e hipertensionit, komplikime dhe zhvillimin e dështimit të rënda të qarkullimit të gjakut në të dy qarqet.

Pacientët shpesh kanë endokardit, shpesh duke formuar clots gjakut dhe emboli, arteriosklerozës e aortës dhe arterieve koronare, të cilat mund të çojnë në pectoris hershme dhe infarkt miokardi.

Diagnoza e defekteve

Ju mund të dyshohet edhe defekt në utero, gjatë ultrazërit skrynnynhovыh fetusit. Shenjat e para të coarctation diagnostikuar në sapolindur sipas dëgjuar zemrën. Diagnoza kryesore është i dobishëm:
skrynnynhovыe ultratinguj pas lindjes;
i EKG;
Rreze-X të zemrës;
ndjerë dëmtimit të dhëmbëve të zemrës;

ngjitje aortography;
angiografi koronare;
CT ose MRI e zemrës.

Trajtim

Terapi konservative ishte efektiv dhe i zbatueshëm vetëm në defekt neoperabelnosti për të shmangur ose zvogëluar simptomet. Trajtimi i vetmi radikale për coarctation të aortës është operacioni. Megjithatë, në varësi nga shkalla e ngushtimit dhe zëvendës kombinim me kushtet dhe metodat e funksionimit të tjera mund të jenë të ndryshme.
Komplikimet e coarctation aortës kërkon kirurgji të menjëhershme menjëherë pas lindjes. Në mungesë të komplikimeve të operacionit të kryera në një periudhë prej një deri në tre vjet.

Trajtimi kirurgjik është metoda:
tullumbace zgjerim;
përplasje plastike e arteries subclavian;
heqje e aortës me protezë zëvendësimit.
Prognoza për coarctation aortës varet nga ashpërsia dhe kombinimi i vesit.
Author: Alena Paretskaya, pediatër