Kur mungesa e jod në trup


Ajo që ne kemi nevojë për jod
Jodi është e nevojshme për sintezën e hormoneve tiroide. Ky fakt është përgjegjës për shkak gjëndër tiroide rregullon tërë trupin. Hormonet që prodhon (tiroide) ndikojnë në riprodhim, rritjen, diferencimin dhe metabolizmin indeve. Vënë thjesht, tiroide përcakton me frekuencen e cila zemra rrahjen si ushqim ngrënë depozituar si glycogen (furnizimin me energji), si dhe si - në formën e yndyrës, njerëzit do të ngrirë në të ftohtë ose jo.


Normalisht gjaku duhet të jetë rreth 600 mikrogramë të jod, nga të cilat gjëndër tiroide është hequr çdo ditë 75 mg. Megjithatë, mungesa e jodit mund të ndodhë lehtë, dhe gjëndër tiroide nuk është ndërprerë për shkak se nuk është gjithmonë një furnizim i jodit (8000 mg), merret vetëm me një deficit shumë të shënuar.
Një tjetër mënyrë për të "straws pidstelyty" në rast të mungesës së jodit është prodhimi i dy hormoneve tiroide: tetrayodtyronyna (aka thyroxine, i njohur gjithashtu si T4, përmban katër atomet e jodit) dhe triiodothyronine (T3 ai përmban tre atomet e jodit). Ata janë shumë të ngjashme në veprim, por ka një kohëzgjatje prej veprimit të T4, T3 - një të shkurtër dhe të fortë. Vlera e T3 dhe T4 në trup pa deficienca jodike - rreth 1: 4.

Rreth çrregullime deficiencenca jodike ishte i njohur në Indinë e lashtë dhe Kinë. Traktatet ruajtura, i cili shtohet në ushqim rekomanduar copëtuar dhe të thata alga deti.

Me jod pamjaftueshme në raport trupin e T4 dhe T3 thyer. Kjo është për shkak se jod është e nevojshme për sintezën e T3 paktën për shkak se ajo sintetizohet në mënyrë aktive. Problemi është se T4 trurit është e nevojshme me një mungesë të jodit do të vijnë më pak.
Nuk ka det - jo jod
Mund të njohin mungesën e jodit? Në trupin e njeriut vetme - fatkeqësisht jo. Fakti që niveli gjaku i jodit nuk është përcaktuar, dhe parametrat e urinës shpesh ndryshojnë. Prandaj, matjet për jodit në urinë janë prodhuar në masë - një grup prej të paktën 30 njerëz, mundësisht 2 herë në ditë. Do të thotë të quajtur jod mesatare urinar. Në atë që ju mund të gjykojë nëse një yoddefytsytnыm veçantë zonë apo jo. Nëse jod mesatare urinare poshtë 100 mg / l, praninë e pamjaftueshmerise jod.

Sipas OBSH, foto duket mungesa e jodit shkallë planetare: rreziku i çrregullimeve jodit mangësi janë 1570000000 njerëzit (e cila është pak më pak se 30% e popullsisë). Prej të cilave më shumë se 500 milionë njerëz tashmë në ka shenja të çrregullimeve jodit mangësi.
Dhe ku është vendi i këtyre statistikave? Për diçka që shumica e rajone ruse janë yoddefytsytnыmy. Për garanci më të besueshme që njerëzit të merrni mjaft jod - vetëm afërsisë me detin.
Madhësive goiter (WHO, 2001):

Niveli 0: jo goiter, prekje tiroide korrespondon me gjatësinë e falangës i gishtit të madh të subjektit.
Faza 1: u rrit prekje mund të jetë nyjet.
Faza 2: rritur tiroide ndjeshëm në pozicionin normal të qafës.
Feature zonë yoddefytsytnoho se pranuar nga pothuajse të pamundur për të marrë jod ushqim. Ajo është gjetur atje në vendin e parë, në sasi shumë të vogla, dhe së dyti, shkatërruar shpejt. Të cilët janë të ekspozuar ndaj jodit?

Master pa jod

Sipas besimit të përhapur, mungesa e jodit të çon në të ashtu-quajtur goiter. Problemi është se në mes të mungesës së jodit dhe daljen kulture është një distancë të caktuar kohore.
Jo mangësi shumë e theksuar jodi është reflektuar në uljen e inteligjencës, zhvlerësimi kujtesës (sidomos tek fëmijët) dhe zgjerimin e gjëndrës tiroide.
Në rajonet me deficit të theksuar jodit tek gratë shqetësuar funksionin riprodhues, duke rritur numrin e dështimeve dhe lindjeve të vdekura, rrit perinatale dhe vdekshmërisë foshnjore. Efektet më negative të pamjaftueshmerise jodike ndodh në fëmijët e periudhës së paralindjes dhe duke përfunduar me pubertet.

Dhe çfarë goiter?
Mjekët quajtur goiter zgjerimin tiroide pa shqetësuese funksionin e tij. Përkufizimi i "endemike" shtohet në qoftë se rajoni në moshë të re dhe të mesme shkollore shënuar rritje të kancerit tiroide më shumë se 5% të rasteve. Në Rusi kjo ndodh në të gjitha rajonet (p.sh., në bazë të matjeve të prodhuara në vit tyroydolohamy mjekëve në Moskë dhe Shën Petersburg - rreth 10% në Nizhny Novgorod - më shumë se 15%).
Në gjysmën e kulture në rritje për njëzet vjet, gjysma e mbetur janë femra kryesisht pas shtatzënisë, lindjes dhe ushqyerjes me gji. Men goiter endemike zhvillohet shumë më pak, dhe kjo varet nga shkalla e deficitit jodit. Në zonat ku mungesa e jodit është i parëndësishëm, për njeri pacienti bie 7-10 gra.

Zgjerimi i parë tiroide është për shkak të rritjen e qelizave të saj. Colloidal Jodi mangësi zoby - nuk është Onkologji, dhe përpjekje për të fituar më shumë qeliza individuale jod. Numri i qelizave të vetë të fillojë të rritet në rastet e avancuara. Nëse nuk tiroide patrajtuar, viti do të rritet me rreth 5%.
Në një moment fillon të jetë i prishur funksion tiroide: ajo mund të çojë në nyje në të. Me përparimin e mëtejshëm të sëmundjes mund të zhvillojnë faqen funksionale autonomisë - që është, ajo do të pushojë t'i bindet rregulloreve dhe të fillojnë të sekretojnë hormonet ritmin tuaj. Në këtë rast më shpesh emëruar trajtim kirurgjik. Por në thelb të ndryshojë tiroide asimptomatike, dhe vetëm me të shprehur në rritje e pacientëve të shkuar te mjeku.

Normat e marrjes jodit (me rekomandimin e OBSH):
Foshnjat - 50 mg
Fëmijët 2 deri 6 vjet - 90 mg
Fëmijët 7-12 vjeç - 120 mg
Adoleshencë mbi 12 vjet - 150 mg
Gratë shtatzëna dhe gratë - 200 mcg
Si për të rregulluar mungesën e jodit
Obyazykamosya menjëherë: ajo është në lidhje me parandalimin e në vend të trajtimit.
Kripë jodizuar - produkt perfekt. Ka 2 komponimet jodit kripë: jodur dhe iodate. Ky i fundit është konsideruar më të qëndrueshme, kështu kripë mund të ruhet për 2 vjet, me kripë jodur - vetëm 6 muaj. Por ne duhet të kujtojmë se lidhja është shkatërruar kur të nxehtë dhe jod avullohet, në mënyrë më të mirë ushqimi i kripur rekomanduar në fund të gatimit.

Jodi në prodhimet e detit. Këtu ka një përmbajtje mostër e jodit në ushqim deti 5-400 mg për 100 g dhe alga deti 5 -. 300 mg / 100 g Ajo mund të shihet se si përmbajtjen e jodit, aq të ndjekur atë në shtëpi është e vështirë të jetë e mundur. Produktet e jod qëndrueshme: peshk Freshwater (70 mg / 100 g) dhe oysters (60 mg / 100 g). Në produkte të tjera, vlera e tij në përgjithësi të papërfillshme - rreth 10 mg / 100 g.
Nuk është e mundur për të mbushur mungesën e jodit.
Nuk është këshilla e përhapur në mbushjen e pamjaftueshmerise jodike: qumësht pije e përditshme, e cila shtuar disa pika të jodit projektuar për dezinfektim. Kjo nuk mund të bëhet: në çdo pikë përmban 6000 micrograms e jodit, që është 30 herë më shumë se kërkesat e përditshme, kjo dozë tërësisht të bllokuar gjëndër tiroide.

Natalia Tanыhyna, MD, endocrinologist