Molluscum contagiosum
Molluscum contagiosum - një infeksion viral të lëkurës që duket si një shtim të lëkurës në formën e nodules vogla në fytyrë, bark, zonën pubike, organet gjenitale, supet dhe sipërfaqeve të tjera të trupit.
Sëmundja është ngjitëse dhe mund të transmetohet nga personi në person përmes kontaktit. Nuk është në çdo moshë, por më shpesh regjistrohen në fëmijët, më pak të zakonshme në të rriturit që kanë një sistem të dobësuar imunitar dhe sëmundje kronike.

Shkaqet

Molluscum contagiosum është shkaktuar nga një virus të caktuar nga viruset filtrueshëm të grupit ospennыh. Ajo prek personi i vetëm kafshët nuk mbresëlënëse që nuk mund të jetë burimi i përhapjes së saj. Ekzistojnë katër lloje kryesore të viruseve që janë të rrezikshme për njerëzit. Më e zakonshme (më të zakonshme në fëmijë) dhe të dytë (zakonisht ndodh në të rriturit dhe transmetohet kryesisht përmes seksit) lloje. Viruset mund të përhapet përmes ujit në pishina dhe përdorimin e sendeve personale të pacientit. Virus riprodhimi ndodh brenda strukturave të lëkurës, lëngun që ushqen dhe ndihmon ndarjen e virusit.


Shkaqet duke përgatitur për zhvillimin e virusit - imuniteti reduktohet, mosha e fëmijëve, të lëkurës lëndim.

Mekanizmi i zhvillimit të

Virusi transmetohet seksualisht, pak familje - kryesisht në fëmijët kur banje në pishina publike në grupe të organizuara, trajnimin në sporte të kontaktit.
Virusi mund të vazhdojnë në sendet shtëpiake në zonat e pluhurit. Nuk mund të ketë shpërthime të mospërputhjes me rregullat e higjienës personale. Sëmundja është e përhapur në mesin e popullatës në mbarë botën.

Manifestimet klinike

Në periudhën e inkubacionit zgjat mesatarisht nga dy javë deri në dy deri në tre muaj ose më shumë. Simptomat mjaft karakteristike dhe lehtë të ndryshojnë nga të tjerët. Nodules tipike mund të ndodhë në fytyrë. Raportuar raste të butak për moshat, por më shpesh ato ndodhin në shpinë dhe shpatullat, të rritur - shpesh në bark të ulët, njerëzit në pubis dhe penis, gratë - në vulvë, në kofshët ose mollaqe.

Shfaqja e rruzull - një edukimi polusharovydnoe pa ndryshuar indeve përreth, mund të jetë e vetme dhe të shumëfishta. Ajo duket si një trashë nodules lëkurës. Përqendruar vdavlenye pupkovydnoe. Madhesia e arsimit nga 1 deri 3 mm, mund të rritet deri në 1 cm. Top i ngjan perla sedef. Kur dërrmuese të lëshuar përmbajtjen kroshkovydnoe djathë. Elementi mund të adresohet në mënyrë të pavarur brenda gjashtë muajve. Trajtimi nuk duhet gjithmonë të.
Simptomat dhe nodules nuk u mërzit pronarët e tyre, por vend i papërshtatshëm, gratë - buzët seksuale, dhe burrat - në penis mund të shkaktojë kruarje dhe lëndimeve elemente gjatë marrëdhënieve seksuale. Mundshme elemente dytësore infeksion infeksion microbial.


Diagnostics

Në manifestime tipike diagnoza është vizuale - dermatolog do zbulimin e mëtejshëm histologjike e qelizave specifike në qelizat e epidermë në gojë. Është e nevojshme të bëhet dallimi lythat ngjitëse Molluscum, planus liken, në fytyrë - nga vlon dhe elb, si dhe tumorit lezione.

Trajtim

Mjekimi nuk është gjithmonë e nevojshme - shpesh trupi copes veten brenda gjashtë muajve. Nëse nuk ka tendencë të zhduket simptome apo një fëmijë, vendndodhjen papërshtatshëm të gojë, ose në qoftë se pacienti dëshiron trajtim në vetvete, zgjedhja e ofruar katër metoda për të trajtuar Molluscum:

heqja mekanike e nodules lugë mprehtë me trim zgjidhje jod në mëngjes;
heqjen termike (ose diathermocoagulation djegurit);
Aplikimi kryokoahulyatsyy;
trajtimi me barna antivirale, trajtimi me antibiotikë në rrezik të infektimit sekondar.
Që nga virusi mbetet në trup për jetën, rifillimi mund të ndodhë në mosha të ndryshme. Moti favorshme për jetën.

Parandalim

Për të parandaluar kontaminimin e teknikave personale higjienike përkatëse, izolimin dhe trajtimin e fëmijë të sëmurë në komunitet në kohë, përdorimi i prezervativëve gjatë marrëdhënieve seksuale, përdorimi i peshqir individuale, pads dhe liri krevat. Dush pas pishinë ose sauna.

Author: Alena Paretskaya, pediatër