Gjakderdhje në shtatzëninë e hershme


Në qoftë se një grua shtatzënë filloi gjakderdhja është kërcënuese për jetën jo vetëm nënën, por edhe fetusin. Shkaqet e tyre janë të ndryshme, megjithatë, në çdo rast, pacienti duhet të jetë nën mbikëqyrje të ngushtë mjekësore dhe, në disa situata pacienti të bëjë një seksion cezariane. Prenatal gjakderdhje ndodhin pas javës së 28-të të shtatzënisë dhe gjakderdhje nga kanalin e lindjes. Gjakderdhje në shtatzëninë e hershme është potencialisht e rrezikshme për nënën dhe fëmijën, si dhe të çojë në rrjedhjen e gjakut të fetusit pamjaftueshme.


Shkaqet
Ka disa shkaqe të gjakut paralindjes. Për çfarë arsye nuk do të ketë ndonjë gjakderdhje gjatë shtatzënisë, duhet menjëherë të kërkojnë kujdes mjekësor. Diagnoza fillestare është i bazuar intensiteti dhe prania e simptomave të tjera, por shumica gjakderdhje fillon papritmas dhe ato janë të vogla. Burimi gjakderdhje - enët e gjakut mitrës ose placentë. Ajo duhet të përjashtojë PREVIA placenta ulët në mitër.

• Placenta PREVIA në shtatzëninë e hershme - është shtojcë e placentës në segmentin më të ulët të mitrës për më shumë se 28 javë shtatzënë. Çdo grua e gjashtë në 18 javë ka një placentë e ulët. Si rritjen e madhësisë dhe pozicionin e mitrës ndryshon placentën dhe për 28 javë në të shumtën e rasteve placenta është e vendosur në pjesën e poshtme të mitrës. Shumica e placenta PREVIA ndodh në gratë më të vjetra shtatzëna të cilët iu nënshtruan seksion cezariane në duhanpirësit.


• Gjakderdhje nga qafën e mitrës. Nganjëherë gjatë shtatzënisë ka ectropion qafës së mitrës ose eversion i mukozën e mitrës, e cila është shumë delikate dhe mund të fillojë të rrjedh gjak. Kjo mund të ndodhë pas marrëdhënieve seksuale dhe zakonisht ajo neobilnoe. Zhvillimi ectropion provokojnë infeksion që e shoqëron shkarkimin abnormale vaginale.

• shkëputje parakohshme placental - kur një pjesë e placenta ndan nga murin e mitrës. Kjo mund të çojë në pasoja serioze për fetusin, veçanërisht në qoftë se një ngastër të madhe shkëputur. Gjithashtu mund të fillojë punën në fillim. Në një shkëputjeje të madhe të placentës duhet menjëherë të bëjë një seksion C, në mënyrë që fetusi shqetësuar rrjedhjen e gjakut. Me një detashment të vogël të ofrimit urgjente nuk është e nevojshme, megjithatë, si nënës dhe fetusit është rigoroz, kontrolli i kujdesshëm.


• placenta margjinale gjithashtu mund të shkaktojë gjakderdhje. Zakonisht gjakderdhje maloyntensyvnoe dhe nuk e dëmtojnë ose nënën ose fetusin. Diagnoza është bërë vetëm pas eliminimit patologjinë e qafës së mitrës, shkëputje të parakohshme placentar dhe PREVIA placentës. Gjakderdhje të tilla është ndalur lehtë. Për të përcaktuar shkakun e gjakderdhjes gjatë shtatzënisë kryer një ekzaminim të plotë të gruas shtatzënë. Për të vlerësuar gjendjen e fetusit në shtatzëninë e hershme, duke përdorur disa metoda. Nëse ndonjë gjakderdhje duhet menjëherë të konsultoheni me një mjek për shqyrtim. Identifikimi shkakun e kohës gjakderdhje, ndoshta gjatë inspektimit shtatzënë - me mitër placental shkëputje bëhet e trashë dhe e dhimbshme; shpesh me fruta placenta PREVIA merr pozicionin e gabuar dhe kreu i fetusit nuk hyn në zgavrën e komblikut.


Ekzaminim vaginal kryer nga ultrazërit, dhe vetëm pasi ai kapi placenta PREVIA, sepse testi mund të shkaktojë gjakderdhje masive. Ekzaminimi vaginale zbuluar patologjinë e qafës së mitrës - эktronyon. Për të përcaktuar përbërjen celulare, mostër shtatzënë gjaku është marrë. Ju duhet gjithashtu të marr gjak të dhuruar për transfuzion gjaku për situata emergjente. Në përgjithësi, shtatzënë kateter trajtojnë venoz. Vlerëson fetusin në shtatzëninë e hershme, ajo është CTG - kardiotokografike, fetusit paraqitjen aktivitet të zemrës. Ndonjëherë shoqërohet me gjakderdhje nga placenta kontraktimet e mitrës të pakoordinuara.


Kardyotokohraf mund të rregullojmë shenjat e lindjes së parakohshme dhe periudhë e parë. Një ultratinguj bërë për të përjashtuar placenta PREVIA dhe monitoruar aktivitetin dhe zhvillimin e fetusit. Zakonisht, në qoftë se një grua shtatzënë gjakderdhje, ajo është dërguar në spital për vëzhgim. Pjesa më e madhe e vërejtur ulët intensitet gjakderdhje, të ndaluar veten, vetëm duhet për të kontrolluar gjendjen gjatë një dite. Megjithatë, me diçka që placenta PREVIA vështirë të parashikohet dhe, në disa raste kërkon shtrimin në spital të zgjatur e pacientit. Rreziku më i madh i gjakderdhjes masive zakonisht ndodh kur placenta krejtësisht mbulon qafën e mitrës. Në këtë rast, personeli mjekësor për t'u përgatitur për prerjeje cezariane, sepse zgjidhja e natyrshme është e pamundur.


Parakohe Punës
Çdo gjakderdhje moderuar rrit rrezikun e lindjes së parakohshme - Natyrisht, artificiale, ose c-seksioni. Problemi më i klinikisht të rëndësishme për fëmijën e parakohshme është mushkëritë papjekur. Nëse ekziston rreziku i lindjes së parakohshme, të përshkruara zakonisht doza të ulëta të steroid për të përshpejtuar qelbëzim fetusit të mushkërive. Për fëmijën e palindur është i sigurt.

Grupet e gjakut
Përafërsisht 15 e çdo gruaje është faktori Rh negativ të gjakut. Pra, pacientët për parandalimin e Rh - konflikt të emërojë brenda 72 orëve pas injektimit gjakderdhje e imunoglobulinave anti-D.