Laparoscopy në Endometrioza


Laparoscopy - kjo është procedura më e zakonshme e përdorur për të diagnostikuar Endometrioza dhe heqjen maksimale e zonave të ndryshuar. Në vend të bërë një prerje të gjerë të barkut, kirurgu fut aty laparoskop.cherez birë të vogël. Nëse është e nevojshme, punctures shtesë janë bërë për futjen e instrumenteve të caktuara kirurgjikale.
Nëse mjeku ofron për të kryer kirurgji laparaskopike, ai e bën atë për:Eksploro internals gjeni lezione endometriotic dhe probleme ndoshta të tjera në bark. Mënyra e vetme për të diagnostikuar Endometrioza. Por nëse Endometrioza nuk është gjetur, kjo nuk do të thotë që trupi i tyre nuk është. Qelizat individuale mund të "fshehur".


Hiq krejt shqyrtimet lezione endometriotic që mund të shkaktojnë dhimbje dhe nxisin zhvillimin e infertilitetit. Nëse kist ovarian endometrioid duket ("çokollatë" kist), ajo është larguar së bashku me vezoret.

Kirurgji laparaskopike


Ju do të jetë i tha të mos hani ose pini për 8 orë para operacionit (minimum). Shpesh kjo procedurë kryhet nën anestezi të përgjithshme, por ndonjëherë, një person mund të qëndrojë në mendje, nëse u jepet anestezi lokale apo anestezi epidural. Njëjta procedurë mban gjinekolog apo kirurg - endoscopist.

Barku nxisin futjen në zgavrën barkut të dioksidit të karbonit nëpërmjet gjilpërës veçantë. Murin e barkut është e shtyrë nga organet, në mënyrë që kirurgu mund të shqyrtojë dhe të gjitha organet e barkut. Pastaj paraqiti laparoscope, kujdes studiuar gjendjen e organeve të brendshme. Për të lëvizur trupat nëpër punctures shtesë futur instrumente të tjera. Në shumicën e rasteve, e tërë procedura zgjat 30-45 minuta.

Nëse është e nevojshme për të hequr lezione endometriotic, atëherë kjo manipulimi është kryer duke hequr inde (prerje) ose të djegurit (electrocoagulation).

Pas operacionit, kirurgu ushyvaet birë disa sutures. Scars janë lënë.


Sa është periudha post-operativ?


Kjo procedurë mund të kryhet në një bazë pacient i jashtëm. Ju mund të largohet nga spitali një ditë. Kthehu tek jetese normale që në një javë.


Cilat janë indikacionet për ndërhyrje laparaskopike?


Laparoscopy është mbajtur për të shqyrtuar zgavrën e barkut, zgavër legenit dhe për të hequr lezione endometriotic dhe indet ndryshuar. Qëllimi kryesor i ndërhyrjes - një diagnozë dhe trajtim. Ajo është kryer në prani të:

- Endometrioza e rëndë, e cila ndikon në organet e brendshme (zorrë, fshikëz)
- Dhimbje intensive lidhur me Endometrioza
- Cysts ovarian Endometrioid (endometrioma)
- Endometrioza si një shkak të mundshëm të infertilitetit. Kirurgu heq të gjitha zjarrin dukshme. Shpesh kjo prybodyt në atë që një grua mund të zaberemennyt.


Kur operacioni laparoskopike nuk mund ta bëjë?


Një rishikim i plotë i zgavrën e barkut dhe komblikut - diagnoza vetmja mënyrë korrekte. Por ndonjëherë ju mund të bëjë pa të. Nëse dyshoni se Endometrioza, nganjëherë menjëherë të caktojë hormon.Sa mirë e bën këtë trajtim?
Dhimbje Reduktimi


Megjithatë, terapi hormon, kirurgji heq dhimbjen, por askush nuk do të të japë një garanci absolute.
Nga 70% në 100% e grave raportojnë reduktimin e dhimbjes në muajin e parë pas operacionit
Në 45% të grave pasur simptoma përsëri brenda vitit të parë pas trajtimit. Për fat të keq, çdo vit ky numër rritet.
Studimet kanë treguar se droga zgjatur hormonale periudhë asimptomatike duke parandaluar shfaqjen e lezioneve të reja apo rritjen e Endometrioza mbeten.Varfëri


Nëse infertilitetit - kjo është ankesa juaj kryesor, mjeku juaj duhet të mbajë ju laparoscopy për Endometrioza për të identifikuar dhe për të hequr ato.
Studimet kanë treguar se nuk ka asnjë dëshmi bindëse se heqja e lezioneve të vogla të Endometrioza rrit aftësinë e fekondimit
Në formën e rënda të kësaj sëmundjeje, ndërhyrje të tilla në mënyrë të konsiderueshme rrit shanset e gjetjes shtatzënë.
Probabiliteti i gjetjes shtatzënë pas maksimum manipulim proedennoy në para 6 - 18 muaj.
Pas laparoscopy, hapat e ardhshëm varet nga ashpërsia e Endometrioza dhe në moshën tuaj. Nëse ju jeni mbi 35 vjet të zbehet funksionit ovarian çdo vit dhe rreziku i gabim është rritur në situata të tilla mjeku mund të rekomandojë pranimin e hormoneve të specializuara, në fertilizimi in vitro. Nëse ju jeni i ri, ju mund të përpiquni të bëni pa stimulim të veçantë.Эndometryoma


Ka disa metoda të trajtimit kirurgjik të endometrium, si kullimit të arsimit, faqet prerje, të plotë heqjen e tij (cystectomy). Të gjitha këto manipulime të ndihmojë për të ulur dhimbjen në shumë pacientë, por jo të gjithë. Cystectomy kanë më shumë gjasa për të ulur dhimbjen, efekti i operacionit është mbajtur kohë të mjaftueshme për të zvogëluar rrezikun e ri-edukimit dhe, për këtë arsye, zvogëlon nevojën për operacione të përsëritura.


Komplikimet e ndërhyrjes laparaskopike


Iyazytsirnist i komplikimeve nuk është e madhe, por ende ekziston:

- Legen Infeksioni
- Gjakderdhje që mund të çojë në nevojën për të zgjeruar kirurgji (laparotomy)
- Ndryshimet në lëkurë (plagët)
- Dëmtimi në zorrë, fshikëz, ureters


Çfarë duhet të marrë parasysh


Përparësitë kryesore të kirurgjisë laparoskopike (në krahasim me laparotomycheskymy madhe): trauma më pak të lëkurës, mundësia e manipulimit të tillë në vendosjen e pacientëve të jashtëm, të qëndrojnë të shkurtër në spital, shërim të shpejtë të trupit.

Pika më e rëndësishme në përdorimin e teknikave laparaskopike në trajtimin e infertilitetit shkaktuar nga Endometrioza, ka leximit dhe profesionalizmi i kirurg. Duke përdorur laparoscope, lazer dhe mjete të tjera të specializuara kërkojnë aftësi shtesë. Mjekët ndryshme Incidenca e shtatzënisë është e ndryshme.
Aktualisht nuk është e përshtatshme e tubave plastike fallopiane në qoftë se ata janë të përfshirë në procesin e эndometryodnыy.
Në fertilizimi in vitro - një alternativë e mirë për ndërhyrje kirurgjikale.