Leptospiroza - Simptomet, trajtim


Leptospiroza (ethe qen, verdhëz infektive, sëmundje Vasileva-Weyl, ethet e ujit, ethe japoneze Shtatë, etj), - një sëmundje akute infektive që shkaktohet nga serotipet ndryshme Leptospira dhe karakterizohet nga simptomat e dehjes së përgjithshme, ethe, dëmtimin e sistemit nervor, mëlçinë dhe veshkat. Në raste të rënda meningjit, sindroma hemorragjike dhe verdhëz. Agjentët e Leptospirosis janë Leptospira, të cilat janë përshtatur me jetën në mikroorganizmave spirale ujë. Që Leptospira janë aerobes, ata vdesin shpejt kur ekspozohen ndaj diellit direkt, valë dhe tharje. Përveç kësaj, këto mikroorganizmave janë shumë të ndjeshëm ndaj tetraciklinave, penicilinë, streptomicinë dhe acide, dhe anasjelltas, mund të jetë periudhë mjaft të gjatë kohore për të ruajtur qëndrueshmërinë e saj gjatë ngrirjes dhe në tokën me lagështi apo ujë. Në ushqim qëndrueshmërinë e tyre mund të shkojnë nga disa orë deri në disa ditë


Mënyrat e Leptospirosis infeksionit


Burimi i Leptospirosis janë kafshë të ndryshme, të dy të egra dhe të brendshme (minjve, voles, hedgehogs, shrews, derrat, qentë, kafshët, etj). Njerëz pacientët leptospiroza, burimi i infeksionit nuk është.
Në kafshë, transmetimi ndodh nëpërmjet ushqimit dhe ujit. Njeriu më shpesh infektuar nga kontakti i lëkurës dhe mukozës membranat me ujë që ka qenë i kontaminuar sekrecionet e kafshëve. Kafshët gjithashtu Ndotja e mundur nga kontakti me tokën me lagështi, therjen dhe rozrubuvannya mishit të infektuar për shkak të konsumit të ekskretet kontaminuara nga brejtësit e infektuar disa ushqime (qumësht, etj). Më leptospiroza është profesional në natyrë, si ato shpesh vuajnë barinj milkmaids, bagëti, veterinerët, punonjësit e fermave blegtorale, thertoreve, etj për Leptospirosis karakterizohet nga sezonaliteti i theksuar, me një incidencë kulmin në gusht.

Shumica dyert e infeksionit është lëkura e njeriut, dhe Leptospira në gjendje të depërtojnë atë me dëmtime minimale. Për shkak infeksionit ndodh edhe në kontakt shumë të shkurtër me ujë, e cila përmban Leptospira, ndërsa, në vendin e infeksionit ka manifestime inflamator lindin. Përveç kësaj, agjenti mund të depërtojnë në trup përmes konjuktiva syve ose mukozës së sistemit të tretjes. Më tej, Leptospira lëvizur limfatik, gjithashtu pa shkaktuar ndonjë ndryshim inflamator si në nyjet limfatike regjionale dhe enët limfatike. Leptospira lehtë kapërcyer rolin pengesë e nyjeve limfatike dhe përhapen në inde dhe organe të ndryshme (shpesh në veshkat, mushkëritë, shpretkë, mëlçisë, sistemit qendror nervor), e cila është akumulimi dhe pasuese leptospiras riprodhim

Simptomet e Leptospirosis


Periudha e inkubacionit e Leptospirosis është nga katër ditë deri në dy javë. Sëmundja pothuajse gjithmonë fillon akute, me temperaturë deri në 39-41 C. Në të njëjtën kohë ka dhimbje koke të rënda, dhimbje barku, të përzier dhe të vjella. Për këtë sëmundje është dhimbje mjaft tipike muskujve, zakonisht në muskujt e barkut, prapa, qafës, mbrapa, dhe në muskujt viç. Një person bëhet enët hyperemic dhe i fryrë, dhe injectable sclera. Shpesh ka nxituar polimorfe (hemorragjike, korepodobnaya, Scarlatiniform dhe urtikarie), të lokalizuara në gjymtyrë dhe trungu. Nyjet limfatike janë të trasha, fryrë dhe e dhimbshme, tonet mbytur e zemrës, tensioni i gjakut është ulur. Në ditën e dytë të rritet mëlçisë sëmundje në madhësi, bëhet e dhimbshme dhe të dendura. Gjuha e thatë, me një prarim të qartë kafe, zakonisht stomak fryrë. Kundër sfondit të dehje të rënda në temperaturë të lartë, yyazytsirnist infektive të mëdha - toksike shoku, e cila mund të shkaktojë vdekjen.

Në fazën akute të Leptospirosis shpesh vërejtur dëmtime në veshka, në mënyrë të konsiderueshme ulur sasinë e urinës (ai përmban qelizat e kuqe të gjakut, grimcuar dhe qelqor cilindra, një numër i madh i proteinave), simptomë Pasternatskogo pozitiv, ka dhimbje në shpinë mesit. Zhvillimi i mundshëm i dështimit akute renale, kundër të cilit mund të zhvillohet mëlçisë të rënda, përfundimisht çon në dështim akute të mëlçisë, zhvillimi i encefalopati dhe komë hepatike. Në rast të kursit të rëndë të Leptospirosis që të tretë - dita e pestë e sëmundjes, nuk ikterychnist sclera, dhe si pasojë e ngjyrim ikterik e lëkurës. Ka takikardi, hipotension, tone pa zë të zemrës. Mbi mushkëri - wheezing jo të përhershëm të thatë dhe të marrë frymë e vështirë. Njerëzit që vuajnë nga alkoolizmi kronik shpesh zhvillojnë pneumoni.

Për shumicën e pacientëve me parashikimin Leptospirosis është mjaft i favorshëm. Pas etheve të zgjatur (11:55 ditë), temperatura është reduktuar gradualisht në normale (subfebrile vërejtur rrallë të gjatë). Njerëzit të cilët nuk kanë marrë terapi me antibiotikë, 3-9 ditë apireksii vjen vala e dytë e ethe, me manifestimet klinike të vogla dhe më pak në kohëzgjatjen e saj. Kursi i Leptospirosis në disa raste mund të përfshijë 2-3 përsëritje të ngjashme.
Në shumicën e rasteve, në fund të javës së dytë, gjendja e përgjithshme e pacientit përmirëson, simptomat regres dehje, prodhimit reduktuar urinës, rritje verdhëz. Kohëzgjatja e sëmundjes zakonisht është 03:57 javë.

Ka edhe forma të fshirë të sëmundjes që ndodhin lehtë pa dëmtim të mëlçisë dhe veshkave, me manifestimet klinike në ngjashmëria e saj me grip. Këto forma të Leptospirosis mund të zbulohet vetëm kur specifike testimi laboratorik dhe duke gjykuar nga të gjitha, janë më shpesh se regjistruar.

Komplikime të mundshme të Leptospirosis: inflamacion i meninges (meningjitit), pezmatimi i muskulit të zemrës (myokarditisi), inflamacion i trurit (encefaliti), polyneuritis, pezmatimi i irisit të syrit (iritis). Nëse infeksionet tjera bakteriale të ndodhë, shytave, pyelitis, otitis, pezmatimi i mushkërive (pneumonia)

Diagnoza e Leptospirosis


Diagnoza e vendosur Leptospirosis, bazuar në rezultatet e studimeve bakteriologjike dhe serologjike. Kur vendosjen e diagnozë të saktë për një pacient me Leptospirosis hepatitit shpesh është i dyshuar, sindromit të shokut toksik, meningjiti, ethe me origjinë të panjohur, gërdallë, sindromi Kawasaki, gripit dhe sëmundjeve legjonarit. Për njohjen ajo duhet të konsiderohet leptospiroza pereduyazyka epidemiologjike (kontakti me brejtësve, sezonalitetit, profesioni, etj) dhe simptomat tipike. Kur rrjedha e sëmundjes në forma të buta, diagnoza është mjaft e vështirë, duke rezultuar në një humbje mund të diagnostikuar "SARS" ose "grip". Konfirmim Laboratori i diagnozës është i nevojshëm kur lëngu kurrizore, urina dhe gjaku patogjen zbuluar

Trajtimi i Leptospirosis


Para së gjithash, pacienti duhet të jetë i shtruar në spital infektive, dhe nëse është e nevojshme në repartin ICU. Vëmendje e veçantë në kujdesin e pacientëve duhet të paguajë të identifikojnë shenjat fillestare të infektive - shoku toksike dhe dështimi i veshkave.
Administrimi i hershëm i antibiotikëve është trajtimi kryesor për këtë sëmundje. Përveç futjes së imunoglobulinave specifike të përdorura. Për të trajtuar njerëzit me format e rënda të Leptospirosis se përveç komplikuar nga dështimi i veshkave, aplikojnë terapi pathogenetic. Droga më të mirë të themeluara janë antibiotikët seri penicilinë, por kur ata janë tepër i ndjeshëm për të tetraciklinave antibiotikëve grupit përdorur. Trajtim është më efektive në rast se ajo ka filluar jo më vonë se tre - kater dite pas fillimit. Në anën tjetër, më vonë filloi një trajtim të veçantë, më e keqe është prognoza për pacientët.

Më shumë artikuj mbi këtë temë:
1. Alveolite 2. Hepatiti A - Trajtimi