Letargji varrimit mundur gjallë sot


Fenomeni i letargjisë njohur për njerëzimin që nga kohët e lashta. Letargji Termi përbëhet nga dy fjalë greke lumi i harresës dhe ARGIA, të cilat, respektivisht, mjeteve "harresë" dhe "mosveprim". Ky fenomen është shumë e rrallë, por ndodh në ditët tona dhe karakterizohet nga gjendje e dhimbshme shumë të ngjashme për të fjetur, por me mungesën e reagimeve njerëzore ndaj stimujve të jashtëm, pasurive të patundshme. Jashtë, një njeri nuk jep ndonjë shenjë të jetës, ka raste nga vitet e kaluara, kur njerëzit ra në letargji, dhe janë varrosur të gjallë erdhën në një varr, varret, arkivole. Në mesjetë u bë për të varrosur të vdekurit në varret masive në varrim, dhe një tjetër njeri i vdekur, varret u hapën. Ndonjëherë, njerëzit kanë parë se më parë u varrosën në pozicione të tjera të cilat ndryshonin nga ajo që i është dhënë atyre në funeralet. Kështu, shkaku i kësaj ngjarjeje të tmerrshme u bë fjetur gjumë varrimit mundur gjallë sot?


Në mjekësinë moderne ky term si "letargji", Pothuajse kurrë nuk përdoren. Duke pasur parasysh faktin se ky shtet është mjaft e rrallë, të studiuar shumë të vështirë. Megjithatë, është e njohur se letargji mund të ndodhë në mënyra të ndryshme. Në disa raste, pacientët kanë shenja zbehta e jetës: qepallat dridhur, impuls të rrallë, të marrë frymë në mënyrë të qartë të dukshme. Me vëmendje të duhur për të pranuar një person të tillë është pothuajse e pamundur për të vdekurit, edhe mjeku mesjetar do të përcaktojë që një person është i gjallë.


Megjithatë, në disa raste, letargji me të vërtetë shumë e ngjashme me vdekje: tiparet akute të fytyrës, buzët e saj janë sytë ngjyrë mermeri, kocheneet mutniyut trupi, pothuajse zemra rreh. Kushti gjumë letargjik mund të zgjasë nga disa ditë deri në disa vjet. Regjistruar raste ku njerëzit ishin në një gjendje të letargjisë shumë se njëzet vjet. Por gjumë letargjik të vërtetë sot mund të ngatërrohet me vdekje, ndoshta sot varrimit të gjallë? Mjekësia moderne është në gjendje të dallojë njeriu më në fund vdiq nga ra në letargji, por kjo ndodh gjithë, sidomos në vendet larg nga përkujdesje të kualifikuar mjekësor. Ka pasur raste kohët e fundit, ku njerëzit ende të varrosura të gjalla, për shembull, një herë në katër Kazakistani Nazir Rustemova ra në një gjendje të gjumit letargjik dhe u varros si spital mjekësor ajo u pranua për të vdekurit. Sipas zakonit mysliman, trupi i vdekur nuk është varrosur, dhe e varrosën në varrezat, e cila shpëtoi jetën e vajzës.


Në përgjithësi, të gjithë ekzistencës së saj, njerëzit kishin frikë të jenë të varrosura të gjalla, frika e fatit të tillë të tmerrshme të detyruar të bëjnë disa masa. Kështu, në Angli, për shembull, miratoi një ligj që ekziston sot, tregon se në çdo frigorifer në morgun duhet të jetë një zile me një litar kur ringjallur papritmas "i vdekur" erdhi në vete, ai do të jetë në gjendje për të tërhequr vëmendjen me të. Rastet kur varri me ndjerit vënë telefonit celular: ajo është për të parandaluar një vdekje të tillë të tmerrshme.


Kjo temë, si përgjumje, gjithmonë qëlluan mendjet njerëzore, qoftë varrimit të mundshme të gjallë sot, si në të kaluarën përgjithmonë, dua të mendoj për të trembë njëri-tjetrin. Ndërsa në qoftë se nuk ishin, por frika e duke u varrosur të gjallë është shumë i zakonshëm dhe nganjëherë mund të çojë në phobias. Njohur gjerësisht fakti se në mesin e frikës të tjera, kjo fobi ndjekur dhe shkrimtar Nikolai Gogol. Është i rrezikshëm për të varrosur të gjallë dhe e dinte në lidhje me miqtë e tij të ngushtë, por ne e dimë gjithashtu se pas vdekjes Gogol-së, në vitin 1931 në zhvarrosjen e trupit të shkrimtarit të madh u gjet se kreu i anën vdekur përballet, dhe duke mbuluar arkivolin gërvishtem brenda dhe shqyer. Kjo ka çuar disa për të përhapur thashetheme se Gogol ndjeu diçka kaq frikë e jetës, por shumë fakti varrimit të shkrimtarit në një gjendje të gjumit letargjik vonë "Ngjallur" kontestuar. Ndërsa në qoftë se nuk ishin, por kjo nuk do të ndodhë kurrë përsëri, shumë e dinë se poeti i madh Petrarka ra në një gjendje të gjumit letargjik dhe u pranua nga të vdekurit. Ai ishte me fat për të rimarrë në buzë të varrit të tij, që e shpëtuam atë. Ai jetoi një jetë të gjatë, edhe pse disa bashkëkohësve të dyshuar në lidhje me djallin, por, për fat të keq, jo të gjithë aq me fat.


Mjekësia moderne e di se ajo është shkaku letargji, ne vetëm e di se në shumicën e rasteve letargji ndodh në kohën e stresit të rënda, përshtatje histerike. Ndonjëherë letargji avancimin e goditje në kokë, një humbje të madhe të gjakut. E panjohur se sa duhet të trajtojnë këtë sëmundje. Përveç kësaj, është e paqartë se pikërisht kur njerëzit vijnë nga letarhy dhe ndoshta tani, ndoshta me kalimin e viteve.

Ndonjëherë, nuk është përgjumje periodikisht, sepse kjo pacientët sëmundje janë shumë të shqetësuar në lidhje me pyetjen nëse të varrimit gjallë sot. Në përgjithësi, njerëzit që vuajnë nga kjo sëmundje e rrallë janë nën mjekët shqyrtimit, gjendja e tyre nuk është i kontrolluar për të studiuar më tej këtë fenomen. Megjithatë, letargji aq e rrallë që studimi shumë të vështirë. Pacienti është në gjendje të bien në një gjendje të ëndrrës letargjik papritur dhe aq papritmas nga ajo.


Letargji subjekt për shumë vite, shumë mbuluar me bar të thashethemeve, spekulimeve, fakte të pakonfirmuara. Me zhvillimin e mjekësisë moderne mund të jenë të sigurt se sot të varrosur në një gjendje të letargjisë pothuajse e pamundur, për shkak se ka disa mënyra me të cilën mjekët mund të pothuajse të përcaktojë me siguri absolute nëse ose jo një njeri është i vdekur. Megjithatë, tema është emocionuese dhe vazhdon të zënë mendjen.