Ushtrimi me mesit spondylolisthesis - fizioterapi, programi ushtrim


Spondylolisthesis - nje semundje e karakterizuar nga zhvendosja ne rruazë rrymës shtyllës kurrizore.
Vendi kryesor i patologjisë mesit, më pak spondylolisthesis dukshme në zonën e qafës.
Përmbajtje

Shkaqet e patologjisë
Simptomat
Trajtimit
Pse ushtrim është i nevojshëm për trajtim të suksesshëm?
Ushtrimet më efektive për spondylolisthesis
Disa këshillaShkaqet e patologji?Arsyeja për zhvendosjen e shtyllës kurrizore mund të jenë:
thyerje ose rruazë tjetër trauma;
hark dysplasia;
Procesi degjenerative në disk;
ënjtje ose inflamacion i kockave;
Kirurgji jo shumë i suksesshëm në shpinë;
anomali kongjenitale.
Simptomat?


Spondylolisthesis manifestohet në mënyra të ndryshme, varësisht nga shkalla e zhvillimit:zhvendosja e shkallës së parë (25% e gjerësi të trupit vertebral) është shumë e zakonshme dhe nuk është shoqëruar me asnjë simptomë të palës së tretë;
Shkalla e dytë paragjykim (50%) janë më të rënda dhe të shkaktojë dhimbje në mesit, i shoqëruar nga simptoma radicular - shtënat dhimbjen që i jep gjymtyrët më të ulët dhe të përforcuar nën ndonjë ngarkesës në shpinë;

paragjykim i shkallës së tretë (50%). Ajo karakterizohet nga formimi i një dhimbje praktikisht çdo tronditje të lehtë të shpinë (prejardhje të keqe apo shkallët ngjitje, etj). Ka okolopozvonochnoy vrull muskujve, në të cilin pacienti reduktuar ndjeshëm lëvizjet aktive dhe pasive. Kompensuar rruaza mund hetim duart.Disa ekspertë gjithashtu dallojmë fazat e 4 dhe 5, kur ka një "humbje" rruaza në legen.

Metodat e trajtimit?


Në fazat e hershme të sëmundjes mbështetet në trajtimet konservatore.

Këto përfshijnë:heqjen e dhimbjeve dhe inflamacion duke përdorur të drogës;
përdorimi i produkteve ortopedike që kapur kurriz;
ushtrim terapeutik.Nëse të gjitha metodat e mësipërme nuk mund të përballen me problemin ose sëmundja ka arritur hapin e fundit, pastaj të mbështetet në kirurgji.
Megjithatë, trajtimi më efektive dhe të përballueshme të spondylolisthesis është fizioterapia, e cila do të jetë pjesa tjetër e tregimit në letër.
Si të njohin artrit e këmbë? Për informacion në lidhje me simptomat e osteoarthritis kyçin e këmbës mund të gjenden në artikullin tonë.

Ajo dhemb përbashkët e gishtit? Arsyet mund të gjenden këtu.

Pse ushtrim është i nevojshëm për trajtim të suksesshëm? ?


Ushtrime terapeutike mund te kuroje plotësisht këtë patologji - ajo vetëm ndihmon për të mbajtur atë nën kontroll.
Synimi kryesor i ushtrimit - është forcuar muskujt dhe shtypni përsëri.
Ky:reduktuar lordosis mesit;
aftësia e pacientit duket më mbajtur trupin drejtë.Statistikisht shuma e principalit të spondylolisthesis shpinë shkaktuar nga dobësimi i grupeve të muskujve.

Me punën e rregullt e një grup të veçantë të ushtrimeve është fiksimi i fortë e shpinë në korse dendur muskulare.
Një grup i ushtrimeve për terapi fizike zakonisht është mjeku-methodologist.

Ai duhet të marrë parasysh:shkaku i patologjisë;
mosha e pacientit;
shkalla e ndryshimeve patologjike.Në të vërtetë, në çdo rast udhëzime mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme.
Për shembull, të rinjtë të cilët janë të përfshirë në sport, dhe fëmijët shpesh vuajnë nga spondylolisthesis displastike apo istmichnoho, por në më të moshuarit, ata mbi 60 vjet kanë parë zhvillimin e spondylolisthesis degjenerative.

Ushtrimet më efektive për spondylolisthesis?


Një grup i ushtrimeve me një fizioterapisti


Nëse ka dhimbje mjeku përshkruan një ushtrim të thjeshtë me parametrat e mëposhtëm:pozicionin e fillimit - shtrirë në shpinë të tij;
lëvizja e ngadaltë dhe të ngadalshëm, të shkaktojnë dhimbje më të vogël;
Lëvizjet e vogla amplitudë.Ushtrime të shtrihet shpinë:
Numri 1
Shtrihuni në shpinë, këmbët zgjatur, këpucë me majë drejtuar për veten e tij, duke i vënë duart nën krye të tij dhe ngadalë të marrë nga të gjithë trupin.
Të qëndrojmë në këtë pozicion për 5-10 sekonda, pastaj relaksoheni dhe të përsëritur ushtrimin 3-4 herë.


Numri 2
Pozicioni fillestar është i njëjtë - të shtrirë në shpinë të tij. Vendosur një gju dhe duart tokëz, duke e çuar atë në gjoks.
Ngrijë për disa sekonda, pastaj relaksoheni dhe të përsëritur 3-5 herë. Pastaj të ndryshojë gju;

Numri 3
I ashtuquajturi fuçi - pozita, si në ushtrimin e mëparshëm - shtrirë në shpinë të tij shtrëngon të dy gjunjët.
Vetëm tani nuk duhet të qëndrojë ende dhe të bëjë disa lëvizje kachatelnye mbrapa dhe me radhë.

Ky do të jetë "stroking" shpinë në dysheme, e cila mund të ndihmojë të qetë në dhomën soskolznuvsheho rruazë në vend.

Kur dhimbje stihanii rëndë mund të fillojnë ushtrime për të forcuar muskujt e barkut dhe të kthehet për të krijuar një korse muskuloz, i cili do të mbajë shpinë.
Tipari kryesor i ushtrimeve për të forcuar këto muskuj është performanca e tyre në të ashtuquajturën mënyrë statike, pra duke mbajtur një qëndrim të caktuar pa lëvizur trupin.
Kjo është për shkak të faktit se rotacioni ndryshme bust dhe mund të kontribuojë në dhimbje të forta dhe zhvendosjen e mëtejshëm të rruazë.
Ushtrime që ndihmojnë të forcuar muskujt mbrapa:

Numri 1
Qëndroni në të katër këmbët, pastaj ngadalë ngre drejt deri, arrestimin e saj në këtë pozitë disa sekonda.
Përsëriteni 5-10 herë. Bëjë të njëjtën gjë me këmbën tjetër.

Numri 2
Gënjeshtra në katin e në barkun e tij, vuri duart përgjatë trupit.
Butësisht heqë gjoks dhe kokë, duke ndaluar një pozicion për 3 sekonda. Bëni të përsëritur 3 herë.

Numri 3
Pozicionin e fillimit - të shtrirë në bark, armëve zgjatur, kreu ngritur pak. Mposht dhe ngre (shumë i ngadaltë).
Ju mund të kombinohen me dorën e kundërt mbledhur këmbë.

Përsëriteni 10 herë, pastaj të ndryshojë këmbën;

Ushtrime që ndihmojnë të forcuar muskujt e barkut:
Numri 1
Gënjeshtra mbi kurrizin tuaj, të vënë duart prapa kokës së tij (versioni i lehtë - të vënë ato përgjatë trupit), këmbët prirje në gjunjë 90 gradë.
Ngritja gjoks dhe kokë në lartësinë maksimale për ju.

Vonuar nga 5 sekonda. Bien në dysheme dhe të përsëritur 5 herë.
Numri 2
Gënjeshtra mbi barkun tënd dhe të bëjë stërvitje që do të simulojnë not në ujë temë "bronzi".
Ushtrime që ndihmojnë një subluxation pak vpravyty vertebral:

Numri 1
Një nga ushtrimet më të thjeshta dhe efektive të këtij lloji është duke ecur në të katër këmbët.
Është e nevojshme për të kryer derisa ju të mërzitem.

E pra smestyvshyhsya promovon reduktimin e organeve kurrizor duke kryer lëvizjet translational në të cilën ka mezhsustavnыh lojëra elektronike zgjerimin.
Numri 2
Qëndroni në të katër këmbët mbrapa dhe relaksohuni. Pastaj ashpër dhe shpejt përkulem dhe të shpjegoj nyjeve bërryl, duke krijuar kështu një lloj të etheve.
Kryer ushtrime për rreth një minutë.

Gjatë ditës përsëritur disa herë.

Shtrihen muskujt ushtrime gjoks:
Numri 1
Uluni poshtë dhe është më mirë që të ngrihet, marr një top dhe ngriti atë në gjoksin e tij.
Pastaj ngre duart lart ose forcohet compress topin në nivelin e gjoksit, duke e tundur muskujt e gjoksit.

Numri 2
Uluni në dysheme, duart race larg. Japë shpatullat mbrapa, duke u përpjekur të bëj ato në katin e aq të ulët sa të jetë e mundur.
Kështu ka përqasjen e mesit lordosis.
Aktivitete të tjera:
Numri 1
Qëndroni me katër këmbë, të vënë duart në nivelin e shpatullave. Krah të shtrirë drejtë dhe këmbën e majtë.


Në këtë pozicion, qëndroni ende për 5 sekonda dorë dhe një rënie këmbë. Bërë disa herë dhe dorën ndryshojë dhe këmbë të kundërta.
Numri 2
Ushtrimi i ardhshëm - rri në këmbë, të vënë mbi supet e ngjit gjimnastikor si një zgjedhë, të ekzekutuar prirjeve përpara, lakimi hip përbashkët pa sagging mbrapa.
Numri 3
Pastaj - të shkojnë prapa dhe të kryejnë thjeshtë dhe e njohur për të gjithë stërvitje "çiklizmit".

Numër 4
Pozicion fillestar njëjtë. Duart tërheq lart.
Alternuar ngre këmbët, duke u përpjekur për të prekur këshilla e gishtat.


Relax dhe të përsëritur disa herë.
Numri 5
Gënjeshtra në barkun tuaj, vuri duart mbi kokën e tij. Ngritja trupin e sipërme (nuk bëj), duke mbajtur këmbët dhe legen në dysheme.

Pra zgjatem për disa sekonda. Relax dhe të përsëritur ushtrimin.
Numri 6
Merrni shkop gjimnastikor (nga dora në dorë sa më shumë distancë), ngadalë ngrenë duart tuaja deri dhe vënë rrinë pas shpinës së tij, duke u përpjekur të mos bëj bërryla tuaj.

Mbajeni për disa sekonda më shumë, pastaj të rrinë për të transferuar në pozicionin e fillimit.

Numri 7
Pozicion fillestar njëjtë. Shkop përkthimi për shkak të nivelit të blades shpatullën.
Ngadalë anim bust tuaj në pozicion horizontal dhe të bëj sa më shumë të jetë e mundur torakale.

Qëndroni në këtë pozicion për 5 sekonda, për të lëvizur shkopin mbrapa dhe relaksohuni. Përsëriteni 5-10 herë.
Numri 8
Pyetni këmbët sup-width larg, të mbajtur shpinën banesë. Mbledhje me këmbët banesë në terren.

Në këmbë nuk e bëj gju më shumë se 90 °. Devijimi i lejuar përsëri lakimi hip joints.

Numri 9
Qëndroni në të katër këmbët, tërheq krahun e majtë përpara. "Draw" Procesi i saj rreth që përfshin rrip sup. Përsëriteni rreth 3-4 herë, pastaj të ndryshojë duart.
Numri 10
Stand up drejt, duart lënë jashtë. Hapuni krejt, duke u përpjekur për të sjellë së bashku teh.
Ngrijë për disa sekonda dhe të tërheq drejt mbrapa me duart e tij edhe më të larta. Ngadalë të kthehet në pozicionin e fillimit.
Ju mund të kryejnë stërvitje të ngjashme, vetëm me dorë duhet të ndërtuar kështjellën vetë.
Numri 11
Hold mbështetje (mur ose karrige) për të kryer ngadalshëm mahi këmbë e parë përpara, pastaj kthehet.

Përsëriteni 3-4 herë, ndryshimi këmbë.

Të gjitha këto ushtrime janë kryer ngadalë dhe me lëvizje të vogla amplitudë.
Filloni për të kryer 3-4 repetitions, gradualisht duke rritur numrin e tyre në 10-15.

Spondylolisthesis dhe yoga


Yoga - një sistem i tërë i ushtrimeve fizike dhe mendore që synojnë rivendosjen e shëndetit, formë të mirë dhe të balancuar në anën psikologjike të njeriut.
Të bësh ushtrime të veçanta për të forcuar muskujt që lejojnë kurrizorët është rritur aktivitetin, dhimbje dhe relaksim të gjithë organizmit reduktuar.

Por prania e spondylolisthesis duhet të marrë parasysh se shumica ushtrimet yoga janë kundërindikuar, pasi ekziston një rrezik i lartë i largimit të plotë të diskut vertebral.

Zgjidhni postures yoga në këtë sëmundje kanë nevojë për ato në të cilat dispozita do të jetë e drejtë mbrapa.
Në asnjë rast ta bëjnë këtë dhe deflections njëkohshme tilts përpara, e kombinuar me gjarpërues. Nëse keni nevojë të bëj, përsëri duhet të jetë kurriz të sheshtë dhe të zgjatur.
Disa ushtrime popullore yoga për shpinë:
Numri 1
Ushtrim efektiv "Kitty", që synon shpinë dhe mezhsustavnыh çara.

Qëndroni me katër këmbë, bëj shpinën sikur ju prolezaete nën bar. Shpjegoj up, të përsëritur 3-4 herë.

Numri 2
Qëndroni në të katër këmbët.
Ngritja dorën tuaj të djathtë dhe këmbën e majtë në të njëjtën kohë të ngrijë për 5 sekonda dhe relaksohuni. Të përsëritur të paktën 5 herë në secilën anë.

Numri 3
Pozita - shtrirë në barkun e tij. Këmbët ngritur së bashku, armët zgjatet përpara.
Një pak kohë për të ngritur duart dhe këmbët, duke vonuar këtë pozicion për disa sekonda.

Ajo duhet të ndjekin pas - ajo duhet të jetë edhe më dhe nuk epem.

Numër 4
Ky ushtrim mund të bëhet në këmbë, ulur ose shtrirë. Fort shtrihet në stomak, për shkak të ashpërsisë së saj.
Ngrijë për 3 sekonda dhe relaksohuni. Bëni 5-10 repetitions.

Numri 5
Ushtrim frymëmarrjes.
Bëni frymë ngadaltë, kështu rritje barkun, pastaj nxjerr ngadalë - janë tërhequr stomakun brendshëm.
Bëni 3-4 afrohet 5-6.
Nëse, pas fillimi i yoga ushtron ju ndjeni dhimbje, unë menjëherë të ndaluar ata.
Apo jeni duke bërë diçka të gabuar, ose yoga ju do të kundërindikuar.

Si rruaza në shpinë tonë lidhur? Mbi llojet e nyjeve të shtyllës kurrizore që ju mund të mësoni nga ky nen.
Sa është rehabilitimi pas lëndimit të palcës kurrizore? Një shumë e informacionit në këtë temë mund të gjendet këtu.
Cilat ushtrime në Arthrosis përbashkët shpatullën e rekomanduar për të kryer? Shih këtu.

Disa këshilla?


Filloni për të kryer studime komplekse është vetëm një nga ushtrimet.
Në qoftë se ajo nuk do të shkaktojë dhimbje, ajo është rreth 3-4 ditë ju mund të provoni në vijim.

Pra, gradualisht, duke shtuar një ushtrim, të kryejë çdo ditë e tërë kompleksin.
Akuza vetëm ato ushtrime që nuk shkaktojnë dhimbje. Në qoftë se ajo është ende atje, ata nuk do të përshtaten dhe duhet të marr të tjerët.
Për të shmangur përkeqësimin e sëmundjes duhet të ndjekë një regjim të duhur makinës, e cila është e mundur që mbante barrën apo edhe shpërndarjen e tyre uniforme. Ju gjithashtu duhet për të monitoruar sjellje.

Nëse trajnimin e nevojshëm ciklike, ju duhet të preferoni të thjeshtë çiklizmit, biking dhe notit.

Ndryshe nga sportet e tjera, ata nuk japin efektin shoku në rruaza.
A nuk angazhohen në ndonjë terapi fizike apo yoga gjatë acarimit.
Ushtrim Terapeutik në spondylolisthesis - nuk është një ilaç që do të ndihmojë merren me problemin plotësisht, por ende është metoda kryesore e mbajtur shpinë në gjendje të mirë.
Për ta bërë këtë, ju duhet të kryejë një sërë ushtrimesh për një kohë të gjatë dhe nuk le sëmundje marrë kursin e saj.

Video: Gjimnastikë për shpinë