Meningjit, llojet, shkaqet, simptomat, trajtimin e meningjitit


Meningjiti - një proces patologjik karakterizohet me inflamacion të membranave të palcës kurrizore dhe trurit. Rreziku i meningjitit ekziston në çdo moshë, sepse sëmundja kryesisht varet nga mbrojtjet e trupit. Në rrezik janë foshnjat e parakohshme, njerëzit me lëndime mbrapa, kokë dhe sistemit të dëmtuar nervor qendror.
Patogjene Meningjiti mund të jenë viruset (fruthi, rubeola, HIV, herpes, etj), bakteret (Escherichia coli, Staphylococcus, meningokoku, Mycobacterium tuberculosis, etj), kërpudha (kryptokokky, gjini Candida etj). Shumë rrallë meningjitit të shkaktuar nga infeksioni me nematodikeve ose protozoa. Gjithashtu zhvillimi i mundshëm i të ashtuquajturave meningjitit pa mikrobe, shkaku i të cilave mund të jenë kafshimet e insekteve, sëmundjet e indit lidhor, reaksionet alergjike ndaj vaksinave janë futur, neyroleykoz, sarkoidosis, carcinomatosis


Meningjit meningococcal
Pothuajse gjithmonë fillon akute me dridhura dhe temperaturë të lartë. Shumica e pacientëve në dy ditët e para ka nxituar hemorragjike. Gjithashtu në ditën e parë - Dita e dytë e sëmundjes shfaqen simptomat meningeal. Lëngut cerebrospinal është me re apo qumështi të verdhë të bardhë; Shuma e reduktuar e glukozës dhe proteina rritur ndjeshëm. Në gjakun e vëzhguar theksuar ashpër ndryshimet inflamatore. Në rastin e trajtimit adekuat në kohë, vdekshmëria në meningjit është pesëdhjetë për qind (nëse trajtimi në kohë më pak se pesë për qind)

Meningjit hepatitin
Shumica e meningjitit pneumonisë mësipërm otitis media, pneumonia ose sinusit. Getting sëmundje akute dhe sindromi meningeal është pak më vonë se në zhvillimin e meningjitit meningococcal. Edhe shtrimin në spital sëmundje vazhdim uyazyka kohë përparon shumë shpejt, shumë shpejt shfaqen konvulsione, çrregullime të vetëdijes, hemiparesis, parezë e nervave kraniale. Lëngu cerebrospinal purulent. - Për përfshirjen e shpejtë në procesin inflamator dhe thelbin e ventricles trurit, dhe konsolidimin e shpejtë të purulent exudate, vdekshmëria është 15 - 25% edhe në uyazyka që terapia të fillohet në fazat më të hershme.

Është e vështirë për të diagnostikuar meningjit në ato pacientët e trajtuar me antibiotikë disa doza e nevojshme për shërim. Në raste të tilla, temperatura e përgjithshme e trupit bie në 37,5-38 ° C, dhe simptomat meningeal ndërsa regresit, dhimbje koke të bëhen më pak intensive, duke ruajtur një natyrë të vazhdueshme, shpesh mbetet i përzier. Pas disa ditësh, për shkak të përhapjes së inflamacionit të substancës dhe ventricles e trurit, pacientët gjendja e përgjithshme është e ka përkeqësuar dhe obschemozhovaya dhe simptoma neurologjike fokale. Në këtë grup të pacientëve të frekuencave të efekteve të mbetura dhe rritje të vdekshmërisë në mënyrë dramatike

Meningjitit të shkaktuar nga Haemophilus influenzae
Në shumicën e rasteve vërehet në fëmijët nën një vit dhe fillon akut dhe gradualisht nga fenomene fytit dhe ethe. Simptomat Meningeal shfaqen në të dytë - dita e pestë e sëmundjes. Në fëmijët, simptomat më të rënda konsiderohen qaj pamotivuar, regurgitation ose të vjella, pulsimesh pushojë Fontanelle
Meningjiti viral

Pothuajse gjithmonë fillojnë me simptoma që janë të natyrshme në infeksionit përkatës, vetëm atëherë foton e meningjitit (raste meningjit në disa nga ditët e hershme është manifestimi kryesor i sëmundjes). Pavarësisht nga gjendja e keqe intensive dhe dhimbje koke, simptoma meningeal janë të moderuar, çrregullime të vetëdijes (përjashtuar Meningoencefaliti virale) janë vërejtur

Meningjit tuberkuloz
Mjaft shpesh merr atipike, sepse pavarësisht numrit të madh të drogës shumë efektive anti-TB, vdekshmëria është 15 në 25%. Shumica sëmundje fillon me ethe, pastaj disa ditë shfaqen dhimbje koke dhe të vjella; janë shpesh parezë të nervave kraniale. Pas javës së dytë të sëmundjes të zhvilluar simptomat zahalnomozkovi
Meningjiti Trajtimi
E detyrueshme të kryhet në spital (pavarësisht nga mosha). Kompleksi trajtim, i cili përbëhet nga marrja barnave antivirale dhe antibiotikët. Në kushte të rënda kryer procedurat përtëritja. Me trajtimin në kohë të meningjitit cilësinë e duhur shëruar plotësisht.

Me qëllim të parandalimit vaksinimin Meningjiti është (në fuqi jo më shumë se 4 vjet e vjetër), por kjo nuk është 100% garanci se personi është i sëmurë, si kundër të gjitha llojeve të sëmundjes nuk vaksinimit.
Më shumë artikuj mbi këtë temë:
2. 1 kollës së mirë sprue tropikale