Menopauzë


Kalimi i 45-50-vjeçare moment, ju mund të ndjeheni ndryshimet natyrore duke qenë nga të njohur të gjitha trazirat vasomotor çrregullime të reduktojnë ndjeshëm cilësinë e jetës dhe potencialisht të jetë shkaku i problemeve shëndetësore serioze (sëmundje të zemrës dhe osteoporozën). Megjithatë, është e gra të pjekur përvojat jetësore dhe kanë arritur majat në profesionin; - Përkeqësimi i shëndetit është një shkak ngushtim i madh i të tjerëve dhe duke e lënë profesionin. Pagimi haraç të jetesës dhe vëmendje në shëndetin e tyre, themelet e shëndet të mirë në moshën e rritur, duhet thënë se këshilla e ndjeshme gjatë adaptimit ndaj shtetit të ri të nevojës. Dhe në qoftë se në shekullin XIX nuk ishte gati për të diskutuar këtë çështje - jetëgjatësia e bashkatdhetarëve tanë rrallë tejkaluar 40 vjeç, përparimet në mjekësinë moderne na kanë ngritur sfida të reja.


Arritja rritjen e jetëgjatësisë, ne duhet të mendojmë për të përmirësuar cilësinë e tij. Kështu, është e qartë se një jetë të ndritshme të plotë për shëndet të mirë - dhe kjo nuk është ideale, por në të vërtetë qëllimi i arritshëm.
Fillimin e menopauzës - një fazë natyrore në jetën e çdo gruaje, dhe të gjitha pritjet e ndryshimeve të ardhshme të shoqëruara me siklet emocionale.

Tradicionalisht, gratë evropiane presin fillimin e menopauzës me disa të kuptuarit, duke ditur këtë periudhë si fillim të rënies dhe humbjen e atraktivitetit. Dhe qëndrim krejtësisht të ndryshme të ndërprerjes së menstruacioneve dhe aftësinë për të pasur fëmijë përfaqësuesin e Lindjes: i rrethuar me kujdes dhe respekt gratë në këtë kohë shkon në një status më të lartë në hierarkinë e familjes matryarha.

Duhet të theksohet fakti mëposhtme qartë: ne priren për frikë të panjohur ose pashpjegueshme - këto tipare perceptimi ynë. Duke ditur shkaqet e ndryshimeve të ardhshme - çelësi i vetëbesimit dhe rehati emocionale që e lejon të kalojë këtë fazë me shpenzimet më pak psikologjike.


Paraqitje


Fillimin e menopauzës - një fazë e re në jetën e çdo gruaje. Pas 35 vitesh fillon një rënie graduale e funksionit ovarian në rritje numri i cikleve anovulatory, por rreth 45 vjet, këto ndryshime janë të padukshme për vetvete. Reduktimi i mëtejshëm i hormoneve seksuale femërore të prodhuara nga vezoreve çon çrregullimit të ciklit menstrual - mund të variojë gjatësinë e tij dhe kohëzgjatja e menstruacioneve. Vonesa të shpeshta kur zgjatur kohën e menstruacioneve tjetër pritjes, dhe më në fund ndalet me menstruacione krejt - kjo do të thotë menopauzë.

Hormonet seksuale, përveç efekt të dukshëm në funksion menstrual, që ndikon pothuajse të gjitha organet dhe indet. Mungesa e hormoneve seksuale të sintetizuara nga vezoret, të çon në një manifestim karakteristike të simptomeve. Nëntë nga dhjetë gratë në këtë periudhë të ndryshimit duke u vërejtur. Kjo nuk është vetëm Flushes nxehtë, shumica e të cilëve e di. Shenjat klasike të menopauzës janë gjithashtu siklet psikologjike, nervozizëm, çrregullime të gjumit, ndryshimet në epsh, manifestime vaskulare - djersitje natën dhe palpitations, rrit presionin e gjakut; ka ndryshime karakteristike e proceseve atrophic - dobësia e lëkurës dhe thatësi vaginale mucous, mosmbajtjeje urinar Plus yndyrë rishpërndarje. Shumë gra ndjehen siklet për ndryshimet e ardhshme.

Megjithatë, këto ndryshime janë vetëm maja e ajsbergut. Në pamje të parë, jo pasojë kështu dukshme e pamjaftueshmerise ovarian hormonit eshte nje simptome vonuara menopauzë - sëmundjen koronare të zemrës, osteoporozën dhe ndryshimet degjenerative në sistemin nervor qendror - "kthesë" e cila ndodh pas 10-15 vjet.
Natyrisht, në mënyrë që të bëjë të qartë se çfarë e shkaktoi një shumëllojshmëri të tillë të manifestimet e menopauzës, ju keni nevojë për një informacion pak për atë të sistemit endokrin, si sistemi riprodhues hormonet dhe.Si zënë hormonet?


Hormonet - një substancë kimike, "Intermediates" midis organeve të ndryshme dhe indeve të trupit. Hormonet janë të sintetizuara nga gjëndra endokrine. Për shembull, hormon seksi prodhuar kryesisht nga vezoret, dhe në një masë më të vogël - gjëndra. Hormon i gatshëm hyn në gjak dhe është një sinjal për të synuar organet, duke shkaktuar funksionin e tij ose të ndërprerjes së punës së tij. Në gjak në të njëjtën kohë është një larmi të madhe të substancave biologjikisht aktive, hormonet, por mënyrë të habitshme të gjeni objektivat e tyre. Si ndodhi kjo?

Nuk është një mekanizëm universal i veprimit për të gjithë hormoneve, duke lejuar shumë të saktë "mësoj" objektivi i tyre: hormonet lidhen me molekula speciale proteinike që janë në inde, rrjedhjen e energjisë fillon në qelizë që shënon fillimin e punës. Interesante, secili ka hormon e vet dhe ajo është projektuar vetëm për receptorin specifik proteinave. Kjo është, sistemi punon në parimin e çelësit dhe bllokoj, të cilat kryejnë një kyç hormonet roli dhe Castle - receptorët. Natyrisht, në qoftë se disa hormone prodhohen më në trup, pastaj disa "flokët" vetëm të jetë i hapur dhe nuk ka aktivitet të trupit, në varësi të hormonit bie ndjeshëm. Për shembull, receptorët për estrogjenit (hormonet seksuale femërore) janë të vendosura në pothuajse të gjitha indet dhe organet, duke përfshirë të lëkurës dhe në tru, kështu që kur një numër i mjaftueshëm i ndalesave sintetizojnë estrogjenit, gjendjen e jo vetëm seksi, por edhe organet e tjera.

Pas historia jonë bëhet e qartë se të vezoreve janë përgjegjës për funksionimin normal të sistemit riprodhues të femrës. Megjithatë, aktiviteti më ovarian është subjekt i ndikimit të hormoneve hipofizë gjëndër - stimuluese (FSH) dhe hormoneve luteinizing (LH). Puna koordinuar e hipofizës dhe vezoreve me kusht në një lak reagime negative që nivelet e ulëta të hormoneve seksuale të çon në "kërkesë" hipofizës hormonet të vezoreve të punojnë më shumë dhe më të mirë (FSH dhe LH vazhdimisht rrit). Nivelet e duhura estrogjenit, respektivisht, i shoqëruar nga reduktimin e FSH dhe LH.

Që nga viti ne tashmë e dimë se dështimi ovarian çon në një mungesë të (ose mund të kujtojnë një fjalë të njohur - deficitit) estrogjenin, ne mund të sigurtë të supozojmë se nivelet menopausal të hormoneve hipofizë rritet ndjeshëm. Për mjekun, ky fakt është i rëndësishëm, duke e lejuar ju që të kuptoni se ku arsyeja për mungesën e menstruacioneve - shterimi i follicles, e cila është e përkryer për menopauzë normale, apo ndonjë sëmundje. Këtu është për ne dhe është koha për të ndaluar, në mënyrë që studimi i sëmundjeve nuk është qëllimi i tregimit tonë.Fiziologjia e menopauzës apo si sistemin riprodhues të femrës


Aktivitetet e femra gonads kontrollit të sistemit riprodhues - vezoret, të cilat janë të sintetizuara femra hormonet estrogjenit dhe progesterone. Ndikimi i hormoneve seksuale dhe përcakton zhvillimin e të ashtuquajturave karakteristikat sekondare seksuale: llojin e trupit, gjoksin, karakteristikë e të ashtuquajturit "grave" llojin e flokëve trupit.
"Qendër"Rregullimin e punës së vezoreve, hipotalamusin dhe Hipofiza është - struktura e sistemit nervor qëndror, të vendosura në tru.

Vezoret - burimi kryesor i hormoneve seksuale në femra. Në vezore anatomike të dalluar dy shtresa: e jashtme, e cila pret gjëndër, dhe brenda. Follicles përmbajnë vezë. Numri i qelizave embrion femra parashtruara para lindjes së vajzës dhe, që prej adoleshencës, gradualisht zvogëlohet. Pjekuria oocyte shoqëruar me një rritje të konsiderueshme në përmbajtjen e hormoneve seksuale, sintetizohet kryesisht në "pune" gjëndër. Këto ndryshime karakterizojnë procesin e përgatitjes për shtatzëni të ndodhin mujore. Nëse shtatzënia nuk vjen, menstruacioneve fillon, e cila shënon fillimin e një cikli të ri që është pothuajse Kohëzgjatja në muaj. Pra, fjala "menstruacion" dhe vjen nga fjala latine "mensis" - Muaji.

Çdo cikël menstrual fillon me faktin se në vezore fillon të zhvillojë një grup 20-50 follicles që përmbajnë vezë. Nga 8-9 ditë nga fillimi i menstruacioneve rritje follicles lider qëndron jashtë - më i madh ose, në gjuhën mjekësore, gjëndër dominuese. "Udhëheqës" vazhdon të rritet dhe në këtë mënyrë pengon zhvillimin e follicles të tjera atij grupi. Në domynantnom ose gjëndër çojë rritet dhe maturohet vezë, e cila mund të shkaktojë pasardhës. Në rritje gjëndër e bërë - estrogjene sintetizuara më saktë, seksi femra hormonet estradiol, estron dhe estriol, më aktive e cila është estradiol. Ky cikël quhet faza folikulare. Në këtë fazë, përmbajtja e estradiol rritur me shpejtësi, duke arritur kulmin e saj një ditë para ovulacionit. Në mes të ciklit menstrual është këputje e gjëndër dhe nga veza në zgavrën e barkut quhet ovulacioni.

Ovulacionit shkakton kalimin në fazën e ardhshme të ciklit menstrual - Luteal, ose fazën Korpus luteum. Në vend të një të ashtuquajtur corpus luteum gjëndër e cila sintetizon një tjetër hormoneve seksuale femërore - progesterone. Jetës së korpus luteum 12-14 ditë, dhe në qoftë se shtatzënia nuk ndodh deri në fund të fazës Luteal ajo pushon të funksionojë.
Hormonet ovarian (estrogjenit dhe progesterone) marrjen në gjak, që ndikojnë të gjithë trupin, duke siguruar zhvillimin e duhur të organeve riprodhuese dhe rritjen e gjirit, figura femërore, zë dhe më shumë.

Kur shumica e follicles shpenzuar, ajo humb aftësinë për të krijoj dhe pushon menstruacioneve. Në përputhje me rrethanat, ndërpritet dhe luhatjet ciklike përmbajtja e hormoneve seksuale, niveli i të cilit ulje dhe mbetet stably ulët.
Gjatë gjithë jetës së tij një grua menstruyruet 30-35. Menstruacioneve të fundit zakonisht ndodh në 50-52 vjet. Megjithatë, kjo fazë mund të vijë në 45 dhe madje edhe 35 vjet.


Përkufizimet dhe Terminologjia


Periudha kur proceset e dështimit ovarian, të ndaluar menstruacioneve dhe tranzicionin e trupit në një tjetër mënyrë e ekzistencës quhet menopauzë. Fjalë "klymakteros" është me origjinë dhe mjetet greke "vend". Konvencionale, kjo periudhë mund të ndahet në fazat e mëposhtme: kalimin në menopauzë - para-menopausal, menopauza, perimenopause dhe menopauza. Për të shmangur konfuzionin, sqaruar këto koncepte.

Premenopausal - Periudha prej menstruacioneve parë për të ndaluar ata dhe para menopauzës. Kohëzgjatja e kësaj periudhe është disa vjet më i vjetër, zakonisht - 30-35.
Fakti i menopauzës mund të flasin vetëm në retrospektivë, pas një viti të mungesës së menstruacioneve. Vetë Menopauza shërben si kufi midis premenopauzoy dhe postmenopauzoy. Mosha në menopauzë është kryesisht i varur nga numri i follicles në vezore përcaktuara. Gratë ruse në menopauzë zakonisht ndodh në mes 50 dhe 51 vjeç.

Perimenopause - përfshin periudhën nga fillimi i ciklit menstrual dhe menopauzës në fakt 2 vjet pas periudhës së fundit menstrual. Në këtë periudhë ka ndryshime të rëndësishme në ndryshimet e lidhura me shëndetin në parametrat hormonale. Shumica Përvoja gratë ulur performancën, ndryshimet humor dhe shfaqjen e Tides. Menstruacioneve bëhet parregullt dhe së shpejti të pushojë krejt. Megjithatë, ndonjëherë nuk është një restaurimi i periudhave të rregullta menstruale dhe pas një ndërprerjeje të gjatë.
Postmenopausal - Periudha e gjatë e jetës së grave nga fundi i menstruacioneve dhe zgjat për vite me rradhë. Megjithatë, ka situata ku mosha e menopauzës është shumë i ndryshëm nga mesatarja.

Menopauza e hershme do të thotë fundin e menstruacioneve para moshës 45 vjeç për shkak të arsyeve të trashëguar ose, më rrallë, mund të jetë për shkak të problemeve të caktuara shëndetësore.
Menopauza vonë - shpëtuar menstruacioneve pas moshës 55 gjithashtu mund të jetë krejtësisht normale, apo të jetë një shenjë e sëmundjes. Për të kuptuar këtë situatë, ju do të ketë nevojë për ndihmën e një mjeku.


Shkaqet dhe manifestim i çrregullimeve menopausal


Femër, 45-50 vjet kaluan kufirin, duke hyrë në një "sezonin e vjeshtës" jeta e tij. Problemet shëndetësore që lindin në këtë fazë të udhëtimit të jetës përshkruan fjalën të njohur - menopauzë. Shumica e grave thanë se manifestime të menopauzës janë gjithmonë të njëjta dhe ata duhet të mbijetojnë të gjithë, pa përjashtim. Megjithatë, në realitet ajo nuk është. Çdo grua mbart menopauzë ndryshe. Simptomat kryesore dhe më të shpeshta të menopauzës janë "Flushes nxehtë", Night djersitje, pagjumësi, konfiskimet, palpitations, nervozizëm dhe depresioni, lodhja, humbja e kujtesës, ndryshimet në makinë seksi. Vini re se këto teste janë të përballohen nga 9 nga 10 gra. Më vonë u bashkuan me probleme të tjera - mosmbajtjeje, dhimbje në zemër dhe e pasme. Këto grua manifestime, si rregull, nuk do të lidheni me përjashtim të ovaries dhe estrogjenit mangësi e, si zhvillimi i tyre ndodh vjet pas ndërprerjes së menstruacioneve.

Është thënë se larmia e këtyre problemeve për shkak të niveleve më të ulëta estrogjenit.
Konvencionale, të gjitha manifestimet e menopauzës mund të ndahen në grupet e mëposhtme:
Simptomat e hershme - një manifestim, dhe pomichalys lidhur tradicionalisht me fillimin e menopauzës:Flushes nxehtë dhe djersitje
dhimbje koke
tension të lartë
rrahje zemre
nervozizëm dhe ankth
depresion
harresa dhe hutim
ndryshim në makinë seksi
të qenët i përgjumur
ulur performancësManifestimet e proceseve atrophic në organe të ndryshme dhe indet, të cilat bëhen të dukshme disa vjet pas ndërprerjes së menstruacioneve:
Thatësi në vaginë dhe dhimbje gjatë intimitet
mosmbajtjeje urinar gjatë tendosje fizike, kollitjes dhe qesh
rënie në elasticitetin e lëkurës
humbja dhe flokët e brishtëÇrregullime metabolike - probleme të shkaktuara nga estrogjenit mangësi afatgjatë dhe natyrisht i zakonshëm në gratë mbi 65 vjeç:dhimbje të zemrës si një manifestim i sëmundjes së tij
atherosclerosis
rishpërndarja e nënlëkurës yndyrë
Sindromi osteopenic
rënie progresive e inteligjencësShenja më e qartë e afrohet menopauzës janë cikli menstrual ndryshme - zgjatjen intervali në mes të periudhave të menstruacioneve apo shkurtimin, shfaqja e një menstruacioneve pak të rënda ose gjakderdhje mitrës që të detyruar për të kërkuar ndihmë nga një mjek. Megjithatë, rreth 5% e femrave të ndalet me menstruacione befas, pa ndonjë prekursorëve.

Simptomat Vasomotor - hot flashes, marramendje, palpitations apo djersitje ndjenja më shumë se gjysma e grave në këtë periudhë. Ndjenja në reagime të tilla mund të jetë i ndryshëm në gra të ndryshme, ata shpesh ndryshojnë edhe në të njëjtën grua. Tides janë perceptuar si vala e të nxehtit, i shoqëruar nga shtyer fytyrës dhe ethe ndjenjë. Nëse hot flashes ndodhin gjatë natës, fle me ndërprerje e bën të pamundur për të përfunduar pjesën tjetër.
Problemet emocionale - harresa dhe paaftësia për t'u përqëndruar, ankthi, nervozizëm, depresioni është e lidhur patjetër me një reduktim të ndjeshëm të estrogjenit në trup. Estrogjene stimuluar aktivitetin dhe perceptimi njohëse proceseve të përshtaten me ndryshimin e kushteve - në fjalë interes tjetër në jetë. Vetëm ju mund të vendosni se çfarë është më e mira për ju - për të bërë të gjitha përgatitjet për të vazhduar rininë e tyre apo domethënie, duke ofruar të gjithë rrjedhën e natyrshme të ngjarjeve. Natyrisht, kjo është thelbësore si një qëndrim dhe perceptim pozitiv ndryshime ndodhin në trupin tuaj (ose më mirë, miratimin e tyre). Mënyra më e mirë për të hequr qafe e ankthit - kuptuar thelbin e ndryshimeve fiziologjike që ndodhin për ju. Përpiqet për të mësuar sa më shumë rreth menopauzë dhe të gjitha format e saj të mundshme dhe çështje të tjera me interes.

Simptomat urogjenitale - në indet e fshikëzës, uretrës (uretrës) dhe muskujt që përbëjnë dyshemenë legenit dhe për të mbështetur shtetin e organeve të brendshme, është një numër i konsiderueshëm i receptorëve - proteina që janë të ndjeshëm ndaj estrogjenit. Ajo estrogjene mbajë rrjedhjen adekuate gjakut në këto organe, dhe për këtë arsye përgjegjës për funksionimin e tyre normal. Mangësi estrogjenit shkakton ndryshime atrophic - hedh lëng e indeve, dhe do të shkaktojë probleme me urinim, rregullimin dhe funksionimin e organeve riprodhuese.
Ndryshimi lëkurën dhe flokët - të njëjtën arsye - zvogëlimin e estrogjenit - të ndikojnë në gjendjen e lëkurës. Nuk është sekret se gratë në këtë moshë lëkura bëhet më e thatë dhe më pak elastike: pas kolagjenit menopauzës dhe elastane - strukturor bazë të shumicës së indeve, i jep elasticitet lëkurës, nënshtruar ristrukturimit.

Sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut - sëmundja më e zakonshme në mesin e të dy burrave dhe grave. Megjithatë, fakti interesant se mosha e menopauzës proporcion të grave në mesin e pacientëve është shumë më e ulët se sa meshkujt. Me fillimin e menopauzës, kur ka një rënie në nivelet e estrogjenit, ky raport ngriti. Natyrisht, estrogjene kanë efekt, pengon zhvillimin e arteriosklerozës dhe sëmundjeve koronare të zemrës.


Pesha e trupit


Në botën e sotme nënvizon këtë shifër të pakta - treguesi më i rëndësishëm bukurie termi e shëndet të mirë dhe sukses. Sa herë keni dëgjuar "autoritar" Pohimi se kulmi - një arsye peshë të fitojë? A është kështu? Ju mund të dëshironi që të mbani harmoni në moshën elegante, dhe tani mbipeshë për ju - një problem aktual?

Unë duhet të them se koncepti i bukurisë dhe trupi ideal për secilin prej nesh shumë individuale, kështu që besimet tuaja mund të ndryshojnë nga opinionet e ekspertëve në lidhje me peshë normale trupore.
Si për të përcaktuar nëse pesha e tyre normale? Bel perimetër - treguesi më i mirë i shumës së organeve të brendshme yndyrë në bark.
Depozitimi i yndyrë në bark - lloji më të pafavorshme të trashje, tregon një rrezik të lartë për zhvillimin e sistemit kardiovaskular dhe diabetit tip 2. Në qoftë se një grua bel perimetër më të madh se 88 cm - kjo tregon saktësisht llojin e depozitave barkut yndyrë dhe është një shkak i madh për shqetësim.Pse jemi duke folur për osteoporozën


Fakti që, pavarësisht nga mungesa e dukshme e ndryshimeve të rëndësishme, kockave është një ind i gjallë, qelizat të cilat janë përditësuar vazhdimisht. Këto proces i vazhdueshëm gjatë gjithë jetës ndarje, rritja dhe shkatërrimi i osteocytes - qeliza të kockave, dhe mund të mbajë gjendjen e saj të punës dhe për të rivendosur defekte kockave.
Procesi i kockave remodeling me rregullore komplekse, e cila përfshin hormonet veshkave, tiroide dhe gjëndra parathyroid, steroid seksi dhe vitaminë D3. Vini re se në një moshë të re të dominuar nga proceset e ndarjes dhe rritjen e kockave dhe kockave rritet dhe të bëhet i fortë. Forca e eshtrave me kusht që ai përmban kripera kalciumi. Aktiviteti fizik të ndikojë pozitivisht në formimin e indeve të eshtrave. Aktivitetet tjera "ndërtuesit"dhe -osteoblastiv "Shkatërruesit"-osteoklastiv dendësia minerale të ekuilibruar dhe të kockave është mbajtur në një nivel të qëndrueshëm. Unë duhet të them se kockave kryen funksionin mbështetës dhe është "depo" minerale (kalcium dhe fosfor) në trup.

Në moshë të vjetër dominuar nga proceset e shkatërrimit të kockave, të cilat përshpejtuar në mënyrë të konsiderueshme me fillimin e menopauzës. Për një kohë të gjatë, këto ndryshime nuk kanë tërhequr vëmendjen e gruas - në kontrast me manifestim tipike e menopauzës, osteoporozën nuk është e drejtë.
Osteoporozën - një sëmundje e kockave, në të cilën ndryshimet struktura e kockave dhe reduktohet forcën e tyre. Thyerje në osteoporozën ndodhin në minimale apo edhe gjatë aktiviteteve normale fizike. Më të prirur për thyerje hip në hip, shpinë dhe dore. Ngarkesës normale në shpinë duke reduktuar forcën e saj të çon në deformim dhe thyerje e rruaza - rezultat i ndryshimit sjellje dhe rritjen e reduktuar. 15 vjet pas menopauzës rastet e frakturave në femra rrit 10 herë.

Tani për ju mjaft e qartë është fakti se është rritur vëmendjen për problemin e fraktura në gratë e moshuara.
Matja e densitetit të kockave nga densitometry do t'ju ndihmojë ju dhe mjeku juaj të vlerësojë gjendjen e saj dhe për të identifikuar rrezikun e frakturave osteoporotic. Ky studim është plotësisht pa dhimbje dhe është i detyrueshëm për të gjitha gratë që janë në rrezik të lartë të osteoporozën, duke përfshirë gratë postmenopausal, të cilët tashmë kanë thyerje.
Si funksionon estrogjenit ndikojë strukturën e kockave? Estrogjene parandaluar osteoclasts punës që shkatërrojnë indet e kockave, dhe është një mjet efektiv për parandalimin e osteoporozës. Gratë përdorimin e drogës postmenopausal estrohenvmisni, ngadalëson shkatërrimin e kockave dhe për të zvogëluar frakturë yyazytsirnist. Ajo padyshim vijon: trajtimi më shpejt është filluar, shans më të mirë për të shmangur probleme të tilla.

Osteoporozën është një nga ato sëmundje, të cilat në shumicën e rasteve është penguar lehtë duke bërë një numër të masave parandaluese me kohë. Është e rëndësishme të kujtoni në vijim: dendësia dhe forcë kockave pajtim varet nga përmbajtja e materialit të saj të ndërtimit - kalcium. Kalciumi është gjetur në sasi të mëdha në produktet e qumështit dhe të ardhurat e saj nga zorrë me anë të vitaminës D3. Nëse këto produkte për ndonjë arsye është e papranueshme për ju, ju mund të marrë plotësim kalciumit dhe vitaminës D3. Në postmenopausal gratë duhet të marrë të paktën 1500 mg kalcium në ditë, nëse ju jeni duke marrë HRT, të ketë një efekt pozitiv në kalcium kockave në sasi të mjaftueshme në 1000 mg në ditë. Shikoni ato aktivitete që ju mund të bëni është që të jenë të sigurt në të ardhmen dhe për të ruajtur shëndetin e mirë, ju ndihmojnë ekspert.

Një tjetër hap i rëndësishëm është ndërgjegjësimi për nevojën dhe, natyrisht, stërvitje. Njohur është fakti se gratë janë të përfshirë në mënyrë aktive në sport, të ketë një dendësi më të madhe të kockave sesa ata që të çojë një mënyrë jetese i ulur. Një mundësi e mirë për të përmirësuar klasat e tyre shëndetësore japin program palestër. Programi i projektuar posaçërisht ushtrim jep formë trupit duke ndryshuar përmasat e saj: "redukton pjesët që ju doni të shikoni rafinuar dhe rritjet që duhet të duket masiv".

Duke pasur suksesin e arritur në këtë mësim, ju jo vetëm të vlerësojmë përsëri bukurinë e trupit tuaj dhe të ndjehen të ndjehen më mirë (për shkak se në të njëjtën kohë është parandalimi i sëmundjeve të zemrës), ju mund të ndjeheni të sigurt në aftësitë e tyre. Në frontin e ju - në pjesën e tretë të jetës.
Provo dhe të vlerësojnë faktin e mëposhtëm: fjala "sëmundja është lehtë për të parandaluar se për trajtimin" e lidhur plotësisht me osteoporozën.


Fakti që ju mund të bëni veten


Ruajtjen e shëndetit të mirë në menopauzë është kryesisht i varur nga veprimet tuaja. Pra, çfarë përpjekjet që ju mund të bëni veten:
Ndiqni këshillën e mjekut tuaj periodike dhe të bëjë planin e rekomanduar të studimit;
përpiqen për të lënë apo zvogëluar numrin e cigareve;
Mbani një peshë normale të trupit, ose të paktën të kërkojë për ta bërë këtë;
të vazhdojë të udhëheqë një jetese aktive, duke përfshirë edhe ushtrimet e rregullta, të tilla si klasa palestër;
Limit pijeve alkoolike;
Përdorni çdo mundësi për të shmangur konfliktin dhe stresi, ajo do të përmirësojë gjendjen emocionale;
Mundohuni për të zgjeruar rrethin tuaj shoqëror - të gjetur një arsye për ndarjen e aktiviteteve të kohës së lirë, hobi të reja dhe aktivitete, për shembull, të inkurajojë pjesëmarrjen e familjes në edukimin e nipërve të tyre.
Mos harroni, lumturia, shëndeti dhe jetëgjatësi nuk mund të arrihet vetëm me anë të barnave të caktuara është e mundshme për të arritur se përpjekjet e sistemit qëllimi, është zgjedhur në varësi të personalitetit tuaj.