Mekanizmat e shfaqjes dhe zhvillimit të tetanusit
Tetanozi gram-pozitiv bacil anaerobe transmetohen ne formen e sporeve. Në thelb patogjen hyn në trup nëpërmjet plagë të hapura (ulcerat, shkurtime, bruises, plagë thikë, etj) në lëkurë dhe mukozës. Depërtojnë në thellësi të plagës, bakteret fillon të rritet dhe të zhvillohet substanca toksike (tetanospazmyn), të cilat janë fajtorët kryesorë dukuri e tetanozit.
Toksina pari depërton në fibrave të nervave periferike dhe lëviz mbi to, ndikon në palcën kurrizore, në pjesën e poshtme të brainstem (palca oblongata) sistem që kombinon zonë trungu. Toksina është mbajtur në harqeve refleks që janë përgjegjës për reflekset e mëdha njerëzore. Nën ndikimin neuronet tetanospazmyna refleks harqeve paralizuar, me ndalesa transmetimit synaptic, ka një efekt frenues mbi punën e neuroneve motorike përgjegjës për tonin e muskujve.


Si rezultat i rrjedhjes së pakontrolluar të impulseve motorike nga neuroneve motorike për muskujt tensionit vjen si ka pulses janë të bllokuara, dhe synapses rrisin aftësinë e tyre për të kaluar ato. Impulset hyrëse në qelizat nervore, në rritje për shkak të llojeve të ndryshme të stimujve të jashtëm. Këto stimuj mund të jenë:
odors;
ndjesi vizuale;
ndjesi prekshëm;
Ndryshimi i temperaturës;
ndryshojnë në shije;
Ndryshimi i papritur vjen shëndoshë.

Kur e ekspozuar ndaj stimujve të jashtëm që ndodhin konfiskimet.

Si rezultat i tensionit të muskujve në trup ndryshon në mënyrë dramatike ekuilibrin acid-bazë në drejtim të rritjes së aciditetit. Kështu për konfiskimet zgjeruara aftë mund të fillojnë procesin që çon në komplikime shkelur sistemin kardiovaskular, duke shkaktuar çrregullime të tilla si:

• takikardi;
• ventricular dridhje;
• aritmia;
• hipertensioni arterial dhe të tjerët.
Aktiviteti i sistemit nervor simpatik në tetanozit manifeston aktivitetin e dhunshme, e cila është arsyeja pse sëmundje kardiovaskulare ndodhin veçanërisht e vështirë.
Tetanozi çon në vdekje në rastet e mëposhtme:
Toksina në lezione të palcës kurrizore sipërme dhe trurit, duke shkaktuar bulbar tetanusit (stovbnyak Bruner);
zhvillimi i komplikimeve;
në konvulsione të rënda vdekja ndodh si pasojë e asfiksisë për shkak vrull e muskujve të frymëmarrjes.

Pas pësimit të një tetanusit sëmundje në gjendje të kthehen, sepse imuniteti nuk e zhvillojnë atë. Pavarësisht nga shkalla e sëmundjes, ndryshimet patologjike në trup janë të parëndësishme. Nuk mund të ketë hemoragji të vogla, ngecja e gjakut në venat, në raste shumë të rralla, veçanërisht në qoftë se pacienti përjetuar dhimbje të rënda, bruises, lotët e muskujve.