Komplikimet e mundshme të HIV-it
Fillimi i këtij neni këtu.


HIV dobëson sistemin imunitar, duke e bërë një person jashtëzakonisht të ndjeshme për të gjitha llojet e infeksioneve dhe kancereve të caktuara.


Infeksionet që shpesh ndodhin kur HIV / AIDS:

Tuberkuloz . Në vendet e varfëra tuberkulozi - infeksioni më i zakonshëm oportune të lidhur me HIV dhe shkaqet e vdekjes në njerëzit me AIDS. Miliona njerëz vuajnë nga dy tuberkulozi dhe AIDS. Shumica e ekspertëve besojnë se këto sëmundje sot kaluar fazën e epidemisë.


Salmonellosis . Ky bakter mund të gjendet në ushqim të kontaminuar dhe ujë. Simptomet e salmonellozave janë diarre, dhimbje të forta të barkut, rrallë vjella. Që nga çdo person mund të merrni të sëmurë këtë sëmundje, besohet se njerëzit me HIV pozitiv janë më të ndjeshëm ndaj infeksionit salmonelës.
Cytomegalovirus (CMV ). Ky virus i zakonshëm herpes transmetohet me pështymë, gjaku, urina, qumështi i gjirit, dhe fara. Një sistem i shëndoshë imun deaktivizon këtë patogjen, virusi është në gjumë. Nëse CMV dobësimin e mekanizmave mbrojtës aktivizohet dhe shkakton dëme në sytë, traktin gastrointestinal, mushkëritë dhe organet e tjera.

Candidiasis . Candidiasis shoqërohet shpesh nga infeksioni HIV. Ndryshimet manifestuar inflamator dhe paraqitja e veshjes të bardhë në mukozës së gojës, gjuhës, ezofag, vaginë. Fëmijët mund të jenë manifestime veçanërisht të rënda të kësaj sëmundjeje, e cila komplikon procesin dhe e bën të hahet dhimbshme.
Kriptokoksik meningjit . Meningjiti është inflamacion të membranave quajtur dhe lëngu që rrethon trurin dhe palcën kurrizore. Kriptokoksik meningjit - një sëmundje të zakonshme të sistemit qendror nervor, në praninë e HIV në trup. Kjo sëmundje është e lidhur me një kërpudhat që mund të gjenden në tokë, Plehut e zogjve dhe shkopinj.

Toxoplasmosis . Kjo sëmundje potencialisht të rrezikshme për jetën e shkaktuar nga Toksoplazma (Toksoplazma gondii) - e zakonshme në mesin e macet parazit. Ky mikroorganizëm është lëshuar në urinë dhe feces e macet, transmetohet të kafshët e tjera dhe njerëzit.
Cryptosporidiosis . Ky infeksion parazit është e lidhur me kafshët karakteristike. Infeksioni ndodh përmes marrjes të ushqimit të kontaminuar dhe ujit. Parazit zhvillon në zorrët dhe kanalet biliare, duke çuar në diarre të rëndë kronike në njerëzit me AIDS.Karakteristikë kanceri i HIV / AIDS

Sarkoma Kaposi. Sëmundja manifestohet me shfaqjen e mureve të enëve të gjakut tumor. Kjo rrallë ndodh në njerëz të shëndetshëm është vërejtur shpesh në pacientët me HIV pozitiv. Shfaqja e manifestuar e rozë, të kuqe ose vjollcë dëmtimit të lëkurës ose gojë. Në njerëz të errët-skinned plagë duket shumë e errët, kafe të errët ose të zezë. Sarkomë Kaposi nganjëherë ndikon organet e brendshme, veçanërisht në mushkëri dhe traktin digjestiv.
Limfoma . Ky tip i kancerit është i lidhur me qelizat e bardha të gjakut. Zhvillimi zakonisht fillon me nyjet limfatike fryrë e qafës, sqetullat dhe ijë.


Komplikime të tjera

Sindromë rraskapitje . Regimens trajtimit agresive kanë reduktuar incidencën e sindromi i lodhjes, por ky manifestim i sëmundjes ende ndikon në shumë pacientë SIDA. Sindromi lodhje ka humbur më shumë se 10% të peshës trupore, komplikime të shpeshta janë diarre, dobësi kronike dhe ethe.
Neurologjike ndryshime . Përkundër faktit se HIV ndikon qelizat nervore, ky infeksion mund të shkaktojë simptoma neurologjike të tilla si konfuzion, harresa, depresioni, ankthi dhe probleme në këmbë. Një nga manifestimet më të zakonshme neurologjike të çmenduri AIDS është ndryshimi manifestuar sjellje dhe aftësi të reduktuara mendore.


Lexo më: Cilat teste janë të nevojshme për diagnozën?