Shkaku më i zakonshëm i hekurit mangësi anemi


Hekur mangësi anemi - forma më e zakonshme e anemi, shpesh i lidhur me humbjen e gjakut. Ai është shoqëruar me një rënie në përqendrimin e hekurit në gjak. Në disa raste, kjo është shkaktuar nga mungesa e këtij elementi gjurmë në dietë.
Rreziku më i madh i zhvillimit mangësi hekuri anemi ndodh në gratë e moshës riprodhuese janë të humbur rregullisht një sasi të konsiderueshme të gjakut me menstruacioneve të rënda dhe njerëzve me sëmundje të traktit gastrointestinal, i shoqëruar nga humbja e fshehur kronike e gjakut. Përveç kësaj, ajo mund të jetë për shkak të një rritje të përkohshme në kërkesat hekuri, të tilla si gjatë shtatzënisë. Shkaku më i zakonshëm i hekurit anemi mangësi në gratë - mungesa e vitaminës B12.Gjaku i avancuar në pacientët me mangësi hekuri anemi tregon një rënie të numrit të qelizave të kuqe të gjakut dhe hemoglobinës. Qelizat e kuqe të gjakut në egra gjakut janë me ngjyra më të vogla dhe më të zbehtë se normale. Feritinë ulur plazma. Ka një numër të sëmundjeve në të cilat anemia e shkaktuar nga rritja e hemolizës (për shkatërrimin e qelizave të kuqe të gjakut). Këto shqetësime mund të jenë të lindura apo të fituara. Për të përfshirë sëmundjet spherocytosis trashëguar lidhura me membranën qelizore të dëmtuar e qelizave të kuqe të gjakut, si dhe talasemisë dhe drapër anemi qelizë në të cilën formë të parregullt e hemoglobinë prodhuara.


Çrregullime fituara në shkaqet më të zakonshme të hekurit mangësi anemi mund të jetë për shkak të ndikimit të autoantibodies (antitrupave kundër qelizave të tyre të kuqe të gjakut), infeksionet, por edhe të ndodhë në pacientët që marrin drogë, ose për shkak të lëndimit. Tipar karakteristik i kësaj forme të anemisë, verdhëz është shkaktuar nga grumbullimi i bilirubin (lëshuar në një shkatërrimin rritjen e qelizave të kuqe të gjakut), dhe shfaqjen e qelizave të kuqe të papjekur të gjakut (retikulocitet) në strisho gjaku shkaktuar nga aktiviteti kompensues në rritje të palcës kockore. Në rastet kur shkaku i anemisë janë autoantibodies për të përcaktuar ato në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut të përdorur testin Coombs (antyhlobulynovыytest). Kur megaloblastic anemi prekursorëve palcës së kockës e qelizave të kuqe të gjakut formuar jonormale (mehaloblasty).


Shkaku më i zakonshëm i mangësi hekuri anemi është një mangësi e vitaminës B12 apo acidit folik. Mungesa e ndonjë prej këtyre substancave të çon në një ngadalësimin e sintezës së ADN. Si rezultat i kësaj, gjaku periferik vijnë eritrocitet papjekur, nuk e kanë plotësuar numrin e kërkuar të ndarjeve qelizore. Për shkak të shpërdorimit të sintezës së ADN mund të vuajnë qelizat e tjera që janë në procesin e përditësimit të shpejtë. Vitamina B12 është zakonisht për shkak të përpunimit të autoantibodies kundër qelizave të stomakut mukozale që prodhojnë hastromukoproteyd (faktori i brendshëm Newcastle). Kjo hastromukoproteyd lidhet vitaminë B12 promovimin thithjen e saj në zorrë. Disa pacientë mund të prodhojë antitrupa direkt në hastromukoproteydu. Pamja e tyre është i lidhur me çrregullime të imunitetit. Burimet kryesore të ushqimit të vitaminës B12 - mish dhe produkte të tjera të kafshëve, kështu vegans deficiti mund të ndodhë edhe në thithjen normale sfond në traktin gastrointestinal.


Zhvillimi i kësaj forme të anemisë lidhur me shkurtimin e jetës së qelizave të kuqe të gjakut. Testi i avancuar i gjakut zbulon nivelet e hemoglobinës ulet me rritjen e MCV. Në strisho gjaku qelizat e kuqe të gjakut janë të parregull të mëdha, por forma dhe madhësia e tyre mund të ndryshojnë. Ajo është gjithashtu e mundur prania e një numri të caktuar të qelizave të bardha të gjakut abnormale. Niveli i B12 në gjak është reduktuar, autoantibodies plazma mund të zbulohen. Mungesa e acidit folik në shkaqet më të shpeshta të anemisë mangësi hekuri është i lidhur zakonisht me të ushqyerit e dobët, por gjithashtu mund të shkaktohet nga malabsorption (malabsorption e ushqyesve në zorrë), në disa sëmundje, të tilla si sëmundje celiac. Në gratë shtatzëna ajo është për shkak të rritjes së nevojës për folate gjatë zhvillimit të fetusit. Treguesit e gjakut në këtë rast janë të ngjashme me re në mangësi e vitaminës Bi2. Një histori e ankesave tipike (ndjesi e rrotullimit ose figurë lart dhe poshtë trupit) në lidhje me një të dhënat e ekzaminimit fizik lejon që të dyshojnë diagnozën e marramendje.


Metodat e diagnozës


Për të sqaruar diagnozën mund të përdoren metodat e mëposhtme:
• studiuar lëvizjet e pacientit shikimet.

Një manifestim i marramendje sistematike mund të jetë nistagmus (lëvizjet e shpejta myyazytsilni e shikimet lart e poshtë apo nga njëra anë në tjetrën), sidomos kur i kthyer kokat në drejtime të ndryshme; Testi kalorycheskaya. Bazuar në vlerësimin e përgjigjes trurit të sinjaleve aparatit vestibular në infuzion në kanalin e jashtëm auditory ujë të ftohtë apo të nxehtë; dëgjimit test të mprehtësisë - për të zbuluar sëmundjet e veshit të brendshëm, kryesisht kërmijtë; kompjuter, ose rezonancë magnetike të imazhit - eliminon tumor apo patologji të tjera të trurit.


Kur diagnoza e marramendje të vërtetë duhet të përjashtojë shkaqet e tjera të marramendje, të cilat mund të përfshijnë: uljen e presionit të gjakut; anemi; sëmundjeve të syrit; marrjen e ilaqet kundër depresionit, Anticonvulsants ose tranquilizers. Zgjedhja e trajtimit varet nga shkaku i marramendje. Në marramendje beninje postural efekt të mirë është vërejtur zakonisht kur kryejnë ushtrime të veçanta për pozicional kokë të kontribuojë për të lëvizur grimcat mekanike janë pjesët më pak të ndjeshme të veshit të brendshëm. Trajtim të drogës është më pak efektive.