Sëmundja më e rrezikshme në shtatzëni


Të ashtuquajturat "fëmijë" sëmundje virale kanë shumë gjëra të përbashkëta, në mënyrë të veçantë, ata janë të gjithë në gjendje të transmetohet nga personi në person nga pikat ajrore dhe është shumë ngjitëse. Mjaft e vogël, e padukshme për mikropjesezave sy, pikat e izoluar frymë njeriu të sëmurë, dhe plaga hyn në trup të shëndetshëm. Person i infektuar shpesh pamja e pamundur vыvyt, dhe ajo bëhet ngjitëse disa ditë para fillimit të simptomave të sëmundjes, kështu që edhe personi në dukje i shëndetshëm mund të jetë një kërcënim. Dhe në qoftë se fëmijët janë në gjendje të durojnë këto infeksione është relativisht e lehtë dhe pa pasoja, për gratë shtatzëna sëmundje të tilla si dhenve, shytave, rubeolës fruthi apo mund të jenë fatale. Cilat janë sëmundjet më të rrezikshme në shtatzëni, çfarë duhet të frikësohen dhe për të shmangur me të gjitha mjetet?


Përkundër faktit se sëmundjet më të rrezikshme që mund të marr një grua gjatë shtatzënisë, shumë ngjitëse, nuk fillojnë për panik dhe të ulen të gjithë katër mureve afat, të prerë nga të gjithë. Megjithatë, disa masa duhet të bëhet paraprakisht. Në veçanti, është e nevojshme të kujtojmë se gruaja lëvizur infeksion në fëmijëri, nëse është kështu, sëmundje të tilla si li e dhenve apo fruthi nuk duhet të shqetësojë atë, sepse atyre në trup zhvilluar një imunitet të fortë. Megjithatë, në qoftë se këto "fëmijë" sëmundje anashkaluar parti grua, dhe kjo nuk ishte vaksinuar kundër tyre është për t'u shqetësuar rreth. Sëmundja më e rrezikshme për fetusin gjatë shtatzënisë, dhe gratë janë në gjendje të shprehin veten të çojë shumë negativ për abort, defektet e lindjes, madje edhe vdekje.


1. Cyrus. Ai është një nga sëmundjet më ngjitëse të shkaktuara nga virusi. Fëmija lehtë mbledh sëmundjen, edhe në qoftë se personi i sëmurë ka vizituar ambientet për 1-2 orë më parë. Një grua shtatzënë mund të jenë të infektuar në transportin publik, dhe virusi i fruthit lehtë të kapërcyer distancën e konsiderueshme (disa dhjetëra metra). Sa më i ulët të shtatzënisë në një grua që kontraktuar fruthi, trishtë janë pasojat për fetusin. Në tremujorin e parë të fruthit në çon shtatzëna për abort në një rast nga pesë, përveç kësaj, yyazytsirnist lartë të anomalive në fetus. Dëme të jetë e mundur për sistemin nervor, zhvillimi i vonuar mendor, dhe shtatzënia e hershme, këto defekte janë diagnostikuar mjaft e vështirë. Shumica e grave që kontraktuar fruthi në shtatzëninë e hershme, të përfundojë ofertën e saj për të shmangur të paturit e një fëmijë me aftësi të kufizuara. Natyrisht, para se kanë tendencë për të shpenzuar çdo provim të mundshme, megjithatë iyazytsirnist trishtuar rezultatin se nuk do të zbulojë kohë, mjaft të madhe. Prandaj, çdo kontakt me një plumb pacientit ndaj infeksionit, simptomat janë të ngjashme me ARD, në ditën e 3 të nxituar shfaqet.


2. Vitrianka. Shumica e njerëzve kanë transferuar sëmundje në fëmijëri, shpesh në mënyrë të drejtë e butë, por i zhvilluar imunitet ndaj sëmundjes. Besohet se vetëm një pjesë e vogël e njerëzve (rreth 4%) nuk kanë imunitet ndaj sëmundjes, kështu që të merrni në këtë numër është i vështirë. Por në qoftë se gruaja kap virusi li e dhenve gjatë shtatzanisë deri në 20 javë, ekziston një rrezik serioz për abort, vdekje e fetusit. Në fund të dhenve shtatzënisë shumë të rrezikshme, sidomos disa ditë para lindjes, si fëmija merr infektuar nga nëna dhe foshnja realizuar infeksioni është shumë e vështirë.


3. Shytat (shytave). Jo aq ngjitëse, si fruthi dhe li e dhenve, por rreziku mbetet, dhe në mesin e nënave shtatzëna ky infektim ndodh shpesh. Rreziku më i madh i infeksionit mbart në tremujorin e parë të shtatzënisë, sepse virusi është në gjendje të lehtë të depërtojnë embrionin. Besohet se virusi mund të infektojë vezoret e gruas, duke rezultuar në abortit myyazytsilnyy (zakonisht 2 javë pas infeksionit). Në mënyrë tipike, nëse infeksioni ishte larguar, por mbajti shtatzënisë, shkak për panik sepse shytat nuk shkakton anomalitë në zhvillimin e fetusit. Një fëmijë mund të kontraktojë sëmundje vetëm kur një grua shtatzënë u sëmur vetëm para lindjes, por në këtë rast, shpesh, koha mbetet e favorshme.


4. Rubeola. Për gratë shtatzëna infeksioni është më i rrezikshëm për shkak se në fazat e hershme pothuajse krejtësisht duke rezultuar në vdekjen e fetusit. Virusi që goditi një grua në tremujorin e parë, fetusi është gjithmonë thekshëm nëpër placentë, duke rezultuar në dështim. Nëse shtatzënia ende mbetet në zhvillimin e fetusit ndodhin ndryshime serioze dhe të pakthyeshme, baby, qoftë i lindur do të jetë i lindur me sëmundje të rënda si shurdhim, sëmundje të zemrës dhe cataracts (treshe patologjike). Përveç kësaj, ata mund të shtohen, dhe shumë sëmundje të tjera të rënda, lista e të cilave është mjaft i madh. Gratë shtatzëna që kanë pasur të rubeolës gjatë tremujorit të parë, ajo është rekomanduar me forcë që të ketë një abort. Në një datë të mëvonshme rubeolës shtyrë mbetet gjithashtu në rrezik, edhe pse në një masë më të vogël. Fëmijët e lindur mund të bien prapa në zhvillim.


5. Sëmundje të tjera. Verdhëza (hepatiti B), fëmija i palindur nuk ka ndikim negativ, por ajo mund të infektohen gjatë lindjes. Toxoplasmosis në fillim mund të shkaktojë keqformime fetale, abortin e rekomanduar. Borreliosis rrallë ndikon në fruta, por nëse kjo ka ndodhur, mund të shkaktojë anomalitë neurologjike, sëmundjet e zemrës. Klamidia në disa raste të çon në dështim në 1/3 e rasteve të sëmundjeve të fëmijëve të infektuar gjatë lindjes, e cila mund të çojë në pneumoni, konjuktivit. Gripi mund të çojë në vdekje të fetusit në një datë të mëvonshme mund të jetë lindje e parakohshme, keqformime është.