Bakteret e rrezikshme që shkaktojnë sëmundje


Bakteret! Mikroorganizmat janë në gjendje të riprodhimit të shpejtë. Për shumë njerëz, fjala është e lidhur me rrezik, sëmundje, infeksion. Sa e rrezikshme këto të vogla, organizma zakonisht një-qelizor?

Nga 1346-1351 murtaja vrarë 24 milion. Njerëzit. Ky është i katërti i të gjithë popullsisë të Evropës në ato vite. "Një fatkeqësi të madhe", u quajt në atë kohë. Para për 1917 në rreth 5 milionë. Njerëzit shërohen nga kolera. Më shumë se gjysma e pacientëve vdiqën. Ishte pikërisht ato sëmundje që shkaktojnë bakteret.I pari që e panë bakteret nën një mikroskop, ishte Antonie Leeuwenhoek. Kjo ndodhi në rast 1676. Interesante, këto mikroorganizmave mund të shihet me sy të lirë. Në vend të një tokë të mirë të mbarështimit, ku ishte një bakter, disa orë rritet kolonive të mëdha të dukshme, pa një mikroskop.

Të gjitha bakteret tek njeriu mund të ndahen në tre grupe: patogjene, jo patogjene dhe oportune. Ajo bakteret patogjene të shkaktojnë sëmundje infektive. Ata hyjnë në trup nëpërmjet rrugëve të frymëmarrjes, dhe gjakun - përmes plagës së parë. Simptomat kryesore të infeksionit bakterial pothuajse të gjitha llojet e infeksionit - dhimbje barku, nauze dhe vjellje, dhe ethe.


Dehje përkeqësim të dukshëm të gjendjes së përgjithshme, apo dhimbjes kryesore të muskujve, dobësi, vjellje. Në këtë rast ju duhet të pini shumë ujë të ngrohtë për të hequr toksina.


Ethet apo rritje të temperaturës në 39 gradë - një reagim të veçantë. Ajo fillon për të luftuar infeksionin. Nëse temperatura është mbi 39 ajo duhet të fillojë të dybek. Në këtë rast caktuar paracetamol dhe antibiotikët. Nëse pas 24-48 ore pas fillimit te antibacterial ul temperaturën agjent, kjo do të thotë se të drogës është zgjedhur si duhet.
Cilat janë bakteret që shkaktojnë sëmundje?Bakteret patogjene kanë pajisje të veçanta për të shkatërruar trupin e njeriut. Këto përfshijnë, së pari, faktor aderimin, dmth, ku bakteret bashkangjitur në një vend të agresionit. Faktori i dytë është Endotoksina. Ai shkakton simptomat e dehjes. Së fundi, ekzotoksina, veprim specifik i cili prek organet e caktuara ose inde, në varësi të sëmundjes.

Për të patogjenëve të përfshijë Lyuffnera bacil që shkakton difterisë. Ajo hyn në rënie trupit dhe si ndikon në organet e sipërm respirator. Toksina e rrezikshme përhapet në të gjitha indet e trupit nëpërmjet gjakut. Salmonella është shkaku salmonellosis. Bakter ndikon në traktin digjestiv dhe hyn në trup nëpërmjet mishit të kafshëve të sëmura (derri apo shpendëve).


Gjithashtu izoluar antratsys bacil gjenerojnë Anthrax; bakteret gonokoku që shkakton gonorre dhe treponem zbehtë, duke çuar në sifilizi.

Bakteret që shkaktojnë tetanusit mund të merrni në gjakun e njeriut së bashku me të grimcave të tokës nëpërmjet mëngjes vogël. Ky lloj i mikroorganizmave prodhon një toksina që sulmon nervat motorike të palcës kurrizore. Prandaj, simptomat kryesore të tetanosit janë konfiskimet, spazma e muskujve të nofullës. Përfundon vdekjen sëmundje.

Bakteret patogjene jo gjithmonë mund të çojë në infeksion. Për zhvillimin e sëmundjes duhet disa kushte. Për shembull, bakteret që hyjnë në trup duhet të jetë mjaft. Me një ose dy patogjene burimet mbrojtëse veta të trupit mund lehtë të përballen. Përveç kësaj, bakteret duhet të zgjidhni një vend ku ata mund të bashkëngjitni dhe të fillojnë të shumohen.


Kështu, Salmonella, duke qenë lëkurën e njeriut nuk do të shkaktojë salmonellosis. Për ta bërë këtë është e nevojshme për të depërtuar në sistemin e tretjes. Prandaj, dhe duhet të lajnë duart para se të hahet. Së fundi, imunitetit njerëzor (vetë ose shartuar) do të kundërshtojnë agresionin e këtij lloji të baktereve. Prandaj, një fëmijë me fëmijërinë fut kundër llojeve të caktuara të sëmundjeve.

Nëse, megjithatë, infeksioni u zhvillua, vjen periudhës së inkubacionit gjatë së cilës bakteret përshtaten me mjedisin e ri dhe të fillojnë të shumohen. Sapo shenjat e para të sëmundjes, kështu që periudha e inkubacionit është e gjatë dhe të zhvillimit të sëmundjes.


Infeksioni Shkaku nën kushte të caktuara janë kushtimisht baktereve patogjene që jetojnë në trup në vazhdimësi. Kështu, imuniteti i dobët mund të shkaktojë rritjen e kultivimin e llojeve të caktuara të microflora natyrore të baktereve që çojnë në sëmundje. Bakteret shkaktojnë sëmundje Streptococcus të tilla si angina; Pneumokoku çojë në inflamacion të veshit të mesëm; mykobakteria shkaku tuberkulozi, dhe meningokoku - inflamacion shkaku i trurit apo shtyllës kurrizore.

Krijimi i antibiotikut ndihmoi njerëzimin për të pushtuar sëmundje nga bakteret. Antibiotikët - substanca që vrasin mikrobet kanë pronë (penicilinën) ose pengojnë riprodhimin (tetracycline).


Duke marrë antibiotikë kërkon rregulla të veçanta të baktereve mospërputhjes janë në trup mund të zhvillohet rezistenca ndaj këtyre barnave. Pastaj, trajtimi do të duhet të bëjë antibiotikët më të fuqishme që janë ende në gjendje për t'i rezistuar germs. Deri më sot, ka lloje të TB që nuk janë të shërueshme nga droga ekzistuese anti-TB.

Kuptimplotë shpëtoj i infeksionit bakterial është e mundur vetëm kur trajtimi me antibiotikë është kryer plotësisht prej 5 deri 14 ditë (mjeku vendos, jo pacienti)! Përndryshe, bakteret nuk do të shkatërrohet, ata do të lëvizin në forma të tjera zatayatsya e "pjesëve" të trupit, dhe në rrethana të ngjashme përsëri do të shkaktojë sëmundjen ish.


Parandalimi përfshin infeksionet bakteriale - pajtueshmërinë me rregullat e higjienës, trajtimin e duhur të ushqimit, vaksinimit.

Sot arriti të fitojë sëmundje të tilla të tmerrshme si tifos, antraksit dhe murtaja. Vdekshmëria nga infeksionet bakteriale kaluar për të tretë. Tani "parësi" në numrin e viktimave zënë arteriosklerozës dhe kancerit.