Efektet negative të pirjes së duhanit janë dallimet thelbësore individuale


Sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD), e cila është një shkak të përbashkët - duhani është një sëmundje në të cilën zhvillimin dështimit të rëndë të frymëmarrjes. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) ajo zë vendin e katërt në strukturën e shkaqet kryesore të vdekshmërisë. Por ende nuk është e qartë se pse zhvillim COPD, jo të gjithë, por vetëm në disa duhanpirësit.
Dr. Manuel fol, profesor i Pneumologji në Qendrën Klinike Universitare McGill, për të punuar së bashku me shkencëtarët italianë dhe spanjollë botoi një artikull në «New England Journal e Mjekësisë», i cili përshkruan një mekanizëm autoimune, e kombinuar me një predispozicion gjenetik mund të shpjegojë Çfarë është COPD zhvillohet në disa duhanpirësit dhe nuk zhvillohet në të tjerët. Ka një predispozitë gjenetike për sëmundje kronike obstruktive të mushkërive, dhe në fëmijët e pacientëve me SPOK kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të kësaj sëmundjeje, e cila është tipike për shumë proces tjetër autoimune me predispozitë trashëgimore.


Ndërsa në kulturën perëndimore e duhanit është faktori kryesor rreziku për zhvillimin e COPD të grave në faktor kryesor të rrezikut për COPD - një kontakt të përditshëm me të substancave të dëmshme të formuara gjatë gatimit mbi një zjarr të hapur, si dhe përdorni furrë të ngrohur në shtëpi . Dr paralajmërim zhdrejtë: "Pirja e duhanit mund të luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjeve autoimune si COPD, artrit reumatoid, si dhe duke luajtur rolin e" mekanizmit të shkaktojë "në prani të një predispozitë gjenetike për këto sëmundje.


Megjithatë, në kundërshtim me pikëpamjet e mëparshme shkencore, rrjedha e COPD mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme. Jo të gjithë pacientët me SPOK është vazhdimisht të gjitha tre fazat ", - thotë Dr. fol. "Shumë varet nga bilanci në mes të përgjigjes imune dhe mekanizmin e saj të autoregulation, bilancit në çdo individ, në mënyrë që dikush do të ndalojë sëmundjen në fazën e parë, dikush-faza e dytë dhe të tretë për të arritur dikush me dështim të rëndë të frymëmarrjes dhe dëme të rënda autoimune mushkërive ".
"Ne shpresojmë se së shpejti studiuesit do të shqyrtojë COPD në një dritë krejtësisht të re," - thekson Dr. pështyj. "Ne gjithashtu shpresojmë që hulumtimi ynë do të hapë drejtim të ri në kërkimin COPD dhe do të lejojë studiuesit për të kuptuar më mirë proceset imunitar në COPD, të gjejnë mënyra për menaxhimin dhe zhvillimin e trajtimeve efektive të tyre.