Nekrotizues shputës


Nekrotizues shputës - infeksion nënlëkurës që të çon në nekroza e indeve nënlëkurore, duke përfshirë tabelë (membranat që mbulojnë muskujt). Nekrotizues shputës zhvillon në çdo pjesë të trupit, por më shpesh ndikon në gjymtyrë, barkut dhe rajon perineal. Varësisht nga llojet e baktereve që shkaktojnë sëmundje, nekrotizues shputës mund të çojë në shok toksik nga yyazytsirnistyu lartë pasoja të pakthyeshme fatale ose të lënë në pacientit lidhur me rrëzimin e shtresave necrotic lëkurës dhe formimin e clots fibrinë në anije. Mjekët shpesh duhet të marrë një vendim mbi prerja e pacientit të prekur gjymtyrë.


Shkaqet fastsyyitu nekrotik


Shkaku i sëmundjes është përhapur në indin nënlëkuror e aerobic, bakteret anaerobe dhe streptokokeve nga një plagë e afërta ose ulcerat e infeksionit nëpërmjet rrjedhës së gjakut. Infeksion nekrotizues mund të zhvillohet:

 • si rezultat i traumave (prerë, mavijosur, plagë të hapura të lëkurës);

 • për shkak të infeksionit për shkak të formimit të lëkurës (të çara, erozionit);

 • pas një operacioni.


 • Ka dëshmi e shfaqjes fastsyyitu pasi u kafshuar nga insektet.

  Simptomat fastsyyitu


  Shenjë e parë - dhimbje të forta. Megjithatë, në disa raste, dhimbja mund të mungojë. Më shënuar simptomat karakteristike:

 • zona e prekur bëhet i fryrë, e nxehtë, e kuqe (ose zbardhur);

 • shfaqur blisters lëkurës me përmbajtje të lëngshëm apo sero-hemorragjike;

 • shënon rritet temperaturës kritike;

 • Ka takikardi, hipotension, reduktuar vigjilencë mendore;

 • zhvillimin gangrenë.


 • Diagnozë të saktë është themeluar me mjekun gjatë ekzaminimit dhe të konfirmuar nga analizat që tregojnë leukocytosis lartë, përkeqësimi i hemodinamik dhe statusit metabolike.

  Trajtimi fastsyyitu
  Pyetja se si për të trajtuar shputës - është shumë e rëndësishme, sepse çdo pacienti i tretë vdiq, dhe shumë prej tyre u zhvendos sëmundje mbeten të paaftë për jetën.
  Terapia fastsyyitu nekrotik përfshin:

 • antibiotikët për të paktën dy lloje;

 • përdorimin e imunomodulatoreve;

 • Ndërhyrja kirurgjikale në përhapjen e infeksionit, ndërsa teknikë kirurgjikale trajtim lidhur me zonat e lokalizuara të infeksionit dhe dëmtimi.


 • Në rastet më të rënda kërkojnë amputim emergjente.