Mungesa e pamjaftueshmerise jodike jodit
Sot, sipas statistikave, më shumë se gjysmë miliard njerëz në mbarë botën deficit, mungesa e jodit në trup. Kjo nuk është aq i pafajshëm sa mund të duket, sepse mungesa e jodit është shkaku i sëmundjeve të ndryshme, ndonjëherë shumë serioze.
Për shkak të mungesës së këtij elementi gjurmë në trupin e njeriut mund të zhvillojë mosfunksionim tiroide, përveç kësaj, ka sëmundje të tjera. Rreth 740 milion njerëz vuajnë nga goiter endemike (gjëndër tiroide zgjeruar), dhe gati 40 milionë njerëz në planet mungesa e jodit është një shkak i vonuar mendor.


Në vendin tonë më shumë se tridhjetë e pesë për qind të numrit të përgjithshëm të njerëzve me shenja të mungesës së jodit, por shpesh nuk janë edhe të vetëdijshëm për këtë. Kjo është për shkak se shkeljet e cila shkakton një mungesë të jodit në trup, në fazat fillestare nuk kanë shenja të dukshme. Një person mund të ndjehen absolutisht asnjë ndryshim në shëndetin e tij. Me kalimin e kohës, mungesa e jodit mund të shkaktojë zgjerimin tiroide. Goiter endemike ka disa varieteteve - hypothyroidism (funksion reduktuar tiroide) dhe эutyreoz - funksionimin normal. Forma më e rëndë e hypothyroidism konsiderohet cretinism, simptomat e kësaj sëmundjeje mund të shfaqen në fëmijëri. Simptomat e saj kanë mbetur në zhvillimin mendor, intelektual dhe fizik të fëmijës pushon të rritet ose rritja ngadalësuar në mënyrë të konsiderueshme, ka shkelje të gjuhës, në disa raste - të shurdhër.

Duhet të theksohet se edhe mungesa relativisht i vogël jod, rreth dhjetë për qind, mund të ndikojë negativisht në aftësitë intelektuale të njerëzve. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, pas hulumtimeve në shumë vende, mungesa e jodit paraqet një kërcënim serioz për potencialin ekonomik dhe intelektual të planetit.
Në rajone të ndryshme të përhapjes së deficienca jodike dhe sëmundjeve të shkaktuara nga ky faktor varion 15-98%. Kjo është për shkak të karakteristikave klimatike dhe përbërja e ujit të pijshëm.

Simptomet kryesore të mungesës së jodit në trup:
një person i cili është jod mangët mund të përjetojnë letargji, të qenët i përgjumur, duke u bërë nervoz apo depresion;
ka dhimbje koke të shpeshta, përkeqësimit të kujtesës, reduktuar kapacitetin mendor;
Hypothyroidism është treguar një rënie të tensionit të gjakut;
shenjë e treta e pamjaftueshmerise jodike (mungesa, mungesa e jodit) - ka një dobësim i sistemit imunitar;
Gratë ndërprerë ciklin menstrual, zhvillon infertilitetit, menopauza e hershme të mundshme në gratë;
burra - infertilitetit pafuqi;

raste të patologji të shtatzënisë;
simptomat e një tjetër mangësi e jodit në trup - një rritje të konsiderueshme në tiroide çon në presion autoriteteve të vendosura pranë, duke shkaktuar kollitjes, gëlltitjes vështirë, astma shfaqet.
Masat për të parandaluar mangësi jodit
Për qëllim të parandalimit të mungesës së jodit dhe nuk kanë shumë vende të prodhojnë ushqim me përmbajtje të lartë të elementeve gjurmë, zakonisht kripë. Në Rusi, përveç kripë, prodhon produkte furre, produktet e qumështit dhe pije të buta pasuruar me jod. Kusht është etiketim në paketimin se produkti përmban sasi të lartë të jod. Llogaritja është bërë nga normat e konsumit të jodit në ditë.

Në përputhje me rekomandimet e normës së Organizatës Botërore të Shëndetësisë e jodit në kripë nuk duhet të kalojë 15-40 mg / g. Një person në varësi të moshës dhe treguesve të tjerë të nevojës 120-150 mg / g në ditë. Endocrinologists thonë se konsumi i jodit fortifikuar produkteve mund të çojë në një mbidozë e këtyre elementeve gjurmë në mjedis për shkak se përmbajtja e tij është i papërfillshëm. Përveç kësaj, jod prekje nëpërmjet ushqimit, kryesisht excreted natyrisht.
Vetëm endocrinologist profesionale mund të zbulojë të gjitha simptomat e mungesa e jodit dhe trajtimit.