Shenjat dhe simptomat e pash ishemia celebrale dhe goditje hemorragjike
Të filluar një bisedë në lidhje me goditje dhe varietetet e saj ka kuptim, duke i dhënë një përkufizim të kësaj sëmundjeje të tmerrshme. Pash - një qarkullimi papritur mungesë ndonjë pjesë të veçantë të trurit. Ajo në përgjithësi të çon në një përkeqësim të mprehtë të trurit dhe e lë një kohë të gjatë dhe imponues vizualisht të dukshme rreth efekt.
Shkaqet
Stroke Brain kategorizuar çrregullime akute të qarkullimit të gjakut në tru. Kjo vështirësi e fluksit të gjakut mund të ndodhë për shkak të dy arsye kryesore.
I pari prej tyre - një bllokim i një prej enëve të gjakut, i cili është përgjegjës për ushqim normal të trurit. E ashtuquajtura goditje ishemike, karakterizuar në atë që është e trurit përjetuar një mungesë akute të oksigjenit dhe lëndëve ushqyese. Truri ishemike goditje, sipas statistikave, ndodh në 80 për qind të rasteve nga një njëqind.


Lloji i dytë i pash - një të ashtuquajtur goditje hemorragjike. Arsyeja për këtë hendek është manifestim i pash dhe hemorragji cerebrale enëve të gjakut (p.sh., hemorragji) në tru. Si rezultat, manifestim i këtij lloji të goditje në hematoma trurit formuar. Goditje hemorragjike, sipas statistikave, nuk është një rast nga pesë, shkon goditje shumë më të vështirë ishemike dhe shumë herë më shpesh çon në vdekje ose të të drejtave të rënda të aftësisë së kufizuar.
Goditje ishemike, goditje hemorragjike kanë varieteteve të tyre. Megjithatë, një pikë e rëndësishme praktike në përcaktimin e një goditje dhe trajtimin e tij të mëvonshëm nuk është vetëm koha disa shkaqet e pash, por nuk ka gjetur pak shpejt shenjat e një goditje.

Në nivelin e përditshme, besohet se truri goditje (të dyja hemorragjike dhe goditje ishemike) shfaqet vetëm paralizë, por ajo nuk është. Na vjen keq, por simptomat e pash është shumë më e ndryshme se ajo duket amator. Njohja e njerëzve këto simptoma, identifikimin e tyre në një fazë shumë të hershme dhe që menjëherë të sigurojë kujdes mjekësor nuk mund të shpëtojë vetëm jetën e njeriut, por menjëherë do të fillojë trajtimin, duke shmangur komplikime të rrezikshme në të ardhmen. Nuk ka dyshim se simptomat kryesore të trurit goditje duhet të dinë të gjithë. Pas të gjitha, ajo ndihmon në mbrojtjen jo vetëm të dashurit e tyre të prekur nga një goditje, por vetë, shumë kohë para se manifestimi i simptomave të sëmundjes të bëhet i pakthyeshëm.

Në shkollë, duke studiuar strukturën e trurit dhe karakteristikat e tij kryesore, ne kemi gjetur se për funksione të ndryshme si lëvizjes, koordinim, vizion, të folurit, dëgjimi, etj korrespondojnë me pjesë të ndryshme të trurit. Vendndodhja dhe pafundësi e qendrës patologjike drejtpërdrejt ndikojnë në pamje klinike të pash.
Simptomat
Karotide dhe vertebrobazylyarnыy - dy pishinë e madhe e enëve të gjakut - të sigurojë furnizimin me gjak të trurit. Humbjen karotide pishinë vaskulare çon në shkelje të rënda të ecin, probleme me koordinimin, dobësi, mpirje në gjymtyrë të trupit dhe në njërën anë, çrregullime serioze të folurit (të quajtur "gjuha zapletanye"), ulur kendin e gojës në anën e trupit ku ka mpirje.

Nëse lezioni është e vendosur në pishinë basilar enëve të gjakut, njeriu i cili me një goditje, ngacmon marramendje, nauze, vjellje, lëvizjet e tij janë të paqëndrueshme (siç shkon duke thënë, "ajo shtrëngon"). Përveç kësaj, simptomat e pash Duhet të theksohet vështirësi në gëlltitjes, vizion të dyfishtë para syve të tij, sytë çrregullim lëvizjes, etj
Simptomat e një goditje mund të dyshohet në veten time dhe njerëzit shumë të shëndetshme që përjetojnë marramendje papritur ose unsteadiness. Në këtë drejtim, sidomos njerëzit plani mosbesues, e di për çfarë ndodh simptomat fillojnë të dyshojnë në një goditje në tru. Ndërkohë nuk ka rrezik për jetën atje, dhe problemi ka të ngjarë të bëjë me trazirat e përkohshme e aparatit vestibular. Në këtë rast, shenjat e një goditje janë trajtuar gabimisht. Megjithatë, në qoftë se ekranit është i shoqëruar me marrje mendsh dhe simptoma të tjera të pash, natyrisht, ju duhet të kontaktoni mjekun tuaj.

TIA
Ndër opsionet e ndryshme lëshojnë ashtuquajtura pash goditje të vogël, e cila tregon zhduken brenda tre javësh. Nga nevoja për të ndarë të ashtuquajturin goditje atak ishemik i përkohshëm (shkurtim - TIA), e cila çon në çrregullime të ndryshme neurologjike që ndodhën gjatë ditës. Megjithatë, me TIA-s duhet të "mbajë veshët e mi të hapur." E pra, kjo nuk është defekt i qëndrueshëm formuar dhe vdekja truri nuk ndodhi. Megjithatë TIA është shpesh një shenjë paralajmëruese për pasojat më të rënda dhe mban shenjat e një goditje në të ardhmen. Realizimin e kësaj, një person me përvojë TIA duhet të qartësojë të gjitha pasojat e mundshme të kësaj sëmundje afat-shkurtër me mjekun tuaj.