Shkaqet kryesore dhe llojet e çrregullimeve pigmentim lëkurës


Në ngjyrë ose, në gjuhën shkencore, ndikon melaninës pigmentim. Ky pigment specifik që sintetizohet nga komponenti amino acide e proteinave gjatë ndërveprimit të saj me dritën ultravjollcë (rrezet e diellit furnizimit me trupin).
Melaninës është formuar në qelizat - melanocytes - bashkëveprimin me tyrozynazoy enzimë. Nëse ju të ndryshojë sasinë e melaninës në trupin e njeriut janë një shkelje e pigmentim lëkurës.
Sintezë e tepërt e melaninës çon në pasojat e mëposhtme:
paraqitja e ndryshme e spote moshës;


ndodhjes së nevi (birthmarks, moles);
Formimi simetrike e njolla kafe - hloazmov (shpesh ato shfaqen në fytyrë);
Shfaqja e Freckles (Efelide) - njolla të vogla ngjyrë kafe zakonisht formuar me rrezet e para të diellit pranveror në pjesët e ekspozuara të trupit. Në dimër ata pjesërisht zhduken.
Mungesa e sintezës së melaninës çon në manifestime të tilla:
të mungesës së tyrosinase dhe, rrjedhimisht, pamundësinë e sintezën normal të melaninës. Ky efekt çon në mungesë të pjesshme ose të plotë të pigment të lëkurës, irisit, flokët - albinism. Njerëz të tillë janë quajtur - albinos, karakteristikat e tyre dalluese - lëkura, vetullat, flokët, qerpikët bardha e të kuqe sytë ngjyrë;

në shfaqjen e spoteve të ndryshme të bardhë me flokë gri në zonat e prekura - vitiligo.
Shkakton çrregullime pigmentim lëkurës
Freckles - spote shpesh të trashëguara. Në Freckles përgjithshme afër diellit. Megjithatë, tan është shpërndarja uniforme e tyrosine në lëkurën e njeriut dhe formimin e Freckles tyrosine në melaninës sintetizohet myyazytsilno. Me 35 vjet, numri i Freckles mund të rritet, por me moshë ata fillojnë të zbehet. Të Freckles më të dukshme të moshës 20-25 vjeç, blondes dhe redheads janë më të prirur për formimin e tyre.

Vitiligo - shpesh formuar në lëkurë nëse nuk funksionon si duhet sistemin imunitar. Mjekët besojnë se sensibilitet të vitiligo mund të trashëgohet.
Chloasma - spote kafe zakonisht shfaqen në fytyrë, shpesh ndodhin gjatë shtatzënisë, si dhe numri i sëmundjeve seksuale te femrat e pahijshme krimba infeksionit të mëlçisë dhe kështu me radhë shkelje D. dhënave është një lloj i çrregullimeve pigment pigmentim lëkurës hasur në. vezoret mosfunksionim.
Në disa raste, njollat ​​mund të bashkohen me njëri-tjetrin dhe të mbulojë një sipërfaqe mjaft të madhe të lëkurës. Për shembull, e theksuar spote rreth gojës shpesh flasin për traktin gastrointestinal polyposis origjinale. Chloasma zhduken pas eliminimit të shfaqjes së tij (në rastin e trajtimit apo pas lindjes, nëse ajo ka ndodhur gjatë shtatzënisë). Njerëzit "moshës", zakonisht shfaqen njolla të mëdha në sipërfaqen e sipërme të duarve. Megjithatë, paraqitja e spote të tilla në moshën 50 vjet mund të thotë plakjen e hershme.

Birthmarks ose mole - është formimi i grupeve të melanocytes në lëkurë, ata janë të pranishëm në cdo person. Birthmarks porsalindur nuk mund të, ata janë formuar në vitet e para të jetës dhe përfundimisht të vazhdojnë të shfaqen. Birthmarks reja shpesh ndodhin gjatë menopauzës gjatë pubertetit dhe shtatzënia. Atje birthmarks pangjyrë që kanë filluar të errësojë me moshën. Me rrezik kongjenitale birthmarks e çrregullimeve pigmentim lëkurës papërfillshme.
Melanomas - tumoret që përmbajnë melaninës, shpesh shenjat më të dukshme të pigmentim.

Përveç kësaj, pigmentim lëkurës shkaktuar të gjitha llojet e dermatit. Spote Pigment shpesh mbeten në fushën e djegieve, pickimin e insekteve dhe injeksione të ndryshme. Në rast të humbjen e sistemit imunitar mund të jetë gjithashtu një ndryshim i pigmentet fytyrës lëkurës. Për shembull, kur sëmundja në eritematoz lupus ose veprimet negative të drogës, duke përfshirë hormoneve femërore seksuale (estrogjene) dhe kontraceptivëve.
Diagnoza dhe trajtimi i pigmentim lëkurës
Nëse ju mendoni se ju keni çrregullime pigmentim lëkurës, është e rekomandueshme që do të shfaqen në beautician ose dermatolog për të identifikuar me saktësi shkaqet e sëmundjes. Gjithmonë të mbajnë në mendje disa gjëra të rëndësishme:

kur të ekspozuar ndaj diellit direkt absolutisht të gjitha llojet e çrregullimeve pigmentim lëkurës shfaqen të fortë. Pra, për të shmangur qëndrimin e zgjatur në diell dhe zbatohen rregullisht për mbrojtjen e ekspozuar të lëkurës. Për shembull, një mjet i kujdesit të lëkurës me indeksin e mbrojtjes së lartë, e cila përmban një filtër UV ose një sunscreen të veçantë;
me sëmundje të rënda të organeve të brendshme pigment spote procesin çngjyrosje mund të shkaktojë zhvillimin e komplikimeve. Në mënyrë tipike, në raste të tilla, zbardhues nuk të çojnë në rezultatin e dëshiruar;

hiqni birthmarks - procesi është i sigurt, por Moles lëkurën e njeriut mund të jenë të prirur për të ri-shfaqjes, si një komplikacion e tumoreve malinje. Në përgjithësi, në qoftë se diametri birthmarks më i madh se 5 mm, atëherë ata duhet t'i kushtojnë vëmendje serioze. Nëse ju të ndryshojë strukturën e nishan (madhësia, ngjyra, forma) duhet t'i referohet një specialist për ekzaminim. Heqja e nishaneve zakonisht të kryera për arsye mjekësore dhe rrallë - e cosmetology;
Zbardhues pigmentim padëshiruar ndodh në dy faza. Së pari - lulëzim të corneum shtrese, e dyta - uljen e prodhimit të melaninës. Shtresohem lëkurës çon në heqjen e epidermik melaninës, duke shkaktuar njolla të errëta të lehta. Për ta bërë këtë, të aplikojnë lloje të ndryshme të peels. Duhet të kuptohet se çdo procedurë zbardhjen mund të çojë në rritjen e thatësi e lëkurës, por ajo zakonisht kërcënon plakjen e parakohshme të lëkurës;

Lëkurës pigmentim mund ajo të shkojë pas eliminimit të shkaqeve-origjinë. Ndonjëherë kjo kërkon përdorimin e ndonjë fondeve exfoliating.